4H-kerhot – hauska harrastus lapsille

4H-kerho on hauska harrastus 6–12-vuotiaille lapsille. Yksi kerhokerta kestää noin kaksi tuntia ja voi sisältää… vaikka mitä!

”Ehkä me leikitään tutkijoita tai paistetaan lettuja. Tiesitkö, että lintu on maailman tehokkain lentokone? Me katseltiin niitä kiikareilla!”

4H-kerho on monipuolinen ja edullinen harrastus. Laajasta TOP-tehtäväpankistamme saat hyvän käsityksen, miksi lapset odottavat niin innokkaasti kerhokertoja. Uuden oppiminen tekemällä innostaa!

4H-kerhossa opitaan ja onnistutaan yhdessä

4H-kerhoon on helppo tulla. Meillä ei tarvitse tuntea suorituspaineita eikä kilpailla, vaan uutta kokeillaan ja opitaan toisia kannustaen. Ohjaajamme pitävät huolen siitä, että kerho on rento ja turvallinen paikka kerholaisille.

”Käyn kerhossa, koska täällä on kivaa tekemistä. Ohjaajat huolehtii ja kerhossa on hyvä yhteishenki.”

4H-kerhoja järjestävät paikalliset 4H-yhdistykset. Kerhoja ohjaavat koulutetut nuoret ja aikuiset. 4H:n yleiskerhoissa kokeillaan monia uusia juttuja, kun taas 4H-teemakerhoissa keskitytään yhteen aiheeseen:

  • Metsäsalapoliisit tutkivat luontoa
  • Kädentaitajat tuunaavat ja askartelevat
  • Safkasankarit kokkaavat ja herkuttelevat.

Kerhojen teemat ja aiheet suunnitellaan yhdessä kerholaisten kanssa. Siksikin kaikki 4H-kerhot ovat vähän erilaisia.

Lippalakkipäinen tyttö pitelee kädessään kuusenoksaa jossa on käpy.

Kenelle, missä ja miten?

4H-kerhot kestävät yleensä joko koko lukuvuoden tai syys- tai kevätlukukauden. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa tai joka toinen viikko. Kerhoryhmässä on yleensä 5–15 lasta.

Kerhojen teemat, kokoontumispaikat ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain. Usein kerho on edullisempi tai maksuton 4H:n jäsenille, mutta joissakin kerhoissa voi olla lisäksi materiaalimaksu.

Tarkemmat tiedot kerhoista löydät lähimmästä 4H-yhdistyksestä. Etsi lähin yhdistys tämän sivun lopusta.

”Kerhoon kannattaa tulla, koska täällä oppii uutta ja tutustuu uusiin kavereihin. Täällä opitaan konkreettisia elämäntaitoja.” – 15-v. ohjaaja

4H-kerhojen idea

Suomessa on yli 3 000 erilaista 4H-kerhoa. Niissä käy vuosittain 41 000 lasta.

4H-kerhotoiminta pohjaa 4H-järjestön arvoihin ja kasvatusajatteluun sekä tekemällä oppimisen periaatteeseen. Kerhotoiminnan taustalla on visiomme: ”kestävää kasvua tekemällä oppien”. Tutustu 4H-järjestön strategiaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös YouTuben kautta.