Satosankarit

Satosankarit-marja-asemat ostavat ja välittävät metsämarjoja ja työllistävät nuoria marja-asemien työntekijöinä. Lisäksi keruuringeissä ihmiset keräävät marjoja myytäväksi Satosankarit-asemille.

Satosankarit-toiminnassa paikalliset 4H-yhdistykset toimivat marja-asemille työllistyvien nuorten työnantajina sekä järjestävät perehdytystä ja neuvontaa metsämarjojen kerääjille. Eri vuosina Satosankarit-asemat ovat ostaneet ja välittäneet kotimaista puolukkaa, mustikkaa ja pihlajanmarjaa.

4H-järjestö on toteuttanut metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan, ja kesästä 2020 eteenpäin se on keskittynyt Satosankarit-toiminnan alle. Kahden Satosankarit-toimintavuoden aikana marja-asemien kautta on kulkenut reilusti yli puoli miljoonaa kiloa metsämarjoja. Lisäksi kahdessa vuodessa yli 1 100 nuorta on saanut ansiotuloja.

Keruuringeissä kerätään marjoja myytäväksi Satosankarit-asemille 

Marja-asemille työllistyy paikallisia, 18 vuotta täyttäneitä nuoria. Lisäksi 4H kannustaa erityisesti paikkakunnan nuoria lähtemään mukaan metsämarjojen keruurinkeihin, joita perustetaan samoille paikkakunnille kuin missä marja-asemia on. Keruuringeissä mennään yhdessä metsään keräämään marjoja myytäväksi Satosankarit-asemille. Metsämarjoja keräämällä ja myymällä niitä Satosankarit-marja-asemille ansaitsee rahaa ja samalla tukee paikallista nuorisotyötä. 

38 4H-yhdistystä työllisti vuonna 2021 Satosankarit-toiminnassa paikallisia nuoria marja-asemilla. Lue yhteenvetouutinen vuoden 2021 Satosankarit-toiminnasta.

Syksyn 2022 osalta metsämarjojen osto ja välitys on päättynyt 15. syyskuuta.