Kymmenen finalistin joukosta Vuoden 4H-kerhon valitsee tuomaristo, johon kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö ja 4H-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski, 4H-vaikuttajanuorten edustaja Pinja Pennanen sekä viime vuoden 4H-kerhokilpailun voittaneen Sirkuskerhon ohjaaja Anni Karvinen.
Vuoden 4H-kerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.
Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan tämän uutisen lopusta löytyvällä lomakkeella 21.1. mennessä. Yleisön suosikkikerholle on luvassa yllätyspalkinto. Myös kaikkien äänestäjien kesken arvotaan kolme yllätyspalkintoa.
Vuoden 4H-kerho sekä muut ansioituneet julkistetaan 30.1.
1. 4H-moottorikerho
Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys
”Kerhomme on toiminut jo 19 vuotta, mutta sen sisältö ja tarkoitus on pysynyt ennallaan. Kerhon vuosi alkaa tutustumalla autojen mekaniikkaan ja huoltamalla autot talven jäärata-ajoja varten valmiiksi. Ratakauden loppuessa on aika korjata ajoneuvot. Lisäksi jatkuvina projekteina on ralliautojen kasausta ja mahdollisia nuorten omia projekteja.
Kerhotilamme on vanha autokorjaamohalli ja kerholla on viisi aktiivisessa käytössä olevaa jäärata-autoa. Kerho rahoittaa toimintaansa jatkuvalla metallinkeräyspisteellä, joka löytyy hallin nurkalta. Kerho myös käyttää keräyskasasta löytyvää metallia toiminnassaan. Kerhonohjaajat ovat ammattilaisia keksimään, miten toisen roska voi olla toisen aarre.
Kerhomme on yhteisöllinen paikka. Kerhoiltoina paikalla voi olla neljän vapaaehtoisohjaajan lisäksi vanhoja kerholaisia yhtälailla neuvomassa ja auttamassa nuorempia kerholaisia. Kerhollamme on tekemisen meininki, mutta aina ehditään myös juomaan pullakahvit.”
2. 4H-temppula
Akaan 4H-yhdistys
”4H-temppula on liikuntakerho erityistä tukea tarvitseville lapsille. Kerhossa liikutaan monin eri tavoin ja tuodaan liikunnan riemua heille, jotka hyötyvät pienen ryhmän moninaisista mahdollisuuksista.
Temppulassa leikitään, tanssitaan, palloillaan, temppuillaan ja pelataan. Jokaisella kerholaisella on omat erityisyytensä joiden puitteissa kerhossa edetään. Kerholaiset ovat oppineet muun muassa ajan rytmittämistä (kerho kerran viikossa), omien pelkojen voittamista (hyppy penkiltä matolle), oman vuoron odottamista, yhdessä tekemistä ja toisten auttamista.
Usein erityislapset jäävät kerhotoiminnan ulkopuolelle ja juuri tällaiselle kerholle on ollut kysyntää. Tämä kerho on tuonut lapsille yhteenkuuluvuuden tunteen ja he käyvät kerhossa aina täynnä iloa!”
3. Ampumakerhot
Koillis-Savon 4H-yhdistys
”Kahteen ryhmään jaetussa Ampumakerhossa opetellaan tarkkuusammuntaa ohjatusti ja turvallisesti sisäampumaradalla. Ampumakerhossa on pelkästään poikia ja onkin ollut mukavaa järjestää kerho, joka kiinnostaa nimenomaan poikia, kun kerhot ovat usein tyttövaltaisia.
Ammunnalla on todettu olevan paljon positiivisia vaikutuksia kuten keskittymiskyvyn paraneminen, pitkäjänteinen suhtautuminen tavoitteelliseen toimintaan, oman kehon hyvä hallinta, tasapainon kehittyminen ja rauhoittuminen tarkkaan työskentelyyn. Kerhossa sivutaan myös muita ammuntaan liittyviä aiheita kuten eläimet ja luonto. Kerhossa tehdään myös hengitysharjoituksia, harjoitellaan ampuma-asentoa ja jokaisella kerhokerralla on liikkumista tai verryttelyä.
Kerho on sisällöltään ainutlaatuinen. Kerholaisten mukaan olemme paras kerho, koska teemme yhdessä, noudatamme ja opimme sääntöjä. Meillä on paljon ohjaajia ja alussa kaikilla oli oma ohjaaja.”
4. Eräkerho
Äänekosken 4H-yhdistys
”Kerhossa opitaan tärkeitä erätaitoja ja perinnetietoutta käytännön kautta tekemällä. Kerho tuo yhteen niin lapsia kuin aikuisia ja tarjoaa kohtaamispaikan sekä yhteistä tekemistä eri sukupolville. Kerhossa kaikki voivat oppia toisiltaan.
Kaikilla kerhokerroilla ryhmässä on vallinnut innostunut ilmapiiri ja tekemisen meininki on ollut oikeanlainen! Hommiin on tartuttu rohkealla otteella ja pääasiassa hienosti keskittyen. Vaikka lapset ovatkin kerhossa pääroolissa, ovat aikuiset olleet ilahduttavasti valmiita ottamaan vastuuta eri tehtävissä ja kerhokertoja on rakennettu porukalla eikä vain pääohjaajaan nojaten. Kerhossa on päässyt aitojen kokemusten kautta oppimaan eräelämää ja kokemaan mukavan ryhmähengen voiman!
Lasten kertomia uusia taitoja ovat muun muassa tulen tekeminen, metsästys, eväiden valmistus sekä teltan pystytys ja nukkuminen metsässä. Monelle kyseessä oli elämän ensimmäinen metsässä teltassa koettu yö.”
5. Hevostaitotiimi ja ponikerho
Ylöjärven 4H-yhdistys
”Meidän kerhoissa on hyvä ilmapiiri, yhteishenki ja tarkoitus. Täällä oppii hevosista uutta ja tutustuu uusiin ihmisiin. Kummassakin ryhmässä tehdään suunnilleen samat sisällöt, osallistujien iän huomioiden. Ryhmät tekevät myös yhteistyötä. Heillä on kirjekaverina yhteinen hevoskerho Kanadassa ja jos toisessa ryhmässä on joku pois, voi toisesta tulla joku kerralle mukaan. Kauden päätteeksi heillä on myös Itse tehty -rahalla toteutettu minileiri, jossa Hevostaitotiimi toimii Ponikerhon apuohjaajina ja avustajina.
Kerhoilla on joka vuosi erilainen toimintasuunnitelma. Osallistujilta kysellään toiveita ja pyrimme aina toteuttamaan yhdellä kerralla ainakin yhden toiveen. Tänä vuonna ohjelmassa on ollut satulansovitus, metsäkävely hevosten kanssa, unelmatallin suunnittelu, hieronta ja venyttely, hevoselokuva ja varustaminen sekä hevosten haavojen ja kesäihottumanhoito. Ekologisesti on askarreltu hevostenjouhista koruja sekä avaimenperiä heijastimilla.
Kevätkaudella on sovittuna retki hevosklinikalle sekä askartelua paalinaruista. Työelämätaitojakin ja palautteen antoa sekä saamista on harjoiteltu. Osallistuimme myös miljoona roskapussia kampanjaan ja keräsimme roskia lähitien varsilta ponien kanssa.”
6. Keppariliikkari Ylämylly
Joensuun 4H-yhdistys
”Kerho oli toiminnallinen ja teemana oli keppihevoset. Kerholaiset oppivat keppihevosiin ja hevosharrastuksiin liittyviä asioita. Aiheet olivat sellaisia, että niiden harjoittelua voi jatkaa myös kotona. Esimerkiksi kouluratsastusta voi treenata kotona ja hyppäämiseen tarvittavia esteitä voi rakentaa lähes mistä tahansa. Liikunta tuli kerhoon mukaan kuin itsestään, kun hypittiin esteitä ja purettiin tai rakennettiin niitä. Keskittyäkin piti, kun opeteltiin kouluratsastusta.
Kerhossamme oli hyvä ryhmähenki ja se on kerhossamme parasta. Kerholaiset olivat innokkaita ottamaan tehtäviä vastaan ja toteuttivat omatoimisesti asioita. Kerholaiset eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta yhteisen tavoitteen ja mielenkiinnon kohteen ansiosta he ryhmäytyivät ja tutustuivat toisiinsa luontevasti. Onnistuimme rakentamaan ehjän kerhokauden liittyen keppihevosiin ja liikkumiseen. Olisimme paras 4H-kerho koska teema, tila, kerholaiset ja ohjaajat osuivat nappiin!”
7. Kädentaitajat tuunaavat
Hartolan 4H-yhdistys
”Kädentaitajat tuunaavat -kerhossa käytetään kierrätysmateriaaleja, askarrellaan, maalataan ja opitaan tärkeitä kädentaitoja. Kerholaiset ovat oppineet esimerkiksi kiertotaloutta ja kuumaliimapistoolin käyttöä. Käytettävät materiaalit on saatu pääosin lahjoituksina ja niistä tuunataan uutta.
Kerholla on oma myyntipiste yhdistyksen kirpputorilla. Lisäksi kerholaisten tuunauksia myydään muun muassa joulumarkkinoilla, jossa halukkaat pääsevät myös harjoittelemaan myyntiä. Kerholaiset saavat melko vapaasti itse ideoida tekemänsä tuunaukset.
Kerholaisten mielestä kerhossa kaikki otetaan huomioon, harjoitellaan tiimityötä, autetaan toisia ja ollaan taitavia tuunaajia, joten siksi kerhomme pitäisi valita vuoden kerhoksi.”
8. Matka maailman ympäri –kerho
Jämsän 4H-yhdistys
”Ihana! Hauska! Opettavainen! – näillä sanoilla lapset kuvailevat kerhoa kysyttäessä. Kerhossa teemana on kansainvälisyys ja se näkyykin joka kerhokerta jollakin tapaa. Pyrimme kerhossa tutustumaan jokaisella kerralla uuteen maahan.
Kerhon toimintasuunnitelma koostuu monipuolisesti erilaisesta tekemisestä, kuten askartelusta, leikeistä, peleistä, leipomisesta, tietokilpailuista yms. Lapset saavat itse toivoa mihin maihin tutustutaan ja millaista toimintaa kerhossa voisi olla.
Ensimmäisellä kerralla askartelimme jokaiselle omat passit, joihin saa leimata merkin aina, kun olemme tutustuneet uuteen maahan. Olemme syksyn aikana muun muassa askarrelleet eri maiden lippuja, tutustuneet USA:an halloweenin aikaan, leikkineet saksalaisia leikkejä, askarrelleet Ruotsiin liittyen Peppi Pitkätossun sukkia, tutustuneet Thaimaahan maalaamalla ja tutustuneet erilaisiin joulunviettotapoihin.
Kerhossamme on erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä ja osa kerholaisista on matkustellut eri maissa, joten lapset ovat myös itse päässeet opettamaan muita kerholaisia kertomalla omia kokemuksiaan eri maihin ja tapoihin liittyen.”
9. Pomarkun 4H-kerho
Siikaisten 4H-yhdistys
”Kerhomme on kokoontunut yli kolme vuotta samassa tilassa Pomarkussa. Kokoonnumme kerran viikossa ja kerhomme toimii yleiskerhona, jossa järjestämme monipuolista kerhotoimintaa lapsille ja nuorille.
Kerhossamme kokataan, askarrellaan, retkeillään. Lisäksi kerhomme toteuttaa teemajuhlia vuodenaikojen mukaan.
Opetamme kerholaisiamme hyödyntämään luonnon antimia ja materiaaleja askarteluun sekä leivontaan.
Meillä kaikilla on kerhossa eläväinen ja iloinen meininki ja tekemisen tahto.
Pyrimme viemään kerhossamme 4H:n aatteita ja kasvatustapoja eteenpäin. Meillä opetetaan nuorille erilaisia työelämäntaitoja. Olemme antaneet S-ketjulle muun muassa inventaarioapua. Olemme käyneet esittelemässä Pomarkun nuorille 4H-yrittäjyyttä ja yrittäneet saada näkyvyyttä erilaiselle nuorten työllistymismahdollisuuksille. Taimien istutusta metsään tehtiin keväällä 2023 ja se oli joillekin ihan uutta.”
10. Suomusjärven Safkasankarit
Salon 4H-yhdistys
”Suomusjärven Safkasankarit on leivontaan ja ruuanlaittoon erikoistunut sekakerho. Keväällä 2023 kokkailimme Hyvää läheltä -teeman mukaisesti. Syksyllä 2023 teemaksi vaihtui Safkasankarit kattaa maailman. Syksyllä mukaan innostuivat myös kaksi nuorta kerhonohjaajaa, jotka toteuttavat joka toisella kerhokerralla kerholaisten toiveiden mukaista toimintaa. Syksyllä pidettiin esimerkiksi pehmolelunäyttely ja korupaja.
Makumatka-kerhokerrat alkavat aina yhteisellä arvuuttelulla siitä, mihin maahan ruokalentokoneemme tällä kertaa suuntaa. Arvuuttelun tueksi ohjaaja esimerkiksi soittaa kyseisen valtion kansallislaulua tai näyttää valtiosta kertovaa videota. Tämän jälkeen päästään yhdessä kokkailemaan.
Kerhon ohjaajat ovat hyvin omistautuneita kerhon jatkuvuudelle ja kerholaisille ikimuistoisten kokemusten luomiselle. Esimerkiksi kevään 2023 viimeinen kerhokerta pidettiin Suski-ohjaajan kesämökillä, jossa lapset pääsivät etsimään aarretta, harjoittelemaan makkaratikkujen vuolentaa puukolla ja grillaamaan makkaraa.
Meidän kerho on Suomen paras 4H-kerho, koska meidän kerhossa jokainen saa olla oma itsensä ja kokeilla uusia asioita omien taitojensa mukaisesta. Meillä kerholaiset saavat kysellä, ihmetellä, nauraa, leikkiä, tanssia, purkaa energiaa tai olla vaan hiljaa. Jokaiselle löytyy oma paikkansa meidän kerhossa.”