Esikarsinnan jälkeen finaaliin valikoitui kymmenen kerhoa, joiden joukosta tuomaristo valitsee voittajan. Vuoden 4H-kerhon valitsee raati, johon kuuluu 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenien edustajana kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski. Valitsijaraatiin kuuluvat myös yliopistolehtori Arja Kaasinen Helsingin yliopistosta ja viime vuoden 4H-kerhokilpailun voittajakerhon, Pihtiputaan 4H-yhdistyksen Heppakerhon kerhonohjaajat Miia ja Miina. Voittajakerho julkistetaan 23.1.
Arviointikriteereitä ovat muun muassa kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.
Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tämän uutisen lopusta löytyvällä lomakkeella. Yleisöäänestys on käynnissä perjantaihin 20.1. klo 12.00 saakka. Yleisön suosikkikerholle on luvassa yllätyspalkinto. Myös kaikkien äänestäjien kesken arvotaan viisi yllätyspalkintoa.
Tutustu Vuoden 4H-kerho -kilpailun finalisteihin
1. 4H-kerho eskariykkösille
Pertunmaan 4H-yhdistys
” Kerhomme eskariykkösille on monitoimikerho, jossa panostetaan erityisesti yhteisöllisyyteen, tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja kestävään kehitykseen. Näihin teemoihin tutustutaan leikkien ja pienten tekojen avulla turvallisessa ympäristössä turvallisen aikuisen ohjaamana. Kerhomme on iloinen ja vilkas. Mieluista puuhaa on pikkukokkailu (ja syöminen!), leikkiminen ja liikkuminen sisällä ja ulkona.
Kerhossamme tehdään monenlaista, mutta lapsille on erityisesti jäänyt mieleen kerhokerrat, joissa teimme kasvishedelmälautasia, halloween-hampaat ja suklaapopcorneja. Olemme opetelleet maistelemaan uusia makuja ilman ennakkoasenteita ja hyvällä menestyksellä! Vältämme ruokahävikkiä ja käytämme paljon luomuraaka-aineita. Olemme opetelleet lisäksi vuorovaikutustaitoja”
2. Halkokummun monitoimi-liikkakerho
Pieksämäen 4H-yhdistys
” Meidän kerhomme on pieni monitoimikerho maalaiskylällä. Kerhomme pitäisi valita vuoden kerhoksi, koska se on hyvä esimerkki miten pienikin kerho voi pinnistää ja luoda lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä kunnan rajalla, jossa on pitkät välimatkat. Vanhemmat ovat mukana kerhon ohjaamisessa ja kylällä tehdään tiiviisti yhteistyötä kyläyhdistyksen, MTK:n, kylän yrittäjien, Riikan ratsastuspalvelun sekä riistanhoitoyhdistyksen kanssa. Lisäksi kerho on järjestänyt kylällä halloween-juhlan, johon kaikilla kyläläisillä oli mahdollisuus osallistua.
Kerholaiset ovat oppineet oma-aloitteiseksi, tekemään kotitaloustöitä ja tutustuneet luovaan puoleensa esim. Täytekakun koriste -kurssilla, jossa jokainen sai tehdä omanlaisen koristeen sokerimassasta isänpäiväkakkuun. Kokkausilloissa, hyödynnetään kerhoperheiden maitotiloilta saamia tarvikkeita, kuten esim. maitoa ja kermaa. Yritteliäisyys näkyi mm. halloween-tapahtumassa, jonka kerholaiset halusivat itse järjestää.”
3. Kankaan tilan eläinkerho
Pielisen 4H-yhdistys
” Meille on tärkeää saada lapset ajattelemaan itse oman toiminnan kautta sitä, miten eläimiä ja muita ihmisiä tulee kunnioittaa ja miten niitä tulee kohdella. Olemme opetelleet olemaan rauhassa eläinten kanssa ja eläinten lähellä. Kun me rauhoitumme, niin eläimetkin rauhoittuvat. Joka kerta kerhossa saamme ahaa-elämyksiä siitä, miltä jokin asia tuntuu, milloin eläin kieltäytyy käsittelystä sekä milloin ja miten sen huomaa.
Eläinkerholaiset ovat oppineet hoitamaan erilaisia eläimiä, ratsastamaan sekä lypsämään ja taluttamaan vuohia. Olemme tehneet myös vuohenjuustoa. Iltanavetta tehdään aina kerhon lopuksi yhdessä. kerholaiset saavat joka kerta itse valita ja jakaa omat työtehtävät iltanavetalla. Lapset ovat itse kehittäneet kiertävän systeemin siinä kuka tekee mitäkin ja miten tehtävät kiertävät kerholaisten välillä.
Teemme jatkuvasti käsillämme töitä, autamme kaveria, ulkoilemme paljon ja samalla kun edistämme eläinten hyvinvointia, havainnoimme myös sitä, kuinka meille itselle tulee siitä hyvä mieli pitkäksi aikaa.”
4. Lokalahden 4H-kerho
Uusikaupunki-Kalanti 4H-yhdistys
”Kerhomme on hyvin toimiva ja siellä on paljon reippaita kerholaisia. Kerhossamme on kaikille sopivaa tekemistä ja yhdessä oleminen on kivaa! Toimimme Lokalahden koululla ja rehtori on kehunut kovasti kerhon ohjelmaa ja luonnonmateriaalien käyttöämme. Viime keväänä aloitettiin Taitavat kädet -erikoiskerho ja sitä on jatkettu syksyllä. Suunnitelmassa on mukana luonnonmateriaalien käyttöä ja uusiokäyttöä.
Välipalojen teossa on opittu uusia makuja, koska toiveena on ollut, että jokainen ainakin maistaa vähän. Peltipurkkilyhtyjen teossa opeteltiin spraymaalausta ja käytössä olivat tänä syksynä Ukrainan värit eli sininen ja keltainen.
Yrittelijäisyys näkyy kerhossa siten, että kerholaiset myyvät innokkaasti 4H-kalentereita, koska siitä saa omaa rahaa eli ”palkkaa”.”
5. Maatilakerho Leppävesi
Laukaan 4H-yhdistys
”Maatilakerhomme on lämminhenkinen, yhtenäinen, toimelias, opettavainen sekä innostava. Kerhossa perehdytään maatilan eläinten hoitoon ja ruokintaan. Kerhossa leikitään ja pelaillaan eläinaiheisia pelejä kerhohuoneessa, joka sijaitsee maatilan kanssa samassa rakennuksessa. Tekemisemme on reipasta, hauskaa ja yhteisöllistä.
4H:n arvot näkyvät seuraavasti kerhossamme:
- Harkinta: Kerhon pääpointtina on opettaa hoivaa ja huolenpitoa eläinten kautta. Eläinten riippuvuussuhde ihmisiin.
- Harjaannus: Lapset oppivat joka kerta uusia eläintenhoito-oppeja, kanoista hevosiin.
- Hyvyys: Kaikki ovat tasa-arvoisia, niin eläimet kuin ihmisetkin. Kaikille ollaan reiluja ja ystävällisiä.
- Hyvinvointi: Eläimet toimivat lapsille ”terapeutteina”. Lapsille opetetaan, että eläimen läsnä ollessa, tulee olla rauhallinen. Lapsille opetetaan, että eläimet aistivat kaikki tunteet.
Kerhon eläimet ruokitaan pääosin hävikki hedelmä- ja vihannestuotteilla, jotka kerho saa lahjoituksena.”
6. Miehikkälän kepparikerho
Kaakonkulman 4H-yhdistys
”Kerhomme on monipuolinen keppareihin ja niiden tekoon painottunut, kerholaisten toiveita toteuttava kerho. Kaikilla on mukavaa ja kaikki otetaan mukaan sukupuolesta, iästä ja taidoistaan riippumatta. Kerhomme on päässyt mukaan moniin tapahtumiin. Hevoset Bastionissa -tapahtuma on ollut ehdottomasti kerhomme kohokohta!
Kerholaiset oppivat monia taitoja ja pääsevät toteuttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla. Kerhossa käytetään aikaa ideointiin ja rakastetaan käyttää myös kerhon ulkopuolella aikaa treenaamiseen ja myös maastoiluun. Erityinen suosikkikohde on mennä kesäisin läheiselle järvelle kahlaamaan hevosten kanssa. Kerhomme on myös päässyt tutustumaan oikeisiin hevosiin. Kerran sattumalta maastoretkellä pääsimme tutustumaan läheisen tallin ravureihin ja raviurheiluun.
Kerhossa pyritään käyttämään tarvikkeita vastuullisesti ja mietimme, miten saamme käytettyä esimerkiksi kierrätettyjä materiaaleja. Muutamat lapset ovat tehneet varusteita esimerkiksi omista vanhoista vaatteista ja suitsien soljet ovat tölkeistä.”
7. Safkasankarit kokkikerho 3
Jämsän 4H-yhdistys
”Meidän kerhomme on lapsien mielestä viikon kohokohta! Ryhmässä on kaikenlaisia lapsia, jotkut ovat ryhmän naurattajia ja jotkut hieman ujompia, mutta kukaan ei jää porukasta ulkopuolelle. Meidän kerhomme on monipuolinen ja teemme niin tuttuja suomalaisia ruokia kuin ulkomaalaisiakin, jotta kaikki saisivat mahdollisimman monipuolisen kerhokokemuksen. Kerhomme ei ole vain kokkailua, koska kerhoon kuuluu keittiössä hääräämisen lisäksi myös hauskoja visoja ja leikkejä, joilla kohotamme yhteishenkeä.
Meidän toimintasuunnitelmanamme on ollut antaa lapsien olla luovia sekä soveltaa samalla, kun harjoittelemme ruuanlaiton ja leipomisen perustaitoja sekä oppimaan suunnittelemaan ryhmässä. Toteutamme ruoanlaiton niin, että kaikki lapset oppisivat varmasti alkeet ihan pilkkomisesta asti. Olemme suunnitelleet ruoat aina siten, että lapsille annetut tehtävät ovat sopivan haasteellisia, mutta ei kuitenkaan liian vaikeita. Näin lapset pystyvät tehdä mahdollisimman paljon itse ja kokevat onnistumisia!
Valmistamme juhlapäivien läheisyydessä (esim. halloween, itsenäisyyspäivä, joulu) teemaan liittyviä ruokia. Kyseisillä kerhokerroilla on ollut muutakin pientä kivaa aina juhlapyhiin liittyen esim. joulutietovisa, jonka kaikki osallistujat palkittiin!”
8. Sirkuskerho
Kajaanin 4H-yhdistys
”Kerhossamme pystyy taitotasosta huolimatta osallistumaan huolettomasti mukaan, sillä kaikki lähtee aina perusjutuista liikkeelle. Olipa opeteltava temppu miten helppo tai haastava tahansa, ohjaajat sekä kerholaiset ovat aina valmiita kannustamaan toisiaan. Opettelemme monipuolisesti ja turvallisuutta noudattaen sirkuksen eri lajeja, kuten esimerkiksi lattia-, pari- ja ryhmäakrobatiaa, jongleerausta eri välineillä, hulavannetemppuja, tasapainoilua, voimaa sekä notkeutta.
Joka joulu ja kevät ohjaajat tekevät yhdessä kerholaisten kanssa esityksen, joka kuvataan nähtäville Kajaanin 4H-yhdistyksen sometileille. Lisäksi kerhossamme on käytössä tikkaritemput eli lista erilaisista liikkeistä vaihtelevin vaikeustasoin, joita suorittamalla kerholainen saa itselleen tikkarin. Tikkaritemppujen tehtävänä on motivoida harjoittelemaan myös haastavia liikkeitä.”
9. TanssiMix
Pielisen 4H-yhdistys
”Kerhomme on positiivinen, sosiaalinen, hauska, kiva, aktiivinen ja omalaatuinen. Kerhossa tanssitaan, leikitään tanssillisesti, tehdään koreografioita ja valmistellaan esiintymisiä, sekä opetellaan kehonhuoltoa. Kerhomme on erittäin yhtenäinen ja porukka hitsautuu aina hyvin yhteen. Kerhossamme opitaan pitämään huolta itsestä ja samalla kunnioittamaan muita.
Kerholaiset tekevät omia koreografioita ja keksivät uusia tanssiliikkeitä. He ovat saaneet motivaatiota liikkumiseen keskittymiseen sekä rohkeutta toteuttaa itseään.”
10. Tyttöjen erä- ja seikkailukerho
Kälviän 4H-yhdistys
”Kerho on hyväntuulinen, toiset huomioiva, tekevä ja rohkea. Kerholaiset ovat mm. hiihtäneet keskitalvella metsään nukkumaan yön taivasalla, kiertäneet karhunkierroksen ja vaeltaneet Pohjois-Norjassa. Tämän kaiken toteuttamiseksi keränneet hurjan määrän rahaa ja tämän myötä tuoneet esille positiivista nuorten tekemisen meininkiä. Kerholaiset ovat paikallisella tasolla lisänneet muiden lasten ja nuorten kiinnostusta erityisesti luonto -ja eräkerhoiluun sekä edesauttaneet 4H-toiminnan uskottavuuden rakentumista yläkoululaisten keskuudessa.
Kerho toimii nyt kuudetta vuotta ja on upea esimerkki siitä mitä yläkoululaisten 4H-toiminta voi parhaimmillaan olla. Kerho on palkittu vuoden 4H-kerhona vuonna 2019.
Kerholaiset ovat oppineet monenlaisia uusia taitoja, mutta myös hyödyntämään olemassa olevia taitoja erilaisten projektien toteuttamisessa. Kerholaiset järjestivät vapaaehtoisesti joulutapahtumaan ja saivat lisäksi ison määrän muita nuoria mukaan toteuttamaan hyvän mielen tapahtumaa. Nuoret keräsivät ja toimittivat syksyllä vapaaehtoisesti marjoja paikalliselle sotaveteraanille. Erityisesti kerhon toteuttamat retket opettavat harkitsemaan ja suunnittelemaan rahan käyttöä, aikataulutusta, toisten huomiointia.”