Nuoret tarttuivat kesätöihin ryhtymällä yrittäjiksi – koronavuonna ennätysmäärä uusia 4H-yrittäjiä

Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen.

Moni nuori menetti kesätyöpaikan viime kesänä, kun koronapandemian vuoksi työpaikkoja oli kymmeniä tuhansia vähemmän edellisvuosiin verrattuna. 4H:n tuoreista tilastoista selviää, että vuonna 2020 ennätysmäärä nuoria perusti omia 4H-yrityksiä ja siten työllisti itsensä.

Korona iski pahasti nuorten työllistymismahdollisuuksiin viime kesänä. 4H-järjestön toimintatilastot kuitenkin osoittavat, että vuonna 2020 perustettiin ennätysmäärä uusia 4H-yrityksiä ympäri Suomen. Uusia 4H-yrityksiä on perustettu noin 850, joka on noin puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. 4H-yritysten kokonaismäärä on myös hyvässä nousussa. 4H-yrittäjiä on tällä hetkellä yli 1600 ympäri Suomea.

”Huomasimme keväällä, että monilta nuorilta peruuntuivat kesätyöt. Lähdimme tarjoamaan 4H-yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona työllistymiseen. Upeaa, että yli 850 uutta nuorta on löytänyt 4H-yrittäjyyden pariin. Se kertoo nuorten yritteliäisyydestä ja motivaatiosta työllistyä kesätöihin”, sanoo 4H-yritystuotteesta vastaava kehityspäällikkö Sirkka Suomäki.

Kasvu näkyy myös 4H-yritysten rahaliikenteessä. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa noin 12 % prosentin kasvua. Keskimääräinen liikevaihto 4H-yrittäjää kohden oli noin 1240 euroa.

Kahvikoneen Italiasta asti tilannut 15-vuotias Aake halusi tarjota Tampereen parasta kahvia

Tamperelainen Aake Salonen halusi tarjota Tampereen parasta kahvia ja perusti 4H-yrityksensä keväällä 2020.

Tampereella asuvalla 15-vuotiaalla Aake Salosella oli viime keväänä idea. Hän halusi perustaa oman kahvilan, koska oli turhautunut, että Tampereelta ei saanut oikein mistään hyvää kahvia. Ennen yrityksen perustamista Aake kävi 4H-yrityskoulutuksen, jossa hän oppi paljon yrittäjyyteen liittyviä taitoja.

Monet nuoret työstävät liikeideaa yrityskoulutuksessa ja usein idea syntyy oman mielenkiinnon tai harrastuksen kautta. 4H-yrittäjät voivat esimerkiksi myydä itse tekemiään käsitöitä ja leivonnaisia tai tarjota piha- ja siivouspalveluja, valokuvauspalveluja, lastenhoitoa tai vaikka apua kaupassa käyntiin.

Aake päätti tuoda myyntiin maistuvaa, tyylikästä ja hyvin menetelmin tehtyä kahvia. Hän tilasi Italiasta kahvikoneen ja perusti 4H-yritys LaPresson, joka myy italialaisella espressokoneella tehtyä kahvia kärrystä. Aake myi kahvia Tampereen Hämeenpuistossa ja sai paljon tyytyväisiä asiakkaita. 4H:lta Aake sai tukea mm. yrityksen mainostamiseen.

”Tampereen 4H-yhdistys on tukenut minua paljon. Heiltä sain esimerkiksi yrityksen teippaukset kärryyn. Olen saanut myös työkeikkaa ja mainostusta 4H:n kautta,” Aake kertoo.

Aake suosittelee kokeilemaan 4H-yrittäjyyttä, koska se on kevyt ja riskitön startti yrittäjyyteen.

”4H-yrittäjyys rohkaisee ja antaa buustia, jos on idea, jonka haluaa toteuttaa. 4H-kurssilla saa myös paljon taitoja yrittäjyyteen ja siellä voi myös työstää omaa liikeideaa.”

4H tukee monipuolisesti nuorten työelämätaitoja

4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias, ja yrittäjänä voi toimia ympäri vuoden tai vaikka vain kesän ajan. 4H-yritys on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, opetella taloustaitoja sekä liiketoimintaa. Paikallisten yhdistysten tuen lisäksi jokaisella 4H-yrittäjällä on oma vapaaehtoinen yritysohjaaja, joka tukee nuorta koko yrittäjyyden ajan.

4H tukee nuoria työelämän ja yrittäjyyden alkumetreillä myös 4H-akatemian koulutusten ja taitoa lisäävien tehtävien avulla. Järjestö on avannut 4H-akatemialle uudet verkkosivut, joilta 13–28-vuotiaat nuoret löytävät kootusti heille suunnatut sisällöt, esimerkiksi tietoa opintopisteiden hakemisesta. 4H-akatemia tukee nuorten yrittäjyystaitoja, joten myös 4H-yrittäjä tai yrittäjäksi haluava löytää hänelle sopivat koulutukset sekä tietoa ja tehtäviä 4H-yrittäjyyteen liittyen.

4H-yrittäjä

  • on 13–28-vuotias
  • toimii yksin tai ryhmässä
  • saa oman yritysohjaajan
  • tekee kirjallisen suunnitelman yrityksestä
  • saa 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin
  • voi saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta
  • tekee vuosittain toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksen toiminnasta
  • saa apua 4H-yhdistykseltä
  • on aina 4H-yhdistyksen jäsen ja sitoutuu 4H:n arvoihin
  • 4H-yrityksen myynti on 50 €–7 000 € vuodessa

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Sirkka Suomäki, sirkka.suomaki@4h.fi, 040 534 6361
Viestinnän asiantuntija Aino Heininen, aino.heininen@4h.fi, 044 783 0323