4H-yritys

Oletko 13-28-vuotias nuori ja kiinnostunut perustamaan oman yrityksen? 4H-yritys on toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti.

4H-yrittäjänä

 • Olet 13–28-vuotias.
 • Voit käydä 4H:n tarjoaman yrityskoulutuksen, joita järjestävät paikalliset 4H-yhdistykset. (linkki vie 4H-akatemian sivustolle)
 • Sitoudut 4H:n arvoihin.
 • Toimit yksin tai ryhmässä.
 • Sinulla on oma yritysohjaaja.
 • Teet kirjallisen suunnitelman yrityksestäsi.
 • Yrityksesi myynti on 50 € – 7 000 € vuodessa.
 • Saat 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin.
 • Voit saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta.
 • Teet vuosittain toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksesi toiminnasta.
 • Saat apua 4H-yhdistykseltä.

4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen.

 

Apua kaikenlaisissa yritysasioissa saat lähimmästä 4H-yhdistyksestä. Yhdistys auttaa sinua muun muassa yritysohjaajan hankkimisessa ja kertoo yrityskoulutuksen ajankohdasta. Ota yhteyttä paikkakuntasi omaan 4H-yhdistykseen tai täytä alla oleva lomake niin olemme sinuun yhteydessä. Yhdistysten yhteystiedot löytyvät tältä sivulta liilasta alasvetovalikosta sekä yhteystiedot-välilehdeltä.

Olen kiinnostunut perustamaan 4H-yrityksen

”Parasta tässä yrittämisessä on se, kun saa itse päättää asioista. Ja yllättävän helppoa tää on ollut. Usein varmasti mietitään, että miten ne paperihommat sujuu, mutta ei siinä oo mitään muuta kuin että pitää vaan pitää tarkkaa kirjanpitoa.” Nea 15-vuotta

Yritysidean keksiminen

Hyvän yritysidean löydät omista taidoistasi ja osaamisestasi. Mitä sinä osaat, missä sinä olet hyvä, mitä teet mielelläsi, mitä harrastat, mistä olet kiinnostunut? Voit myös pohtia, mikä sinulle olisi yrittämisessä se pääasia: työkokemus, hauska tekeminen vai rahan ansaitseminen.

Katsele ympärillesi ja mieti, millaisille palveluille ja tuotteille omalla paikkakunnallasi olisi tarvetta. Miten ja millä sinä voit vastata kysyntään? Yrityksesi voi olla esimerkiksi  kesäkahvila, leivontayritys, pihanhoitopalvelu, korujen valmistus tai linnunpönttöjen tekeminen. Yritysideaasi voit työstää lisää yrityskoulutuksessa.

Koulutuksen kautta 4H-yrittäjäksi

Sinulla on mahdollisuus osallistua 4H-yhdistyksen järjestämään yrityskoulutukseen (linkki vie 4H-akatemian sivulle), joka on yhden opintopisteen laajuinen. Koulutuksessa saat hyvät valmiudet 4H-yrityksen perustamiselle.

Koulutuksessa mietitään ideoita, joilla voi tienata omaa rahaa ja suunnittella kannattavaa yritystoimintaa. Koulutuksessa opit muun muassa yrityksen viestintää- ja markkinointia, talouden suunnittelua, kirjanpitoa ja verotusta sekä raportointia.

Voit tehdä koulutuksen myös itsenäisesti verkkokoulutuksena. Lue lisää ja katso rekisteröintiohjeet 4H-akatemian verkkosivuilta.

 

Yrityksen perustamisen askelmerkit

Aikajana auttaa sinua hahmottamaan yrityksen perustamisen vaiheet. Siinä luetelluista toimista saat käsityksen siitä, mitä kaikkea yrityksen pyörittämiseen kuuluu.

 • Päätä 4H-yrityksen perustamisesta.
 • Liity jäseneksi, jos et vielä ole 4H:n jäsen. Voit liittyä tästä linkistä.
 • Ota yhteyttä omaan 4H-yhdistykseesi.
 • Kehitä yritysideaasi  4H-yrityskoulutuksessa. Yrityskoulutuksia voit tiedustella paikkakuntasi 4H-yhdistyksestä.
 • Tee 4H-yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma. Voit käyttää 4H-BMC-pohjaa.
 • Etsi itsellesi yritysohjaaja ja tee hänen kanssaan ohjaussopimus.
 • Tee 4H-yrityksen perustamisilmoitus. Perustamisilmoituksen teet oman digitaalisen jäsenkortin kautta. Ohjeet alla.
 • Yritystoimintasi käynnistyy. Onnea matkaan!

Yrittäjänä sinun kannattaa aina tehdä selkeä suunnitelma siitä, mitä yrityksessäsi tapahtuu milloinkin. Aikatauluttaminen on tärkeää siksikin, että saat yritystoiminnastasi mahdollisimman sujuvaa ja tuottavaa. Sinä päätät, sillä 4H-yritys pyörii aina sinun ehdoillasi!

Tarkemman muistilistan 4H-yrityksen perustamiseen löydät 4H-akatemian verkkosivuilta.

Näin teet 4H-yrityksen perustamisilmoituksen

 1. Voit perustaa 4H-yrityksen kun olet 13-28-vuotias.
 2. Kirjaudu jäsenkortillesi https://oma.4h.fi.
 3. Valitse 4H-yritykset –> Perusta uusi 4H-yritys.
 4. Täytä pyydetyt tiedot.
 5. Paina lopuksi Tallenna.
 6. Tarvittaessa voit myöhemmin palata muokkaamaan yrityksesi tietoja.
 7. Yrityksesi tiedoissa näkyy merkintä, kun huoltaja on hyväksynyt yrityksesi. Huoltaja saa hyväksymislinkin omaan sähköpostiinsa. (Merkintä vaaditaan, jos olet alaikäinen.)
 8. Yrityksesi tiedoissa näkyy merkintä, kun 4H-yhdistys on hyväksynyt yrityksesi ja lisännyt yritysohjaajasi tiedot.

Etkö pääse kirjautumaan jäsenkortillesi? Ota yhteyttä omaan paikalliseen 4H-yhdistykseesi. Oman 4H-yhdistyksesi näet jäsenkortiltasi. Kaikkien 4H-yhdistysten yhteystiedot löydät 4H-liiton nettisivuilta. 

Lue lisää 4H-yrittäjänä toimimisesta tästä linkistä.

”Upeaa 4H-yrittäjyydessä on se, että saa tehdä sitä, mistä tykkää ja sillä vielä ansaitsee. Nyt sitä ainakin oppii arvostamaan rahan arvoa, kun on itse sen tienannut.” Leo 17-vuotta

Etsi lähin 4H-yhdistys

4H-yrittäjänä toimiminen

Tällä sivulla on 4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyviä materiaaleja, joihin kannattaa perehtyä hyvin. Ole kuitenkin aina yhteydessä oman paikkakuntasi 4H-yhdistykseen, josta saat apua yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Lue lisää...

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

Perustitko sinä innovatiivisen ja inspiroivan 4H-yrityksen? Ideoitko upean liikeidean, josta myös kaverisi innostuivat. Kerrothan siitä muillekin osallistumalla Vuoden 4H-yritys -kilpailuun! Lue lisää...

4H Business Lab

Business Lab on nykyaikaisella teknologialla varustettu oppimisen ja tiedonvälityksen tila, jossa nuoret 4H-yrittäjät voivat kohdata toisensa. Nuorilla on mahdollisuus verkostoitua, kehittää omaa osaamistaan ja yritystoimintaansa. Lue lisää...

4H-yrityksen vakuutus

Aina ei onnenapila riitä. Vahinkoja sattuu ja niiden varalle 4H-yrityksille on tehty oma vastuuvakuutus   Vakuutuksen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Vakuutuksen hinta on 30 euroa. Vakuutusmaksun tulee olla maksettuna… Lue lisää...