17-vuotias helsinkiläinen Saara Arab perusti oman arkkitehtuuria ja lastenhoitoa yhdistävän 4H-yrityksensä noin puoli vuotta sitten. Sisustamista opiskelevalle Saaralle 4H-yrittäjyys on ollut mahdollisuus toteuttaa itseään ja omia ideoitaan. Kaikkein parasta yrittäjyydessä on nähdä, kun lapsi pitää uudesta huoneestaan ja osallistuu innoissaan Saaran keksimiin arkkitehtuuriaiheisiin aktiviteetteihin.
Wonderland Babysitter yhdistää arkkitehtuurin ja lastenhoidon
Saara päätti perustaa oman 4H-yrityksensä noin puoli vuotta sitten, kun hän halusi yhdistää kaksi suurinta mielenkiinnon kohdettaan, eli sisustamisen ja lastenhoidon. Kiinnostus yrittäjyyteen oli syttynyt jo aiemmin, sillä Saaran äiti on toiminut aikoinaan 4H-yrittäjänä ja hän kannusti nyt myös tytärtään tekemään samoin. Saaran taival 4H-yrittäjänä alkoi 4H-yrityskoulutuksessa.
”4H-yrityskoulutus oli todella hyvä ja hyödyllinen. Kävin sen jälkeen koulussa yrittäjyyskurssin, josta sain täydet pisteet, koska olin oppinut jo kaiken 4H:n koulutuksessa”, Saara nauraa.
Saaran Wonderland Babysitter -yrityksen ideana on tuoda arkkitehtuuri ja lastenhoito yhteen uudenlaisella tavalla. Hänen yrityksensä pääasiallinen toiminta on lastenhuoneiden sisustamista, mikä tarkoittaa asiakkaan toiveista riippuen joko koko huoneen sisustamista tai esimerkiksi jonkin yksittäisen sisustuselementin luomista.
Kun Saara suunnittelee asiakkaan lastenhuoneen sisustusta, hän kysyy ensiksi lapsen toiveita esimerkiksi värimaailman tai teeman suhteen. Sen pohjalta hän laatii sisustussuunnitelman, jonka hän esittelee aina vanhemmille diaesityksen muodossa. Suunnitelmaan tehdään tarvittaessa muutoksia ja tarkoituksena onkin yhdistää niin vanhempien kuin lastenkin toiveet. Saatuaan hyväksynnän suunnitelmalleen, Saara hankkii tarvittavat materiaalit ja toteuttaa uuden sisustuksen.
”Mielestäni yritysideani on hyvä, sillä autan vanhempia sisustamaan lasten näkökulmasta sopivasti. Olen itsekin nuori ja tiedän, millaisia huoneita lapset haluavat. Usein lastenhuoneet näyttävät siltä, kuin ne olisi sisustettu vanhemman näkökulmasta”, Saara kertoo.
Sisustustyön lisäksi Saaran yritystoimintaan kuuluu lastenhoitoa, jossa arkkitehtuuri on myös läsnä. Hän keksii ja toteuttaa hoitamiensa lasten kanssa erilaisia arkkitehtuuriin liittyviä leikkejä ja askarteluideoita, kuten iglujen rakennusta sokeripaloista ja saven koristelua lehdistä tehdyin painatuksin. Saara suunnittelee arkkitehdin uraa tulevaisuudessa ja 4H-yrittäjyys on ollut opettavainen kokemus sen kannalta.
4H-yrittäjyydessä on sopivasti sekä vapautta että vastuuta
Saaran mielestä 4H-yrittäjyydessä on varsin helppoa olla oman itsensä pomo, sillä se mahdollistaa yrittäjyyden yhdistämisen vaivattomasti esimerkiksi opiskeluun. Yrittäjänä hän pystyy tekemään niin paljon työkeikkoja kuin haluaa ja sovittamaan keikat muihin menoihinsa. 4H-yrittäjyys tuo mukanaan sopivasti sekä vapautta että vastuuta.
”Kyllähän vanhemmat minulle soittelevat, mutta pystyn kieltäytymään työtarjouksista silloin, kun en esimerkiksi kokeeseen lukemiselta ehdi. 4H-yrittäjyydessä hyvä juttu on se, että periaatteessa olen täysin vastuussa yrityksestäni, mutta en kuitenkaan. Esimerkiksi verotukseen liittyvät asiat ovat helpompia nyt, kuin jos en toimisi 4H:n kautta yrittäjänä. Tukea on myös aina saatavilla esimerkiksi äidiltäni, joka toimii yritysohjaajanani”, Saara kertoo.
”Haluaisin sanoa muille nuorille, että kannattaa lähteä toteuttamaan rohkeasti omia unelmia ja 4H-yrittäjyys tarjoaa hyvän startin siihen. Myös 4H-yrityskoulutukseen kannattaa osallistua, se on tosi hyvä”, Saara kannustaa.
Kadonneen kesätyön metsästys jatkuu
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa 4H tarjoaa kesätyömahdollisuuksia 15–17-vuotiaille nuorille, joilla ei toistaiseksi ole vielä kesätyöpaikkaa. Hankkeen pohjalta on luotu kampanja, Kadonneen kesätyön metsästys, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille vielä viime hetken työmahdollisuuksia, tukea ja ideoita kesälle. Kampanjassa nuoria kannustetaan etenkin työllistämään itsensä 4H-yrittäjänä. Nuorilla on mahdollisuus osallistua valtakunnalliseen 4H-yrityskoulutukseen, joka on ilmainen ja etänä toteutettava.
Tutustu kampanjaan osoitteessa kadonnutkesatyo.4h.fi.
Lisätietoa Kadonneen kesätyön metsästys -kampanjasta:
Viestinnän harjoittelija Jenni Tuhkanen, p. 044 2072 013, jenni.tuhkanen@4h.fi