4H-vaikuttajanuoret

Vaikuttajanuoret on nuorten 4H-harrastajien ryhmä. Nuoret haluavat lisätä 4H-harrastuksen tunnettuutta ja olla mukana tekemässä 4H:n tulevaisuutta. Ryhmä koostuu 16–28-vuotiaista vaikuttamisesta innostuneista nuorista ympäri Suomea.

4H-vaikuttajanuoret edustavat 4H-harrastajia muun muassa erilaisissa nuoriso- ja sidosryhmätapahtumissa sekä Suomen 4H-liiton päätöksenteossa. Suomen 4H-liitto valitsee joka vuosi vapaaehtoiset 4H-vaikuttajanuoret, jotka ovat hakeneet tehtävää.  

4H-vaikuttajanuoret pääsevät maksuttomaan vaikuttajavalmennukseen. Toiminnasta saa uusia ystäviä, hienoja kokemuksia sekä uusia oppeja. Suomen 4H-liitto koordinoi vaikuttajanuorten toimintaa ja sparrailee heidän kanssaan ideoita, mentoroi heitä ja antaa budjetin toiminnalle.

4H-vaikuttajanuorten ryhmän toimikausi on kalenterivuosi, mutta yhden vaikuttajanuoren toimikausi kestää kaksi vuotta. Puolet ryhmästä vaihtuu siis vuosittain. Toimintaan haetaan aktiivisia 4H-harrastajia kunkin vuoden marraskuun aikana. Vaikuttajanuoreksi voi hakea hakuaikana 4H-akatemian sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

Nuorten ääni esille

4H-vaikuttajanuorten tärkeä tehtävä on tuoda nuorten ääntä kuuluville ja tehdä nuorten näköistä toimintaa. Lue 4H-akatemian verkkosivuilta lisää 4H-vaikuttajanuorten toiminnasta ja hae mukaan.

Edellisinä vuosina 4H-vaikuttajanuoret ovat: 

  • Järjestäneen 4H-miitin, johon saapui 4H-harrastajia ympäri Suomen.
  • Suunnitelleet Maaseutuparlamentti-tapahtumaa ja edustaneet tapahtumassa 
  • Osallistuneet 4H:n someviestintään 
  • Esiintyneet MTV:n SuomiAreenalla keskusteluissa, joita 4H oli järjestämässä 
  • Järjestäneet oman Kiitä toimihenkilöä -kampanjan ja jäsenhankintakampanjan 4H:lle 
  • Olleet mukana järjestämässä Kuntavisio-kilpailua 
  • Osallistuneet Suomen 4H-liiton strategiatyöhön 
  • Tehneet lapsille suunnatun 4H-kerhokilpailun semifinaalivaiheen valinnat 
  • Osallistuneet Opintokeskus Siviksen Näytä osaamisesi –projektiin 
  • Edustaneet 4H-nuoria Suomen 4H-liiton hallituksessa 

4H-vaikuttajanuoret 2024 esittäytyvät

Vuoden 2024 4H-vaikuttajanuorilla on huimasti kokemusta ja osaamista 4H-harrastuksesta. He haluavat vaikuttaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. 

Heidi Salonen, puheenjohtaja

”Lapset ja nuoret ovat lähellä sydäntäni ja haluankin olla vaikuttamassa 4H:n tulevaisuuteen nuorten äänenä.”

Moikka! Olen Heidi, 27-vuotias erityisluokanopettajaopiskelija Turusta. Kuulun Liedon 4H-yhdistykseen ja toimin siellä leiriohjaajavastaavana sekä kerhoissa tarvittaessa aikuisohjaajana. Olen itse ohjannut kerhoja 4H-urani alussa. Toimin myös 4H-yritysohjaajana sekä käyn tarvittaessa pitämässä 4H:n Ajokortti työelämään -koulutuksia ysiluokkalaisille. Lapset ja nuoret ovat lähellä sydäntäni ja haluankin olla vaikuttamassa 4H:n tulevaisuuteen nuorten äänenä. Tämä on mun toinen kausi vaikuttajanuorissa ja sain kunnian olla meidän puheenjohtajamme ja odotankin jo tulevaa kautta innolla.

Pinja Pennanen

”Tänä vuonna sain tehtäväkseni toimia ryhmämme varapuheenjohtajana.

Moikka! Oon Pinja, 19-vuotias Sallasta. Tällä hetkellä vietän välivuotta lukion jälkeen töitä tehden. Aluksi kävin itse kerhossa kerholaisena ja sen jälkeen siirryin kerhon pitämiseen ja siinä vierähtikin kuusi vuotta. Toimin tällä hetkellä myös Lapin 4H:n alueneuvostossa nuorisojäsenenä. Vaikuttajanuorissa haluan tuoda lasten ja nuorten ääntä kuuluviin Pohjois-Suomesta. Tänä vuonna sain tehtäväkseni toimia ryhmämme varapuheenjohtajana ja toivonkin vuodelta mukavaa yhdessä tekemistä ja mahdollisuutta päästä vaikuttamaan mahdollisimman moniin erilaisiin asioihin.

Juho Snicker

”Vaikuttajanuorissa toimin yhtenä tapahtumavastaavista.”

Morjes! Oon Juho Snicker, 19-vuotias lukio-opiskelija Nurmeksesta. Tällä hetkellä toimin Pielisen 4H-yhdistyksen hallituksessa nuoriso/varajäsenenä ja olen Nurmeksen nuorisovaltuuston puheenjohtaja. Vaikuttajanuorissa toimin nyt yhtenä tapahtumavastaavista. Odotankin tältä vuodelta hauskaa ja rentoa meininkiä meidän ryhmälle ja toivon, että meistä kaikki on hyvällä asenteella valmistautuneet tähän vuoteen.

Iida Katajainen

”Haluankin Vaikuttajanuorena olla tukemassa nuoria löytämään sen oman juttunsa.”

Moikka! Oon Iida, 20-vuotias lukiolainen ja tulen Kaarinasta. Olen käynyt ekaluokkalaisesta lähtien 4H-kerhossa, josta sitten innostus 4H-harrastukseen lähti. Sen jälkeen olen toiminut kerho- ja leiriohjaajana ja muutenkin olen ollut yhdistykseni toiminnassa aktiivisesti mukana. Haluankin Vaikuttajanuorena olla tukemassa nuoria löytämään sen oman juttunsa. Innolla lähden siis toiselle vuodelle Vaikuttajanuorissa!

Joona Leinonen

”Vaikuttajanuorissa haluan tuoda 4H-yritystoimintaa esille sekä kannustaa kaikkia siihen.”

Moro! Oon Joona Leinonen ja olen kotoisin Tampereen kyljestä Ruovedeltä. Tällä hetkellä kerään voimia ensi syksyn AMK-opintojen aloitukseen. Alana on rakennusmestari. 4H:ssa oon ala-aste ikäisenä käynyt kerhoissa ja keväällä 2020 perustin 4H-yrityksen, jolla työllistin itseäni oikeastaan koko lukio ajan. Vaikuttajanuorissa haluan tuoda 4H-yritystoimintaa esille sekä kannustaa kaikkia siihen.

Jere Puolakka

”Odotan vuodelta reipasta otetta, rempseää menoa ja reilua yhteistyötä!”

Hei vain! Olen Jere, 25, rakennusarkkitehtiopiskelija Oulusta. Toimin Muhoksen 4H-yhdistyksen puheenjohtajana ja puuhailen kansainvälisyysprojektien parissa. 4H on tuttu organisaatio kerhoista koulutuksiin ja töihin sekä nyt hallitustaipaleella.  Vaikuttajanuorissa olen kokousedustajana 4H-liiton hallituksen kokouksissa, eli saan vaikuttaa painavalla äänellä nuorten asioihin! Odotan vuodelta reipasta otetta, rempseää menoa ja reilua yhteistyötä!

Viivi Kautto

” Odotan innolla, mitä ensimmäinen vuosi Vaikuttajanuorissa tuo tullessaan!”

Moikka! Olen Viivi, 20-vuotias ja kotoisin Joroisista eli Savon Pariisista! Tällä hetkellä opiskelen toista vuotta hallintotieteitä Tampereella. Joroisten 4H-yhdistyksessä olen eskarilaisesta saakka käynyt kerhoissa ja yläkouluikäisenä aloittanut kerho- ja leiriohjaajana. Lisäksi olen ollut järjestämässä erilaisia lasten ja nuorten tapahtumia Joroisissa 4H:n mukana. Tällä hetkellä toimin Joroisten 4H-yhdistyksen hallituksessa sekä osallistun pitkästä välimatkasta huolimatta monenlaiseen 4H-toimintaan Joroisissa vähintään henkisesti. Vaikuttajanuorissa haluan olla tekemässä 4H:sta etenkin kaikille lapsille ja nuorille yhteistä ja omannäköistä harrastusta lähtökohdista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Odotan innolla, mitä ensimmäinen vuosi Vaikuttajanuorissa tuo tullessaan! 

Dalia Elwan

”En malta odottaa tehdä, oppia ja vaikuttaa!”

Mooi! Oon Dalia, 19-vuotias Keski-Suomesta. Valmistuin juuri viime vuonna lukiosta ja tällä hetkellä opiskelen sisustusarkkitehdiksi. Oon kuitenkin opiskelujen ohella sisällöntuottaja ja vaikuttaja. Olen myös ollut 4H:lla jo noin 3 vuotta. Olen Safkasankarit-kokkikerhon ohjaaja sekä paikallisen 4H-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Toimin myös oman kunnan nuorisovaltuustoedustajana. Olen tehnyt myös paljon erilaisia töitä 4H:lle sekä järjestänyt tapahtumia ja ollut myös osa niitä. Päätin nyt tänä vuonna hakea 4H-vaikuttajanuoriin ja pääsinkin, mikä oli kyllä aivan mahtava saavutus jo tälle vuodelle! En malta odottaa tehdä, oppia ja vaikuttaa mun roolissa!

Lisätiedot: