Kotieläimiä ja uusia tuttavuuksia – 4H-vaikuttajanuoret Tukholmassa

4H-vaikuttajanuorten toimintaan kuuluu joka toinen vuosi opintomatka. Vuoden 2024 matka suuntautui naapurimaamme Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan. Opintomatkamme tavoitteena oli tutustua Ruotsin 4H-toimintaan ja edistää Pohjoismaista 4H-yhteistyötä.

Elokuun 2024 puolivälissä Vaikuttajanuorten kauan suunniteltu ja odotettu opintomatka Ruotsiin alkoi Turusta ja olimme kaikki innostunein ja odottavaisin mielin. Tunnelma oli hieman jännittynyt, sillä osa matkan yksityiskohdista oli vielä avoinna ja selviäisi vasta reissun edetessä. Tavoitteenamme oli tutustua Ruotsin 4H:n toimintaan ja kertoa myös heille meidän omasta 4H-toiminnastamme Suomessa. Toivoimme myös edistävämme Pohjoismaiden 4H-yhteistyötä tutustumalla tukholmalaisiin 4H-nuoriin ja muihin toimijoihin.

Ensimmäinen kohde: Augustendalin 4H-piha

Matkasimme ensimmäisenä yönä laivalla Naantalista Kapellskäriin, josta jatkoimme minibussilla kohti Tukholmaa. Ensimmäisenä kohteenamme Tukholmassa oli Solnan kunnassa sijaitseva Augustendalin 4H-kotieläinpiha.

Tapasimme pihan johtaja Katarinan, joka kertoi pihan toiminnasta. Heillä oli menossa kesän viimeinen leiri ja saimme seurata lasten leiripuuhia. Leiriläiset hoitivat pihan eläimiä muun muassa taluttamalla lampaita ja ruokkimalla kanoja. Tapasimme myös Katarinan vanhemmat, joilla oli suomalaisia juuria. Vaihdoimme 4H-kokemuksia heidän ja Katarinan kanssa sekä kerroimme Suomen 4H:n toiminnasta. He kertoivat myös, että heidän 4H-pihansa toimii kesäleirimaksuilla ja kahvilan tuotoilla. Tämän lisäksi Katarina itse rahoittaa pihan toimintaa.

Iltapäivällä lähdimme vielä tutustumaan Tukholman keskustaan ja kävimme muun muassa vanhassa kaupungissa. Palattuamme hotelliin jatkoimme seuraavan päivän materiaalien valmistelua. Olimme ottaneet tuliaisiksi mukaan Suomen 4H:ssa kehitellyn tehtäväpaketin ja käänsimme ansioluettelon tekemiseen tarkoitettuja tehtäviä ruotsiksi. Tehtäväpaketin lisäksi veimme pihoille myös muita 4H-tuotteita sekä tietenkin suomalaisia herkkuja.

Stora Skugganin 4H-piha ja keskustelua rahoituksesta

Keskiviikkona lähdimme kohti Stora Skugganin 4H-pihaa. Saavuttuamme paikan päälle kesäleiriläiset toivottivat meidät upeasti tervetulleeksi Ruotsin omalla 4H-laululla. Leiriläisillä oli paljon kysymyksiä meidän 4H-toimintaamme liittyen ja pääsimme kertomaan heille Suomen 4H:sta.

Saimme 4H-pihan johtajalta Annikalta kattavan opastuskierroksen, jossa hän kertoi laajasti niin Stora Skugganin kuin Tukholman läänin 4H-toiminnasta. Mieliimme jäi erityisesti se, että 4H-pihalla järjestetään paljon toimintaa erityistä tukea tarvitseville. Stora Skugganin 4H-piha sijaitsee vanhoilla kuninkaallisilla metsästysmailla, joilla on aikoinaan ollut ryöväreitä. Tämän vuoksi he saavat rahoitusta kuningashuoneelta, mutta myös sponsoreilta ja ratsastuskoulun toiminnasta.

Annika kertoi kehittäneensä 4H:n laatusertifikaatin, jotta 4H-pihojen toimintaa voidaan valvoa ja se pysyisi ammattimaisena. Tällä pystytään takaamaan myös eläinten oikeanlainen hoito. Sertifikaatin myöntää ulkopuolinen taho, kun 4H-piha täyttää tarvittavat kriteerit.

Antoisan päivän jälkeen matkamme jatkui iltaohjelman parissa ABBA-museossa. Museovierailun jälkeen menimme Gröna Lundin tuntumaan syömään herkullisen illallisen, jonka jälkeen lähdimme kohti hotellia vesibussilla. Osa vieraili vielä illan päätteeksi keskustassa musiikkifestivaaleilla.

Eläinajokortti ja muita ideoita Akallassa ja Hågelbyssä

Torstaina saimme aamupalalle seuraksemme vaihto-ohjelmaa Ruotsin 4H:ssa koordinoivan Eilan. Vierailimme hänen kanssaan Akallan 4H-pihalla. Tutustuimme heidän nuoriin työntekijöihinsä ja pääsimme seuraamaan läheltä eri eläinten hoitoa. Saimme myös itse ruokkia ja silittää pupuja. Meneillään olleen kesäleirin lapset olivat kiinnostuneita vieraista ja kysyimmekin heiltä paljon kotieläinpihasta ja heidän leiripuuhistaan. Lapset olivat selkeästi hyvin kiinnostuneita eläinten hoidosta ja leirimeininki oli muutenkin mieluista.

Seuraavassa kohteessa Hågelbyn kotieläinpihalla pääsimme silittämään ja pitämään sylissä harvinaisia kanoja. Pihalla tutustuimme myös Eilan ystävään Emiliaan ja he kertoivat yhdessä lapsille kehittelemästään eläinajokorttimallista. Suoritettuaan eri tasoja lapset saavat enemmän vastuuta eläinten hoidossa, jolloin pihan työntekijät pystyvät varmistamaan eläinten oikeanlaisen kohtelun ja turvallisemman toiminnan kaikkien kannalta. Heillä on myös geenipankki, jolla he varmistavat harvinaisten eläinten suvun jatkuvuuden. Lisäksi Hågelbyn 4H:ssa on nuorille suunnattuja kansainvälisiä vaihtoja, joihin valitaan aina muutama kerrallaan.

Mielenkiintoisten keskustelujen jälkeen oli aika hyvästellä Eila ja kiittää häntä mukavasta päivästä. Eilan kanssa vietetyn päivän myötä pääsimme näkemään Tukholman 4H:ta nuoren silmin ja keskustelimmekin paljon 4H:n järjestämästä toiminnasta nuorille Ruotsissa ja Suomessa.

Kaikkien vierailujen jälkeen lähdimme minibussilla kohti Kapellskäriä ja kotia. Laivalla kokoonnuimme vielä yhteen syömään ja keskustelemaan onnistuneesta reissustamme. Matka oli oikein antoisa ja tavoitteemme matkan suhteen täyttyivät yli odotustemme.

Opintomatkan opit ja oivallukset

Mitä opimme Ruotsin 4H:sta? Heidän organisaatiorakenteensa on hieman erilainen kuin Suomen 4H:n. Heidän järjestelmänsä koostuu kolmesta portaasta, joista ensimmäisellä toimivat kaikki 4H-yhdistykset eli Tukholman läänissä käytännössä kotieläinpihat. Toisella portaalla toimivat Ruotsin läänit ja kolmannella portaalla Ruotsin 4H-liitto, josta valvotaan läänien ja yhdistysten toimintaa.

Ruotsissa 4H-toiminnan pääpaino on kerhoissa ja kotieläinpihoilla, kun Suomessa taas painotetaan 4H-yrittäjyyttä, nuorten työllistämistä ja kerhotoimintaa. Kaikki tapaamamme henkilöt pitivät Suomen 4H-toimintaa hyvin ammattimaisena. Itse koimme taas, että Ruotsin 4H:n toiminta oli loppuun asti jäsenneltyä ja mietittyä.

Toisen maan 4H-toiminnan näkeminen paikan päällä avaa silmiä myös oman toiminnan ja tekemisen kannalta. Vaikka 4H on kansainvälinen järjestö ja perustuu pohjimmiltaan samoihin arvoihin ja tavoitteisiin lasten ja nuorten järjestönä, toiminta muovautuu eri maiden ja eri toimijoiden myötä joka paikassa omanlaisekseen. Vaikka Ruotsin 4H:sta löytyikin paljon samankaltaisuuksia, kuten leiri- ja kerhotoiminta, kotieläinpihat ja eläinajokortit olivat uusia ja erilaisia toimintamalleja meille.

Oli upeaa huomata, että 4H:n perimmäiset arvot head, hands, heart ja health sekä innostus lasten ja nuorten kanssa toimimiseen yhdistävät meitä kaikkia harrastajia ympäri maailman, vaikka toimintatavat hiukan poikkeaisivatkin.

Kuvassa matkalla mukana olleet: ylhäällä Iris Koskela, Heidi Salonen, Dalia Elwan, Pinja Pennanen, Jere Puolakka ja alhaalla Iida Katajainen, Juho Snicker ja Viivi Kautto. Kameran takana lisäksi Hilkka Näse.