4H-vaikuttajanuoret

Vaikuttajanuoret on nuorten 4H-harrastajien ryhmä. Nuoret haluavat lisätä 4H-harrastuksen tunnettuutta ja olla mukana tekemässä 4H:n tulevaisuutta. Ryhmä koostuu 16–28-vuotiaista vaikuttamisesta innostuneista nuorista ympäri Suomea.

4H-vaikuttajanuoret edustavat 4H-harrastajia muun muassa erilaisissa nuoriso- ja sidosryhmätapahtumissa sekä Suomen 4H-liiton päätöksenteossa. Suomen 4H-liitto valitsee joka vuosi vapaaehtoiset 4H-vaikuttajanuoret, jotka ovat hakeneet tehtävää.  

4H-vaikuttajanuoret pääsevät maksuttomaan vaikuttajavalmennukseen. Toiminnasta saa uusia ystäviä, hienoja kokemuksia sekä uusia oppeja. Suomen 4H-liitto koordinoi vaikuttajanuorten toimintaa ja sparrailee heidän kanssaan ideoita, mentoroi heitä ja antaa budjetin toiminnalle.

4H-vaikuttajanuorten ryhmän toimikausi on kalenterivuosi, mutta yhden vaikuttajanuoren toimikausi kestää kaksi vuotta. Puolet ryhmästä vaihtuu siis vuosittain. Toimintaan haetaan aktiivisia 4H-harrastajia kunkin vuoden marraskuun aikana. Vaikuttajanuoreksi voi hakea hakuaikana sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

Nuorten äänet esille

4H-vaikuttajanuorten tärkeä tehtävä on tuoda nuorten ääntä kuuluville ja tehdä nuorten näköistä toimintaa. Lue 4H-akatemian verkkosivuilta lisää 4H-vaikuttajanuorten toiminnasta.

Vuonna 2021 4H-vaikuttajanuoret ovat: 

  • Suunnitelleet Maaseutuparlamentti-tapahtumaa ja edustaneet tapahtumassa 
  • Osallistuneet 4H:n someviestintään 
  • Esiintyneet MTV:n SuomiAreenalla keskusteluissa, joita 4H oli järjestämässä 
  • Järjestäneet oman Kiitä toimihenkilöä -kampanjan ja jäsenhankintakampanjan 4H:lle 
  • Olleet mukana järjestämässä Kuntavisio-kilpailua 
  • Osallistuneet Suomen 4H-liiton strategiatyöhön 
  • Tehneet lapsille suunnatun 4H-kerhokilpailun semifinaalivaiheen valinnat 
  • Osallistuneet Opintokeskus Siviksen Näytä osaamisesi –projektiin 
  • Kaksi nuorista edustaa 4H-vaikuttajanuoria Suomen 4H-liiton hallituksessa 

4H-vaikuttajanuoret 2022 esittäytyvät

Vuoden 2022 4H-vaikuttajanuorilla on huimasti kokemusta ja osaamista 4H-harrastuksesta. He haluavat vaikuttaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. 

Rasmus Korpela, puheenjohtaja
Sastamalan 4H-yhdistys 

“Olen todellinen vaikuttajaseniori”

”Moi! Minun nimeni on Rasmus Korpela, ikää on 21 vuotta ja asun Sastamalassa. 4H:ssa voisin sanoa tehneeni melkein kaikkea mahdollista; kerholaisesta kerhonohjaajaksi, 4H-yrittäjyyttä, luottamustoimia ja kansainvälisyyttä. Päivätyökseni olen koulunkäynnin ohjaajana alakoulussa ja lisäksi käyn keikkatöissä ravitolassa sekä nuorisotyössä. Vapaa-aikani kuluu 4H:n lisäksi muidenkin järjestöjen touhuissa. Vaikuttajanuorissa minulla alkaa nyt neljäs vuosi, olen siis todellinen vaikuttajaseniori. Sain kunnian toimia ryhmämme puheenjohtajana jo toista vuotta. Innostukseni Vaikuttajanuorten toimintaa kohtaan on liekeissä edelleen ;)”

Eevi Haiko
Länsi-Saimaan 4H-yhdistys 

”Kansainvälinen toiminta on tullut minulle tutuksi 4H:n kautta”

”Moi! Olen Eevi Haiko, 19-vuotias lääketieteen opiskelija Oulusta. Olen alunperin kotoisin Lemiltä Etelä-Karjalasta, ja 4H-elämäntarinani alkoikin Länsi-Saimaan 4H-yhdistyksestä. Olen ollut mukana 4H:n toiminnassa noin 14-vuotiaasta lähtien. Pääsin tuolloin mukaan 4H-yhdistykseni organisoimaan tapahtumatuottajanuoret-ryhmään, jonka kautta olen ollut mukana järjestämässä lasten ja nuorten musiikkitapahtumia. Olen myös toiminut kerhonohjaajana sekä vetänyt 4H:n kesäleirejä jo useamman vuoden ajan. Myös kansainvälinen toiminta on tullut minulle tutuksi 4H:n kautta. Olen osallistunut kahteen ryhmävaihtoon, ja jos koronatilanne ja kesätyöt sallivat, ensi kesänä saattaa olla tiedossa jo kolmas vaihto. 

Olen nyt toista vuotta mukana 4H-vaikuttajanuorissa, ja toimin tänä vuonna myös vaikuttajanuorten tapahtumavastaavana yhdessä Oskarin kanssa. Opiskelun ja 4H-toiminnan lisäksi aikani kuluu liikunnan, lukemisen, koirien ja kiltatoiminnan parissa.”

Enni Liinoja
Loimaan ja Helsingin 4H-yhdistykset 

”4H-polkuni alkoi 13-vuotiaana kerhonohjaajana”

”Moips! Olen Enni, 26-vuotias hammaslääketieteen ja biologian opiskelija Turusta. 4H-polkuni alkoi 13-vuotiaana kerhonohjaajana Loimaan 4H-yhdistyksessä, jossa olen toiminut niin leirinohjaajana kuin dogsitterinäkin. 4H:ssa nykyisin sydäntä lähellä ovat erityisesti kansainvälisyystoiminta ja Vaikuttajanuoret. Vaikuttajanuoriin halusin mukaan, koska haluan oppia lisää vaikuttamisesta ja 4H:n toiminnasta keskusjärjestötasolla, kehittää esiintymistaitojani, sekä lisätä 4H:n tunnettavuutta. Vaikuttajanuorissa toimin tällä hetkellä yhtenä viestintävastaavista. Vapaa-ajalla harrastan lisäksi partiota, koiria ja tanssia.”

Oskar Mannelin
Joensuun 4H-yhdistys 

”Haluan edistää nuorten osallisuutta koko järjestön toiminnassa”

”Moikka! Mun nimi on Oskar ja oon 20-vuotias ylioppilas täältä Pohjois-Karjalan ytimestä, Joensuusta. Teen tällä hetkellä töitä Pohjois-Karjalan maakuntaliitolla projektipäällikkönä, mutta kesällä siirrynkin sitten suorittamaan varusmiespalvelusta Kajaaniin puolelle. 4H:n puolella oon toiminut yrittäjänä vuodesta 2016 asti, jonka jälkeen oon ollut myös mukana yhdistyksen hallituksen toiminnassa. Vaikuttajanuorissa tässä alkaa mun kolmas vuosi ja haluankin täällä edistää ennen kaikkea nuorten osallisuutta koko järjestön toiminnassa.”

Erika Pihtola
Konneveden 4H-yhdistys 

”Oon aloittanut polvenkorkuisena kerholaisena ja 4H on varttunut mun mukana”

”Moikka! Mä oon Erika, oon 20-vuotias ja kotoisin Konnevedeltä, jolloin siis häärään Konneveden 4H-yhdistyksessä. Olen pian valmistuva nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Eli vaikuttaminen ja nuoret kulkee mun mukana jokapäiväisessä elämässä. Jonka takia vaikuttajanuoriin alun perin hakeuduinkin. Tänä vuonna toimin vaikuttajanuorten varapuheenjohtajana! 4H-toiminnan oon aloittanut polvenkorkuisena kerholaisena ja sieltä 4H on varttunut mun mukana. Kerhonohjaajana olen aloittanut seitsemännellä luokalla, ja se jatkuu edelleen. Olen tehnyt myös duunarikeikkoja, eli keikkatyöapua. Oman 4H-yrityksen olen perustanut 2017, mutta yritykseni koki 2021 nimen ja toimialan muutoksen. Tällä hetkellä yritykseni kautta neulon erilaisia neuletöitä, sekä tarjoan apua erilaisiin arjen askareisiin. Konneveden 4H-yhdistyksessä toimin myös hallituksessa varajäsenenä. Kesällä 2021 tein töitä Konneveden 4H-yhdistyksenä toiminnanohjaajana sekä hanketyöntekijänä. Kansainvälistä kokemusta on myös karttunut. Olen ottanut osaa kahteen eri nuorten ryhmävaihtoon ja tällä hetkellä ohjaan nuorten ryhmää, jonka tavoitteena on järjestää nuorten ryhmävaihto kesällä 2022.”

Saana Puustinen,
Kontiolahden 4H-yhdistys 

”Tänä vuonna olen yksi kolmesta viestintävastaavasta”

”Olen 23-vuotias vaikuttajanuori Joensuusta. Työskentelen tällä hetkellä Kontiolahden 4H-yhdistyksessä iltapäiväkerho-ohjaajana sekä alakoulun puolella koulunkäynninohjaajana. Vapaa-aikanani harrastan piirtämistä ja maalaamista. Intohimonani on sarjakuvat.

Olin jo viime vuonna vaikuttajanuorissa ja toimin silloin sihteerinä kokouksissamme. Tänä vuonna olen yksi kolmesta viestintävastaajista. Olen kiinnostunut 4H toiminnasta ja toivon vaikuttajanuorissa pääseväni arkuudestani pois ja pystyä vaikuttamaan.”

Vilhelmiina Vierjoki
Punkalaitumen 4H-yhdistys 

”Projektien suunnittelu ja toteutus on lähellä sydäntä”

”Moikka! Olen Vilhelmiina, 18-vuotias abiturientti Punkalaitumelta Pirkanmaalta. Yhdessä tekeminen ja erilaisten tapahtumien sekä projektien suunnittelu ja toteutus on mulla lähellä sydäntä ja niiden innoittamana 4H:ssa onkin tullut tehtyä vähän kaikenlaista. Oon toiminut 4H:ssa ihan pienestä pitäen, ensin kerholaisena ja sittemmin kerhonohjaajana, yrittäjänä ja tapahtumanjärjestäjänä. 4H-vaikuttajanuorissa mulla pyörähtää käyntiin kolmas vuosi ja tänä vuonna edustan meitä myös liiton hallituksessa. Vaikuttajanuorten ohella vapaa-aikaani kuluu myös muissa järjestöissä sekä kirjojen ja kissojen parissa.”

Joona Leinonen
Ruoveden 4H-yhdistys 

”Halusin tulla kehittämään 4H-yritystoiminnan esille tuomista”

”Olen Joona Leinonen, 18v lukiolainen, jääkiekon harrastaja ja 4H-yrittäjä sekä vaikuttajanuori Ruovedeltä. Eka kokemus 4H:sta on kerhoihin osallistuminen pienenä ja nyt 4H-yrittäjänä. Vaikuttajanuoriin halusin tulla kehittämään 4H-yritystoiminnan esille tuomista. Olen toiminut 4H-yrittäjänä keväästä 2020 ja toiminta jatkuu edelleen.”

Emilia Eade
Oulun 4H-yhdistys 

”Odotan innolla kaikkea, mitä pääsen tekemään”

”Moikka, mä olen Emilia Eade, 16-vuotias 9-luokkalainen Oulusta. Vapaa-aika kuluu töissä sekä kavereiden kanssa. Olen Oulun 4H:lla kotipalvelutyöntekijänä sekä lomilla leiriohjaajana. Tämä on ensimmäinen vuosi vaikuttajanuorissa ja odotan innolla kaikkea, mitä pääsen tekemään.”

Matilda Alanen
Muhoksen 4H-yhdistys 

”Halusin nähdä, millaisiin asioihin voin päästä vaikuttamaan”

”Moikka! Olen Matilda Alanen, 15-vuotias 4H-yrittäjä ja kerhonohjaaja Muhokselta. Vapaa-ajalla harrastan pianonsoittoa ja laulua, ja musiikki muutenkin on lähellä sydäntäni. Oon ollut 4H:n jäsen pikkutytöstä asti, ja halusin nähdä, millaisiin asioihin voin päästä 4H:ssa vaikuttamaan, ja siksi hakeuduinkin vaikuttajanuoriin mukaan.”

Melissa Pajunen
Meri-Vakan 4H-yhdistys 

”Minut löytää yleensä kiirehtimästä jo seuraavaan paikkaan”

”Moikka! Olen Melissa Pajunen ja olen 17-vuotias lukio-opiskelija Mynämäeltä. Olen hyvin sosiaalinen ja aktiivinen nuori. Minut löytääkin yleensä kiirehtimästä jo seuraavaan paikkaan. Harrastuksia on ollut jalkapallosta musiikin tekoon ja kirjoittamiseen, mutta tällä hetkellä harrastan kuitenkin tanssia, lukemista, kuntosalilla käymistä, ja lista vain jatkuu… 😀 Toimin Meri-Vakan 4H-yhdistyksessä ja 4H-jutuissa olenkin ollut mukana noin 3 vuotta. 4H tuli minulle tutuksi Taimiteko-tapahtuman kautta. Ennen tätä toimin koulussa mm. vertaissovittelijana ja tukioppilaana ja tätä kautta päädyinkin kyseiseen tapahtumaan. Siellä sain kuulla lisää 4H:n toiminnasta ja halusin perustaa oman yrityksen. Toimin 4H:ssa tällä hetkellä 4H-yrittäjänä ja nyt ensimmäistä kertaa vaikuttajanuorissa viestintävastaavana.”

Annina Rannikko
Meri-Vakan 4H-yhdistys 

”Haluan tukea nuoria olemaan omia itsejään”

”Heip! Oon Annina Rannikko, tutummin Anski, 26v. Asun Mynämäellä ja oon Meri-Vakan 4H-yhdistyksen jäsen. Oon muksuna aloittanut 4h kerhossa jossa viihdyin hetken, sitten kaikki muut harrastukset vei voiton. Palasin takaisin 4h:n toimintaan noin 10 vuotta myöhemmin, kun hain töitä 4H:n kautta. Tein vähän sitä sun tätä hommaa kunnes päätinkin perustaa 4H-yrityksen 2015. Tässä lyhyesti mun 4H-historia. 

No mutta mitä muuta olen? Oon tällänen perusjuntti, vähän mummeliluonne maalta, mua kiinnostaa luonto, ihmiset ja eläinjutut. Teen töitä lähihoitajana kehitysvammaisten kanssa ja nuoriso-ohjaajana. Hain 4H-vaikuttajanuoriin, koska haluan antaa nuorille mahdollisuuden tuoda ääniä kuuluviin, mitä he haluavat että 4H tekee alueellisesti ja valtakunnallisesti. Haluan tukea nuoria olemaan omia itsejään ja antamaan kaikille mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti. Vaikuttajanuorissa olen hallituksen varaedustajana.”

Lisätiedot: