4H-vaikuttajanuoret

Vaikuttajanuoret on nuorten 4H-harrastajien ryhmä. Nuoret haluavat lisätä 4H-harrastuksen tunnettuutta ja olla mukana tekemässä 4H:n tulevaisuutta. Ryhmä koostuu 16–28-vuotiaista vaikuttamisesta innostuneista nuorista ympäri Suomea.

4H-vaikuttajanuoret edustavat 4H-harrastajia muun muassa erilaisissa nuoriso- ja sidosryhmätapahtumissa sekä Suomen 4H-liiton päätöksenteossa. Suomen 4H-liitto valitsee joka vuosi vapaaehtoiset 4H-vaikuttajanuoret, jotka ovat hakeneet tehtävää.  

4H-vaikuttajanuoret pääsevät maksuttomaan vaikuttajavalmennukseen. Toiminnasta saa uusia ystäviä, hienoja kokemuksia sekä uusia oppeja. Suomen 4H-liitto koordinoi vaikuttajanuorten toimintaa ja sparrailee heidän kanssaan ideoita, mentoroi heitä ja antaa budjetin toiminnalle.

4H-vaikuttajanuorten ryhmän toimikausi on kalenterivuosi, mutta yhden vaikuttajanuoren toimikausi kestää kaksi vuotta. Puolet ryhmästä vaihtuu siis vuosittain. Toimintaan haetaan aktiivisia 4H-harrastajia kunkin vuoden marraskuun aikana. Vaikuttajanuoreksi voi hakea hakuaikana sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

Nuorten äänet esille

4H-vaikuttajanuorten tärkeä tehtävä on tuoda nuorten ääntä kuuluville ja tehdä nuorten näköistä toimintaa. Lue 4H-akatemian verkkosivuilta lisää 4H-vaikuttajanuorten toiminnasta.

Vuonna 2021 4H-vaikuttajanuoret ovat: 

  • Suunnitelleet Maaseutuparlamentti-tapahtumaa ja edustaneet tapahtumassa 
  • Osallistuneet 4H:n someviestintään 
  • Esiintyneet MTV:n SuomiAreenalla keskusteluissa, joita 4H oli järjestämässä 
  • Järjestäneet oman Kiitä toimihenkilöä -kampanjan ja jäsenhankintakampanjan 4H:lle 
  • Olleet mukana järjestämässä Kuntavisio-kilpailua 
  • Osallistuneet Suomen 4H-liiton strategiatyöhön 
  • Tehneet lapsille suunnatun 4H-kerhokilpailun semifinaalivaiheen valinnat 
  • Osallistuneet Opintokeskus Siviksen Näytä osaamisesi –projektiin 
  • Kaksi nuorista edustaa 4H-vaikuttajanuoria Suomen 4H-liiton hallituksessa 

4H-vaikuttajanuoret 2023 esittäytyvät

Vuoden 2023 4H-vaikuttajanuorilla on huimasti kokemusta ja osaamista 4H-harrastuksesta. He haluavat vaikuttaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. 

Melissa Pajunen, puheenjohtaja

“Odotan ryhmältämme aktiivisuutta ja hyvää ryhmähenkeä”

”Moikka! Olen Melissa, 18-vuotias lukio-opiskelija Mynämäeltä. Vaikuttajanuorten ryhmä valitsi minut tämän vuoden puheenjohtajaksi. Olen tästä luottamuksenosoituksesta todella kiitollinen. Olen aikaisemmin ollut mukana 4H:ssa Taimiteko-kampanjan kautta. Lisäksi minulla on ollut kaksi 4H-yritystä. Odotan ryhmältämme tulevana vuonna aktiivisuutta ja hyvää ryhmähenkeä.”

Heidi Salonen

”Haluan olla vaikuttamassa 4H:n tulevaisuuteen nuorten äänenä”

”Moikka ! Olen Heidi, 26-vuotias erityisopettajaopiskelija Turusta. Toimin 4H:lla leiriohjaajavastaavana sekä kerhoissa tarvittaessa aikuisohjaajana. Olen itse ohjannut kerhoja 4H uran alussa. Toimin myös 4H-yritysohjaajana sekä käyn tarvittaessa pitämässä 4H:n Ajokortti työelämään -koulutuksia ysiluokkalaisille. Lapset ja nuoret ovat lähellä sydäntäni ja haluankin olla vaikuttamassa 4H:n tulevaisuuteen nuorten äänenä. Odotan vaikuttajanuorten toiminnalta uusia oppeja ja monipuolista tekemistä. Odotan myös innolla viestintävastaavan pestiäni, eli nähdään somessa!”

Juho Snicker

”Odotan meidän porukalta hyvää yhteishenkeä ja loistavia hetkiä tekemisen parissa”

”Morjes! Olen Juho, 18-vuotias lukiota käyvä nuori Nurmeksesta. Olen ollut 4H-toiminnassa mukana vuodesta 2021 asti. Aloitin kyseisenä vuonna 4H-yrittäjänä. 4H:n Vaikuttajanuorten lisäksi toimin lukioni opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtana sekä Nurmeksen Nuvan puheenjohtajana. Olen kiinnostunut vaikuttamisesta, ja oli mahtavaa päästä tähän toimintaan mukaan! Odotan meidän porukalta hyvää yhteishenkeä ja loistavia hetkiä tekemisen parissa.”

Pinja Pennanen

”Odotan innolla miten pääsemme vaikuttamaan asioihin”

”Moi! Olen Pinja, 18-vuotias lukiolainen Sallasta. Olen pienestä pitäen käynyt 4H:n retkillä ja kerhoissa ja nykyään olenkin pitänyt itse kerhoa jo melkein 6 vuotta. Vapaa-ajalla käyn töissä ja näen kavereita. Kuulun myös lukioni opiskelijakunnan hallitukseen, Sallan nuorisovaltuustoon ja Kursun kyläyhdistyksen hallitukseen. Odotan innolla miten pääsemme vaikuttamaan asioihin ja kaikkea uutta, mitä pääsen oppimaan.”

Annina Rannikko

”Odotan innolla vuotta 2023 Vaikuttajanuorten tapahtuma- ja viestintävastaavana”

”Hei! Olen Annina, kutsumanimeltä Anski, 27v Mynämäeltä. Mun 4H-kokemukset alkoivat lapsena kerholaisena. Jäin pois 4H:n jutuista vuosiksi, kunnes päädyin duunihankkeen kautta uudestaan aktiiviseksi 4H:laiseksi 2014. Sen jälkeen olen ollut hetken kerhonohjaajana, perustanut 4H-yrityksen, ollut 4H:lla työkokeilussa ja nyt toista vuotta Vaikuttajanuorissa. Odotan innolla vuotta 2023 Vaikuttajanuorten tapahtuma- ja viestintävastaavana. On hienoa tutustua uusiin ihmisiin ja mun mielestä parasta on olla yhdessä, tehdä jotain kivaa ja tietenkin kertoa siitä kaikille!”

Matilda Alanen

”4H-toiminnan olen aloittanut 6-vuotiaana kerholaisena”

”Moikka! Olen Matilda, 16-vuotias lukiolainen Muhokselta. Kuulun Pohjois-Pohjanmaalla useisiin paikallisiin nuorten vaikuttajien ryhmiin, muun muassa nuorisovaltuustoon ja Muhoksen omaan vaikuttajanuorten ryhmään. 4H-toiminnan olen aloittanut 6-vuotiaana kerholaisena. Sen jälkeen olen toiminut kerhonohjaajana. Mulla on ollut myös kaksi 4H-yritystä. 4H:n Vaikuttajanuorissa olen nyt toista vuotta. On hienoa olla osa tätä mahtavaa porukkaa. Odotan innolla, mitä kaikkea meillä ja varapuheenjohtajan tehtävällä on annettavana!”

Iida Katajainen

”Odotan tosi innolla, mitä kaikkea pääsen tekemään”

”Moikka! Olen Iida, 19-vuotias Paimion lukiota käyvä nuori Sauvosta. Olen aloittanut 4H-toiminnan ekaluokkalaisena kerhossa, jonka jälkeen olenkin sitten toiminut myös vanhempana kerho- ja leiriohjaajana. Odotan tosi innolla, mihin pääsen Vaikuttajanuorissa tutustumaan ja mitä kaikkea pääsen tekemään.”

Joona Leinonen

”Olen ollut 4H-yrittäjänä, jona tulee maaliskuussa kolme vuotta täyteen.”

”Olen Joona. Asun Ruovedellä ja olen vielä kesäkuuhun asti intissä. 4H:ssa olen ollut pienenä kerholaisena ja nyt myöhemmällä iällä 4H-yrittäjänä, jona tulee maaliskuussa kolme vuotta täyteen. Lisäksi olen nyt toista vuotta mukana Vaikuttajanuorissa.

Emilia Eade

”Olen toista vuotta Vaikuttajanuorissa ja odotan innolla, mitä pääsemme tekemään tänä vuonna.”

”Moi! Olen Emilia, 17-vuotias lukiolainen Oulusta. Tutustuin 4H:n toimintaan kaksi vuotta sitten Oulun 4H-yhdistyksen järjestämässä Kadonneen kesätyön metsästys -tapahtumassa. Olen ollut 4H:lla leiriohjaajana, kerhonohjaajana, kotipalvelutyöntekijänä ja 4H-yrittäjänä. Olen toista vuotta Vaikuttajanuorissa ja odotan innolla, mitä pääsemme tekemään tänä vuonna.”

Lisätiedot: