Nuorempien sarja 13–17-vuotiaat
Bikefixers, Lauri Siltala, 15 vuotta
Turku/Turun 4H-yhdistys
Instagram: @syklari
”Bikefixers Turku on polkupyörähuoltoja ja sähköpyörien vuokrausta tekevä 4H-yritys. Teen töitä Turun Impivaarassa sähköpyörävuokraamo 10bikesin kanssa. Tein normaaleja pyöriin tehtäviä kausittaisia huoltoja, sekä yksittäisiä toimenpiteitä renkaiden paikkauksesta jarrujen ilmaukseen. Alkukesästä toiminta oli hiljaista, enkä saanut yritystoimintaa kunnolla aloitettua. Päätimme laittaa lehdistölle viestiä, jos he haluaisivat tehdä juttua nuoresta yrittäjästä ja Impivaaran pyöräpalveluista. Sen jälkeen pääsinkin sekä ruotsinkieliseen Åbo Underrättelse -lehteen sekä Turun Sanomiin. Niiden avulla asiakasmääräni kasvoi jonoksi saakka. Myös sähköpyöriä vuokrattiin hyvin.
Olen pienestä pitäen haaveillut, että minusta vielä jonain päivänä tulisi oikea yrittäjä. Vuonna 2021 se toteutui ja nyt minulla on jopa oma y-tunnus. Haluan olla ja olen jo ollutkin esikuvana monelle nuorelle. Olen pitänyt eri paikoissa puheita muun muassa siitä, miten kesätyön voi toteuttaa myös yrittäjänä ja miten kaikki on mahdollista, kun vain tekee ja tarttuu lapion varteen.
Jos yksi unelmani kävisi toteen ja yrityksestäni tulisi vuoden 4H-yritys, saisin todella hurjasti intoa ja motivaatiota ensi kesään ja voisin vielä paremmin parantaa yritystäni ja vaikka palkata toimintaani jonkun kaverikseni.”
Fintage Store, Sofia Kraptsak, 16 vuotta
Helsinki/Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys
Instagram ja TikTok @fintagestore
”Fintage Store on vastuullinen kierrätettyjä vintage-vaatteita myyvä yritys. Se tarjoaa nuorille ekologisempia, mutta trendikkäitä vaihtoehtoja pikamuodin sijaan. Nykyään hyvin monet nuoret ovat kiinnostuneita omasta kuluttamisestaan, Fintage Store tarjoaa vastuullisempia ja laadukkaampia vintage-vaatteita. Fintage Store haluaa myös murtaa mielikuvan siitä, että ekologinen muoti on tylsää tarjoamalla omia ainutlaatuisia vaihtoehtoja.
Yrittäjyys vaatii hyvin erilaisia ja monipuolisia taitoja, ja juuri sen takia yrittäjyys on erittäin kiinnostavaa, hyödyllistä ja omalla tavallaan haasteellista. Se on joskus hyvin raskasta, mutta haasteiden yli pääseminen tekee voimakkaammaksi.
Tämän vuoden aikana on tehty paljon työtä edistääkseen Fintage Storen markkinointia ja näkyvyyttä, laadukasta asiakaspalvelua ja laadukkaita tuotteita sekä muiden nuorten unelmien toteutumista kertomalla yrittäjyydestä ja sen mahdollisuuksista. Tämän vuoden aikana Fintage Store kasvoi pienestä ideasta menestyksekkääksi yritykseksi, jolla on yli sata tyytyväistä asiakasta ja kiinnostuneita ostajia tulevaisuudessakin. Mielestäni juuri Fintage Store ansaitsee vuoden 4H-yritys tittelin, koska se
täyttää kaikki vastuullisen yrityksen kriteerit ja sillä on suuri vaikutus nuoriin ja näin samalla yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin.”
KlapiEetu, Eetu Kivimäki, 15 vuotta
Ilmajoki/Ilmajoen 4H-yhdistys
Instagram: @klapieetu
”KlapiEetu on 4H-yritys pohjalaisella asenteella. 4H-yritys KlapiEetu valmistaa ja myy kuivia koivuklapeja Etelä-Pohjanmaan alueella. Klapien valmistukseen tarvittavat raaka-aineet eli tukkipuut ostan lähimetsistä. Tuotteitani vertailin kilpailijoiden vastaaviin ja tein omistani houkuttelevampia. Huomasin esimerkiksi, ettei kukaan kilpailijoistani tarjonnut puiden varastoon kantoa, eikä kestokassiin pakattua pienpakkausta. Asiakkailleni olen ollut ystävällinen ja kaikki tilaukset olen hoitanut sovitusti ja tunnollisesti pohjalaisella asenteella.
Ensimmäisenä vuonna yrittäjänä olen päässyt tavoitteisiini, jotka olivat kunnianhimoisia. Erittäin kilpaillussa markkinassa olen löytänyt oman paikkani ja tuonut puun myyntiin uusia palveluita ja tuotteita. Olen saanut useita asiakkaita, joiden kanssa yhteistyötä jatketaan tulevaisuudessakin. Olen brändännyt itseäni esimerkiksi omalla logollani ja pohjalaisella jussipaidalla. Lisäksi minulla on paljon ideoita tulevaisuutta varten ja tavoitteeni on tulevaisuudessa työllistää itseni KlapiEetuna.”
Metsävadelma, Pihla Sallinen, 17 vuotta
Iisalmi/Iisalmen 4H-yhdistys
Instagram: @metsavadelma
”4H-yritys Metsävadelmassa leivon yksilölliset ja herkulliset leivonnaiset arkeen ja juhlaan. Tämän lisäksi yrityksen toimintaan kuuluvat esimerkiksi reseptisuunnittelu yrityksille sekä erilaiset projektit, kuten tapahtumien juontaminen ja kurssien pitäminen.
Metsävadelman arvoihin kuuluvat mahdollisimman laadukas sekä hyväsydäminen toiminta ja palvelu. Tuotteet leivotaan aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisista, luomu raaka-aineista parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Olen tehnyt yhteistyötä muun muassa Pakkasmarja Oy:n kanssa ja kilpaillut Koko Suomi leipoo -ohjelman finaalissa.
Pyöritän yritystäni täydellä sydämellä ja haluan aina tuottaa parhaimman mahdollisen lopputuloksen. Vaikka yritysideani ei olekaan kaikkein kekseliäin, koen, että vastuullinen ja laadukas toiminta on todella tärkeää.
Yritykseni kautta haluan myös jakaa leivonnan iloa ja sen rajattomuutta. Olen jatkuvasti valmis kehittämään toimintaani ja kokeilemaan uutta. En ole jämähtänyt alkuperäiseen toimintasuunnitelmaani, vaan olen laajentanut yritykseni toimintaa myös tilausleivonnan ulkopuolelle: reseptisuunnitteluun ja erilaisten kurssien pitämiseen. Vuoden mittaan olen kasvanut ja kehittynyt niin yrittäjänä kuin leipojanakin todella paljon. Yritykseni on myös menestynyt hyvin taloudellisesti.”
Olivia´s Waffle, Isa Parviainen, 14 vuotta
Orimattila/Ampun 4H-yhdistys
Instagram: @oliviaswaffle
”Yritykseni on erikoistunut Lollypop-vohveleihin, joita sai maistella pop up -paikoissa Orimattilassa. Maistoin näitä vohveleita vuosia sitten Italian matkalla ja voikin sanoa, että yritysideani tuli Italian tuliaisina. Tavoitteenani on tuottaa iloa ja antaa uusia makuelämyksiä asiakkaille. Halusin tuotteen, joka on helposti mukaan otettava takeaway, joka ei roskaa.
Yrittäjyysseikkailuni aikana olen oppinut paljon mm. sosiaalisia taitoja, markkinointia, rohkeutta sekä saanut ystävänikin innostumaan yrittäjyydestä. Parasta on ollut kannustavat asiakkaat ja ilon näkeminen asiakkaiden kasvoilla. Jatkossa laajennan toimintaani lähikuntiin ja panostan markkinointiin vielä enemmän. Ilman mainontaa asiakkaat eivät löydä herkullista tuotettani. Haaveenani on oma myyntivaunu, jolla pystyisin itsenäisesti liikkumaan paikasta toiseen.
Minun yritykseni tulisi olla vuoden 4H-yritys, koska keksin uuden idean ja uskalsin investoida siihen sekä sain luotua kannattavaa liiketoimintaa. Tuotekehittelyn avulla sain luotua tuotteen, josta tuli suosittu. Uskalsin kokeilla uutta ja jännittävää sekä sain innostettua muitakin, vaikka lähipiirissäni ei ole yrittäjiä. Rohkenin myös ottaa yhteyttä toimittajaan, joka teki haastattelustani mukavan lehtijutun. Tämän ansiosta monet, ketkä eivät ole somessa saivat tietää Olivia`s Wafflesta.”
Trust Entertainment, Toivo-Olavi Väliviita, 17 vuotta
Mynämäki/Meri-Vakan 4H-yhdistys
Instagram: toivoolavimusic
”Yrityksen pääsijaiseen työtehtävään kuuluu muusikon toiminta erinäköisissä tapahtumissa, kuten juhlissa, ravintoloissa ja konserteissa. Tämän lisäksi yrityksen toimialaan kuuluu tapahtumien järjestäminen, äänentoiston tarjoaminen, miksaukset (live ja studio) ja muiden musiikillisten projektien taustalla toimiminen.
Tänä lyhyenä aikana olen oppinut alan vaikeudesta. Vaikka olin siitä tietoinen jo aikaisemmin, niin henkilökohtaisella kokemuksella saa paljon paremman kuvan mitä on oikeasti olla musiikkialan yrittäjä. Olen myös oppinut pitämään kirjaa yrityksen asioista paljon paremmin. Olen monilta kuullut useasti, kehuja kuinka hienosti he ovat huomanneet minun kehittyvän muusikkona ja yrittäjänä. Musiikkibisnes vaati koko ajan sen, että pysyy ajan hermoilla.
Yritys ei ikinä jää paikoilleen vaan hakee aina kehitystä johonkin suuntaan. Ei ole päivää, jolloin en pyrkisi parempaan. Tämä ala on minulle niin henkilökohtainen ja niin syvällä sielussani kiinni, että olen valmis tekemään aivan mitä vaan, jotta saan sen mitä haluan.”
Vähämakiaa, Siiri Vähämetsä, 17 vuotta
Hailuoto/Hailuodon 4H-yhdistys
Instagram: @vähämakiaa
”Hailuotolainen Vähämakiaa 4H-yritys leipoo tilauksesta makeita ja suolaisia kotileivonnaisia niin arkeen kuin juhlaankin. Tilaustuotteiden ohella Vähämakiaa pitää leivontamökissään kesäisin kahvilaa ja joulun tullen joulupuoteja. Tällöin leivontamökin ympärys vilisee kylän asukkaita, jotka ovat tulleet nauttimaan miljööstä sekä tietysti leivonnaisista. Jotta yrittäminen ei loppuisi kesken, remontoin suvun perintö-maitokärrystä leivontakärryn. Kesäisin leivontakärry lastataan tuoreilla leivonnaisilla ja pukataan kylän raitille, jos sinne asti edes ehditään, koska kylän asukkaat useasti tulevat jo vastaan hurmaantuneina Vähämakian korvapuusteihin.
Minun 4H-yritykseni Vähämakiaa tulisi olla vuoden 4H-yritys, koska olin paikkakuntani ensimmäinen 4H-yrittäjä. Yrittämiseni myötä innostin monia nuoria perustamaan 4H-yrityksen, jonka seurauksena paikkakunnallani on jo useampi 4H-yritys.
Yritykseni on myös suuri pelastus paikkakunnalleni, koska kunnalla oli puutetta tilausleipurista. Entiset leipurit ovat jo ikäihmisiä, jolloin yrityksen perustamisen jälkeen he ovat saaneet siirtyä ansaitulle eläkepäiville. Yrityksestä sain itselle kesätyön, jota pystyn jatkamaan myös opiskelujeni ohella ympäri vuoden. En ole koskaan luovuttanut yrittäjänä. Vaatii jo paljon, kun kädessä pitää pysyä niin vasara kuin vispiläkin.”
Vanhempien sarja 18–28-vuotiaat
Apuni lähelläsi, Erika Ukkonen, 18 vuotta
Kuopio/Pieksämäen seudun 4H-yhdistys
Instagram @apunilahellasi
”Nimensä mukaisesti Apuni lähelläsi tuottaa palveluita, jotka auttavat lähelläsi, mm. siivous, ikäihmisten viriketoiminta, tarjoilu ja lastenhoito. On myös käsityötuotteita kuten ekologiset sytykelastut ja -kävyt. Palvelut ja tuotteet ovat tarkoitettu kaiken ikäisille ihmisille.
Voitin vuonna 2018 ystäväni kanssa Hauenkita-yrityskilpailun hyvällä liikeidealla. Perustin siitä innoittamana oman yrityksen, koska olen luonteeltani yrittäjämäinen, empaattinen ja tekevä. Mielestäni yritys Apuni lähelläsi pitäisi olla Vuoden 4H-yritys, koska palveluita ja tuotteita on monia ja osaaminen on niihin erinomaista, ja jos jotain ei osata se opetellaan. Olen oppinut yrittäjänä kärsivällisyyttä ja oman taidon hyödyntämistä omaan työhöni, kuten empaattisuus, ihmisläheisyys ja huolellisuus.”
Emilie Design, Veera Häkkinen, 19 vuotta
Pieksämäki/Pieksämäen seudun 4H-yhdistys
”Emilie Designin toiminta-ajatuksena on myydä palveluita ja tuotteita, joiden käyttöikä on alkanut pikkuhiljaa hiipumaan. Palveluina on esimerkiksi taonta sekä pönttöuunien ja kiukaiden käsityönä valmistus. Tänä vuonna olen tehnyt paljon töitä isommille yrityksille, jotka tarvitsevat palveluitani ja osaamistani. Yritykseni toiminta on noussut uudelle tasolle ja se tulee muuttamaan muotoaan osakeyhtiöksi.
Syy, miksi minun pitäisi olla vuoden 4H-yrittäjä on se että, minulla on suuri intohimo yrittämistä kohtaan. Uskallan väittää, ettei moni osaa tämän ikäisenä tehdä esimerkiksi pönttöuunia tai suunnitella ja toteuttaa toimivaa hormi putkijärjestelmää. Lisäksi minulla on mahtava opettaja, isäni. Hänen ammattitaitonsa ja halu opettaa minulle asioita on mukaansa tempaava ja tiedän että se kantaa minut pitkälle.
Tavoittelen unelmia ja vain taivas on rajana!”
Mortar.Inc, Topias Joensuu, 18 vuotta
Kiiminki/Oulun 4H-yhdistys
Instagram @mortar.inc
”4H-yritykseni Mortar.Inc tekee trendikkäitä vaatteita ja asusteita nuorille, etenkin skeittaajille sekä lumilajien harrastajille. Päätuotteeni eli kulmikkaat fleece-pipot ovat valmistettu kierrätetyistä fleecevilteistä.
Yrityksen tärkein tavoite on näyttää ihmisille, että kierrätetyistä materiaaleista valmistetut tuotteet voivat olla aivan yhtä siistejä tai jopa siistimpiä kuin täysin uudet. Yrityksen arvoihin siis kuuluu kestävä kehitys, joka näkyy siinä, että kaikki mahdollinen tehdään hyödyntäen kierrätettyjä materiaaleja.
Yritykseni tulisi olla vuoden 4H-yritys, koska olen ottanut toiminnassani huiman harppauksen. Yritykseni on nyt aivan eri skaalassa ja liikevaihto noin kuusinkertainen viime vuodesta. Yritykseni sai menestystä ja tunnettavuutta, ja sain sen kaiken aikaan itse. Pienestä ideasta alkunsa saanut juttu on nyt mieluisempaa kuin yksikään työ voisi ikinä olla, ja saan siitä rahaa. Nyt tiedän mitä haluan tehdä elämälläni, haluan olla yrittäjä.”
Pullapyörä, Elli Sääskilahti, 18 vuotta
Helsinki/ Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys
Instagram @pullapyora_
”Pullapyörä valmistaa pääasiassa gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia tilausleivontana niin arkeen kuin juhlaankin. Tilauksesta riippuen leivonnaiset voidaan myös toimittaa kotiovelle. Pullapyörälle tärkeää on, että myös erikoisruokavaliota noudattaville ihmisille on herkuteltavaa, mistä oikeastaan idea koko yrityksen perustamiseen alun perin lähti.
Monta vuotta pääkaupunkiseudulla toimineella Pullapyörällä oli kesällä 2021 poikkeuksellisesti Kanakahvila Inarissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokonainen kahvila pystytettiin Pullapyörän nimissä. Idea lähti siitä, kun oli valmiiksi leivontayritys, pitkäaikainen kanaharrastus, tontti ja pieni mökki Inarin uusinta hotellia vastapäätä sekä tarve kesätöille.
Kanakahvila oli konseptina innovatiivinen, asiakkaiden tarpeisiin vastaava sekä aivan uudenlainen. Inariin lähteminen ja lähes tyhjästä aloittaminen oli hyvin rohkea ja kasvattava kokemus yrittäjänä. Pääsin käyttämään jo olemassa olevia yritystaitoja käytännössä sekä opettelemaan paljon uutta muun muassa siitä, millaista on oikeasti olla yrittäjänä täysipäiväisesti.
Kanakahvilalla toimme uusia ilmiöitä ja uutta ihmeteltävää inarilaisille ja näytimme miten yrityksestä voi hankkia itselleen kesätyön.”
Trimmauspalvelut Elina Lavikainen, Elina Lavikainen, 25 vuotta
Tornio/Tornion 4H-yhdistys
Instagram @trimmaaja.elinalavikainen
”Koiraharrastuksesta tuli työ minulle. Yritykseni tarjoaa trimmauspalveluja edulliseen opiskelijahintaan monille eri koiraroduille. Lähdin vuonna 2019 opiskelemaan Eläintenhoidon ammattitutkintoa Trimmaamisen osaamisen alaa. Korona sulki koulujen ovet ja oli pakko oppia kotoa käsin. Päätin etsiä harjoituskoiria somesta ja kysyntä räjähti. Trimmaajia kun ei täällä pohjoisessa juurikaan ole niin töitä oli paljon.
Aluksi tein ilmaisia harjoitustöitä, jotta uskaltaisin pyytää maksua. En kuitenkaan vielä tohtinut yksinään alkaa miettimään yritysasioita, joten tuntui helpommalta turvautua ennestään jo tuttuun 4H-yritykseen. Vuoden aikana olen kehittänyt ammattitaitoa opiskelun lisänä kotona, oppinut yrittäjyydestä, kirjanpidosta ja eläimistä sekä asiakaspalvelusta.
Haluan tuoda esille, että 4H:n avulla voi toteuttaa itseään, omaa harrastustaan ja omia taitojaan sekä myös kehittää niitä.”
Uniikki Design, Katariina Maliutin, 21 vuotta
Espoo/ Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys
Instagram ja Tiktok @uniikkidesign
”Virkkaan omin käsin uniikkeja pehmoja, leluja ja lasten tarvikkeita asiakkaiden omilla toiveilla. Minulta siis voi tilata täysin omilla toiveilla varustetun helistimen vastasyntyneelle taaperolle, pehmoisen halinallen lapselle eskariin mukaan tuomaan turvaa tai omaa lemmikkiään muistuttavan maskotin tai avaimenperän.
Käsintehdyt tuotteeni herättävät asiakkailla erilaisia tunteita, kuten rakkaus, ilo, hyvyys, tunnollisuus, riemu ja hellyys. On niin upeeta tietää, että jotain mitä teen omin käsin herättää muissa paljon erilaisia tunteita. Aikuiset ihastelevat ja lapsille tuotteeni muuttuu tärkeäksi kaveriksi.
Kesän alussa, kun perustin oman 4H-yrityksen, seuraajia Instagramissa oli noin 2600, nyt seuraajia on yli 7000. TikTokissa seuraajia on yli 10 000. Muutamien bloggaajien kanssa on jo tiedossa yhteistöitä. Minulla on ollut ihan huikea kasvu tämän puolen vuoden aikana ja mielestäni olen tämän voiton ansainnut.”
Finaali ratkeaa 9.3.
Tuomaristo valitsee Vuoden 4H-yritys -kilpailun voittajat keskiviikkona 9.3.
Tänä vuonna tuomaristoon kuuluvat:
Annukka Lantto, hallitusammattilainen, Yksityisyrittäjäin säätiön hallituksen jäsen
Eero Sallinen, Vuoden 2020 4H-yrityskipailun voittaja (nuorempien sarja)
Eero Suutari, yrittäjä, 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja
Juha Eerikäinen, Launch Lead, Digital Banking Corporate, Nordea
Roni Back, tubettaja
Susanna Kallama, Suomen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja
Tomi Alakoski, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja