4H:n Ysit töihin -hankkeessa pyritään saamaan kaikki peruskoulun päättävät nuoret töihin. Juuri päättyneen pilottivaiheen tulokset ovat hienoja: 60% hankkeen kattaneen alueen ysiluokkalaisista työllistyi.
Peruskoulun päättävien nuorten työllistämiseen tähtäävässä 4H:n Ysit töihin -hankkeessa loppui juuri pilottivaihe kymmenen 4H-yhdistyksen ja neljäntoista kunnan alueella. Hankkeessa 4H, paikallisyhdistykset, kunnat ja koulut tekevät yhteistyötä opettaakseen yseille työelämän käytänteitä ja saadakseen heille kesätyöpaikan vähintään kahdeksi viikoksi.
Koko pilottialueella oli syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana 2461 yhdeksännen luokan päättävää nuorta. 4H:n Ajokortti työelämään -koulutuksen kävi noin 1300 nuorta.
”Ihan jokaiseen pilottialueen kouluun ei saatu koulutusta järjestymään tai opettajat olivat vastaavanlaisen koulutuksen jo pitäneet esimerkiksi ennen syksyn ensimmäisiä TET-jaksoja. Mutta lähes jokainen ysiluokkalainen sai työelämän pelisääntöihin valmennusta ennen koulun päätyttyä keväällä 2019”, kertovat Ysit töihin -hankkeesta vastaavat projektipäällikkö Sirkka Suomäki ja kehityspäällikkö Anu Parviainen.
Enemmistö yseistä halusi ja myös pääsi töihin
Pilottivaiheen tulokset ovat hyvin rohkaisevia. Noin 60 % nuorista sai kesätyöpaikan tänä kesänä, noin 10 % ei ylipäätänsä halunnut töihin ja noin 30 % ei saanut töitä yrityksistä huolimatta.
”Luvut saattavat kesän kuluessa vielä parantua, sillä osaan työpaikoista rekrytoidaan edelleen kesätyöntekijöitä”, Suomäki ja Parviainen kertovat.
Syyt siihen, miksi jotkut nuoret eivät halua töihin, olivat moninaisia. Osa ei viitsinyt, osa sai rahaa kotoakin, osa halusi vain lomailla ja osa halusi lomailla siksi, että on ollut muut loma-ajat töissä esimerkiksi laskettelukeskuksessa ja haluaa kerätä voimia tulevaan opiskeluun.
Nuorelle kesätyöpaikka on usein ensimmäinen kurkistus työelämään. Kesätöissä oppii ja kehittyy saamalla sopivassa suhteessa vapautta ja vastuuta. 4H haluaa tukea lapsia ja nuoria heidän matkallaan vastuuntuntoisiksi, pärjääviksi ja aktiivisiksi aikuisiksi. Varhaisen työllistymisen kautta saadut kokemukset ja itsetuntemus ovat tällöin ratkaisevassa asemassa.
Kunnat ja yritykset tärkeitä työllistämisen tukijoita
Yhä useampi kunta edesauttaa nuoria kesätöihin erilaisten kesätyösetelien sekä oman rekrytoinnin avulla.
”Ilahduttavasti moniin kuntiin syntyi alaikäisille nuorille aivan uusia työpaikkoja, kuten kesäreportteri tai messuavustaja. Myös yhä useampi yritys työllisti alaikäisiä nuoria aiempaa enemmän, jopa ensimmäistä kertaa, Ysit töihin -projektin myötä.”
Työpaikkojen rinnalle syntyi myös 4H-yrityksiä, varsinkin niille nuorille, jotka eivät kesätöihin päässeet tai halunneet.
Suomäen ja Parviaisen mukaan on tärkeää, että yrityksen ja nuoren välillä on taho, joka sparraa vähän molempia osapuolia ja yhdistää heidät. Tässä paikallisilla 4H-yhdistyksillä on tärkeä rooli. Yhdistykset tekevät yhteistyötä myös koulujen kanssa ja viestivät aktiivisesti paikallistasolla.
Tavoitteena on jatkossa laajentaa Ysit töihin -hanke useampien kuntien ja 4H-yhdistysten alueille ja työllistää tuhansia peruskoulun päättäviä.
Onko liian myöhäistä päästä kesätöihin?
Monet nuoret saattavat pohtia näin heinäkuun alussa, onko liian myöhäistä päästä enää töihin, sillä kiivain kesätöiden hakukausi ajoittuu nykyään jo vuoden alkuun.
”Vastaus on, että aina kannattaa yrittää! Yrityksissä voi kesken kesänkin tulla monenlaisia tilanteita, joissa tarvitaan nopeasti lisätyövoimaa”, Suomäki ja Parviainen kannustavat.
4H:n Ysit töihin -pilottialueilla on tehty vielä kesäkuun lopullakin työsopimuksia. Jos olet siis 4H:lainen ja ilman kesätöitä, ole rohkeasti yhteydessä oman alueesi 4H-yhdistykseen, hommia saattaa löytyä.
Kuka tahansa voi tarjota nuorelle mahdollisuuden ensimmäiseen työkokemukseen; ympäri Suomea olevien 4H-yhdistysten kautta 13–28-vuotiaat nuoret voivat työllistyä joko työsopimuksella tai yrittäjinä. 4H työllistää yli 7000 nuorta vuosittain ja noin 1 500 nuorta vuodessa perustaa oman 4H-yrityksen. Lue lisää: https://4h.fi/toita/ota-nuori-toihin/4h-kesatyohaaste/
teksti: Mari Pöyhtäri