4H:n ja kunnan välinen yhteistyö tarkoittaa yleisimmin sitä, että kunta tukee järjestömme laadukasta toimintaa ja osaamista rahallisesti tai tarjoamalla tiloja 4H:n toiminnoille, kuten kerhoille, leireille ja koulutuksille.
”4H on järjestö, jonka kanssa voidaan tehdä ja suunnitella yhteistyötä pitkäjänteisesti. Ja kyse on nimenomaan yhdessä tekemisestä, ei paikallisen yhdistyksen avustamisesta. 4H on luotettava ja kokenut sekä osaava kolmannen sektorin toimija”, toteaa Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen.
Kunta voi esimerkiksi ulkoistaa nuorten työllistämisen tapahtuvaksi 4H:n hankkeiden, kuten Ysit töihin, kautta. Tällöin kunta käyttää samaan työhön budjetoitua rahaa, mutta säästää omia henkilöstöresurssejaan, kun 4H:n vuosien kokemus nuorten työllistämisestä valjastetaan kunnan avuksi.
Yhdessä kunnan kanssa pohdimme ja suunnittelemme, miten kehitämme toimintaamme ja millaisia toimintoja kuntayhteistyön merkeissä kaivataan ja pystytään toteuttamaan. Käymme läpi millaisia vahvuuksia paikallisella 4H-yhdistyksellä ja sen jäsenillä on, ja miten niitä voisimme parhaiten hyödyntää lasten ja nuorten kasvatustyössä.
4H-toiminta lisää kunnan elinvoimaa
4H-järjestöllä on yli 190 paikallisyhdistystä ympäri maata ja osan näistä toimialue koostuu useammasta kunnasta. Me järjestämme aktiivista toimintaa pienemmilläkin paikkakunnilla ja seuduilla, joilla ei välttämättä muuta harrastustoimintaa lapsille ja nuorille järjestetä. 4H-toimintaan ovatkin tervetulleita kaikki lapset ja nuoret, jotka tahtovat kokea ja oppia uutta, asuinpaikasta riippumatta.
4H tukee nuorten työllistymistä koko järjestön voimin. Kuntien elinvoimaa tämä lisää niin, että 4H tarjoaa nuorille työmahdollisuuksia myös pienissä maaseutukunnissa esimerkiksi kerhonohjaajina, lemmikinhoitajina, avustavissa vanhustyön tehtävissä ja vaikka uuden metsän istuttamisessa.
Työllistymismahdollisuudet vaihtelevat toki yhdistyksittäin, mutta jokaisella 13–28-vuotiaalla 4H:n jäsenellä on mahdollisuus perustaa oma 4H-yritys ja osallistua erilaisiin koulutuksiin, jotka kehittävät työelämätaitoja.
Yrittäjyyskasvatus kuntayhteistyön keskiössä
”Vahvin yhteistyö on yrittäjyyskasvatuksessa, jossa paikalliset 4H-yritykset ovat keskeisessä roolissa”, kertoo Hankasalmen kunnanjohtajana jo 16 vuotta toiminut Mäkinen.
Yrittäjyys onkin yksi 4H:n pääpainopisteistä ja myös kunnat tahtovat tukea nuorten yrittäjyyttä. 4H-yrittäjyys on ohjattua ja pienimuotoista, mutta moni 4H-yrittäjä on päätynyt perustamaan toiminimen yrityksen lähdettyä lentoon. Kunnille tämä tarkoittaa tietenkin uusia verotuloja, mutta ennen kaikkea uusia palveluita, jotka pitävät yllä kunnan elinvoimaa.
Nuorten ei ole 4H:n toiminnan ansiosta välttämätöntä lähteä kotikunnalta parempien työmahdollisuuksien perässä muualle.
Pienemmätkin kerholaiset voivat elävöittää kunnan tapahtumia, esimerkiksi Safkasankarit-teemakerholaiset voivat valmistaa tapahtumiin myytäväksi itse valmistamiaan leivonnaisia tai järjestää vaikka piparinkoristelukilpailun kunnan joulumarkkinoille. Kepparikerholaiset voivat järjestää näytöksen, missä houkutella harrastuksen pariin uusia innokkaita ja Kädentaitajat valmistaa käsitöitä myyjäisiin – vaihtoehtoja on loputtomiin. Aktiivinen kunta on eläväinen kunta.
Yhdessä luomme lapsille ja nuorille mahdollisuuksia ponnistaa korkealle omalta kotipaikkakunnalta, oli se missä päin Suomea tahansa.