4H:n ja Nordean yhteistyössä nordealaiset vapaaehtoiset tarjoavat konkreettista apua nuorille muun muassa yrityksen markkinointiin, talouteen ja laskutukseen liittyvissä asioissa. Yritysohjaaja toimii lisäksi nuoren sparraajana eli keskustelee hänen kanssaan yritystoiminnan tavoitteista ja pyörittelee ideoita. 4H ja Nordea ovat tehneet yhteistyötä nuorten työelämätaitojen tukemisessa jo useamman vuoden ajan.
”Yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa yhä useammalle nuorelle positiivinen työelämäkokemus yrittäjyyden kautta. Jokaisella 4H-yrittäjällä on oma yritysohjaaja, joka voi olla kuka tahansa aikuinen, jolla on halua toimia nuoren tukena. Nordealaisilla on hyvää osaamista tukea nuorta mm. rahataitoihin liittyvissä asioissa”, sanoo Sirkka Suomäki, Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö.
Lisäksi 4H ja Nordea toteuttivat viikon mittaisen etä-TET-jakson yhdeksäsluokkalaisille. TET:in aiheena oli rahataidot ja yrittäjyys. Viikon jälkeen nuorilla oli mahdollisuus perustaa oma 4H-yritys. Nuoret antoivat palautetta, että etäTET-viikko vahvisti oman arjen taloudenhallintaa ja lisäsi aivan uudella tavalla ajatuksia esim. kesäyrittäjyyteen lähtemisestä tai ylipäätään oman yrityksen perustamisesta.
”Olemme kuulleet hienoja onnistumistarinoita kesäyrittäjien ja yritysohjaajien välisestä yhteistyöstä. Nuoret ovat saaneet kesän aikana vinkkejä ja tukea yritystoimintaan Nordean vapaaehtoisilta työntekijöiltä, jotka ovat toimineet kesän ajan nuorten yritysohjaajina. Jokaisella nordealaisella on mahdollisuus tehdä kaksi palkallista päivää vuodessa vapaaehtoistyötä. 4H tekee tärkeää työtä nuorten yrittäjyyden tukemiseksi, johon myös Nordean yhteiskuntavastuutyöllä halutaan vaikuttaa”, kertoo Anni Ylismäki, Nordean yritysasiakasliiketoiminnan yhteiskuntavastuupäällikkö.
Bisnestä kehiin -tapahtumassa nuoret keksivät uusia yritysideoita 20 minuutissa
Osana yhteistyötä järjestettiin Yrittäjän päivän viikolla Bisnestä kehiin -tapahtuma, jossa nuoret keksivät yritysideoita 20 minuutissa. Tubettaja ja somevaikuttaja Roni Backin juontama tapahtuma striimattiin livenä yli 500 katsojalle, joiden joukossa oli kokonaisia koululuokkia.
Yleisö pääsi äänestämään suosikkiaan ja parhaaksi valikoitui KaLut-ryhmän idea 3D-tulostamisesta. Yli 220 henkilöä antoi äänensä Kahoot-kyselyn kautta.
Tapahtumassa Nordean kampuksella Helsingissä bisnesideoita kommentoivat Vönerin keksijä Siva Parlar, yrittäjä Aino Havia ja yritysneuvoja Maria Korpisalo. Tapahtuman tallenteen voi katsoa 4H-akatemian verkkosivuilta.