Ruokakoulu ja muut leirit

Ruokakoulu on 8–12-vuotiaille tarkoitettu päiväleiri, joka tarjoaa osallistuville lapsille ruokailoa kaikin aistein. Lisäksi 4H järjestää ympäri Suomea sekä muita päiväleirejä että leirejä, joille jäädään yön yli. Leirejä järjestetään pääasiassa koulujen loma-aikoina. 

Ruokakoulu-päiväleirillä laitetaan ruokaa, vieraillaan maatilalla ja nautitaan liikunnasta. Leiri kestää 4–5 päivää, ja leirillä vietetään päivät, muttei jäädä yön yli. Leirillä lapset pääsevät itse valmistamaan ruokaa, sillä 4H:n toiminta perustuu tekemällä oppimisen pedagogiikkaan. 

Ruokakoulu-leirillä lapset valmistavat joka päivä aamiaisen, lounaan ja välipalan, harrastavat liikuntaa ja oppivat hyvän ravitsemuksen ja liikunnan merkityksestä. Leirin lopuksi vanhemmat tai muut läheiset ihmiset kutsutaan päivälliselle. 

Ruokakouluja järjestetään koulujen loma-aikoina ympäri Suomea. Ruokakoulun omilla nettisivuilla voi lukea lisää toiminnasta.

Etsitkö lähintä Ruokakoulua?

Ruokakoulun sivuilta löydät listauksen siitä, missä ja milloin Ruokakouluja tulevana kesänä järjestetään.

4H järjestää myös muuta leiritoimintaa, jonka sisällöt ja kesto vaihtuvat alueittain. Oman alueen 4H-yhdistyksestä saa lisätietoja leiritoiminnasta. Hakutoiminnon löydät sivun alalaidasta. 

Pääasiassa 4H:n leirit ovat päiväleirejä. Leirien aiheet, leikit ja tekeminen liittyvät esimerkiksi metsään, ruokaan ja kädentaitoihin. Jokaisella leirillä on aina aikuinen vastuuohjaaja, joka on vastuussa leiriläisistä ja toiminnasta. 

Vuonna 2021 4H järjesti lähes 27 000 leiripäivää, ja leirillä kävijöitä koronatilanteesta huolimatta lähes yhdeksän tuhatta. Vuonna 2019, ennen koronapandemiaa, järjestimme 55 810 leiripäivää ja leirillä kävijöitä oli huimat reilusti yli 25 000.