Vuoden 4H-kerhoiksi valituilla kerhoilla on keskenään hyvin erilaiset, mutta yhtä tärkeät ansiot, minkä johdosta tuomaristo päätti jakaa ensimmäisen sijan.
4H-temppula on liikuntakerho erityistä tukea tarvitseville lapsille. Tuomaristo pitää arvokkaana, että suuremman yleisön sijaan on keskitytty ryhmään, joka jää monesti kerhotoiminnan ulkopuolelle. Kerhossa liikutaan monin eri tavoin ja tuodaan liikunnan riemua heille, jotka hyötyvät pienen ryhmän moninaisista mahdollisuuksista.
Kerhoa ohjaa Akaan 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Outi Penkki.
”Kerholaisten reaktiot voitosta olivat ”Jee! Wau! Ihan mahtavaa!” Kerhonohjaajana ja erityisen äitinä itselläni on epäuskoinen olo. Voiko tämä olla totta? Ihanaa, että erityisiä lapsia huomioidaan näin. Palkinto tuo paljon iloa kerholaisille ja olemme jo miettineet, miten summan käyttäisimme”, Penkki kommentoi.
Suomusjärven Safkasankarit -kerhossa pidetään yllä pitkää perinnettä
Suomusjärven Safkasankarit -kerho keräsi tuomaristolta pisteitä paikkakunnan kokoon nähden runsaasta 25 lapsen osallistujamäärästä, monipuolisesta toiminnasta sekä pitkään jatkuneesta kerhoperinteestä.
Suomusjärvellä on kokoontunut 4H-kerho yhtäjaksoisesti 1990-luvulta lähtien. Suomusjärven Safkasankarit on leivontaan ja ruuanlaittoon erikoistunut sekakerho, jossa puuhaillaan paljon myös ruokateeman ulkopuolella. Kerhossa kiinnitetään paljon huomiota ryhmätyöskentely- ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen.
”Mahtavaa! Tuntuu tosi hyvältä, että meidän kerhomme huomioidaan näin hienolla tavalla. Voisi jopa sanoa, että tässä kilpailussa ei voittanut ainoastaan 4H-kerho vaan kokonainen kyläyhteisö. Kerho yhdistää alueen asukkaita ja aktiivisten yhteistyökumppanuuksien myötä myös koko kylää,” iloitsee kerhonohjaaja Susanna Leppähaara.
”Tästä saa taas ihan uudenlaista intoa kehittää toimintaa meidän kerholaisten näköiseksi. Kerholaiset pääsevät myöhemmin osallistumaan ja vaikuttamaan siihen, mitä voittorahoilla tehdään. Mahdollisesti voisi keksiä jotain kivaa kesäistä tekemistä, kun muu kerhokausi on tauolla.”
Moottorikerhossa opitaan kiertotaloudesta
Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen ralliautoiluun ja autojen huoltamiseen keskittyvä 4H-moottorikerho rahoittaa toimintaansa metallinkeräyspisteellä, josta löytyvää metallia käytetään myös kerhon omassa toiminnassa.
Kerhon panostus kiertotalouteen herätti tuomariston kiinnostuksen ja siivitti kerhon kilpailun kolmannelle sijalle. Ansioiksi katsottiin myös kerhon aktiivisuus ja pitkä ikä, sillä kerho on toiminut jo 19 vuoden ajan.
Moottorikerhon ympärille on kasvanut yhteisö. Kerhoiltoina paikalla voi olla neljän vapaaehtoisohjaajan lisäksi vanhoja kerholaisia neuvomassa ja auttamassa nuorempia kerholaisia.
Yleisön äänet keräsi Eräkerho
Äänekosken 4H-yhdistyksen Eräkerho keräsi yleisöäänestyksessä 31 % kaikista annetuista äänistä. Eräkerho tuo yhteen niin lapsia kuin aikuisia. Kerholaiset ovat oppineet esimerkiksi tulen tekoa, metsästystä, eväiden valmistusta ja teltan pystytystä. Moni koki kerhossa ensimmäisen yönsä metsässä teltassa.
Äänestäjien jättämissä kommenteissa korostuivat arvostus perinnetaitojen siirtämistä, lasten luontosuhteen vahvistamista sekä yhteisöllistä tekemistä kohtaan.
Yleisöääniä kertyi yhteensä 731. Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin kolme yllätyspalkintoa.
Valintojen pohjana olivat 4H:n arvot
Vuoden 4H-kerhot valitsi raati, johon kuuluivat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö ja 4H-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski, 4H-vaikuttajanuorten edustaja Pinja Pennanen sekä viime vuoden 4H-kerhokilpailun voittaneen Sirkuskerhon ohjaaja Anni Karvinen.
Tuomaristo kiinnitti huomiota muun muassa kerhon aktiivisuuteen, osallistujamäärään ja 4H-arvojen mukaiseen toimintaan. Kolmen parhaan joukkoon valikoitui myös kaksi kerhoa, joiden toiminta on ollut kunnioitettavan pitkäjänteistä ja tarjonnut paikkakunnan lapsille ja nuorille tekemistä jo useamman vuoden ajan.
Kahden voittajan poikkeustilanteessa Vuoden 4H-kerhot jakavat keskenään 850 euron rahapalkinnon, joka koostuu ensimmäisen sijan 500 euron palkinnosta sekä toisen sijan 350 euron palkinnosta. Kolmanneksi sijoittunut kerho palkitaan perinteiseen tapaan 150 euron suuruisella summalla.
Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.