Töitä luonnosta -yhteistyöhanke (2019–2021)

Töitä luonnosta -yhteistyöhankkeen tavoitteena oli luonnontuotealan tuotannollinen ja ammatillinen kehittäminen. Hankkeessa rakennettiin luonnontuotteiden koulutus-, keruu-, jalostus– ja jakeluverkosto Kaakkois-Suomeen.

Luonnontuoteala kasvaa Suomessa. Luonnontuoteala on biotalouden kasvuala, jolla on hyvät näkymät koti- ja ulkomaisilla markkinoilla sekä runsaasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia koko Suomessa. Monipuolinen luontomme tarjoaa käyttöömme paitsi luonnonmarjoja, -sieniä ja -yrttejä myös erilaisia erikoisluonnontuotteita kuten mahla, pihka ja käävät. Samaan aikaan ympäristöä säästävien tuotteiden ja palveluiden kysyntä kasvaa, mikä luo edellytyksiä luontoon perustuvalle yrittäjyydelle.  Luonnontuotteita hyödyntävät yritykset saavat kilpailuetua myös suomalaisen raaka-aineen ylivoimatekijöistä kuten puhtaudesta, ravintorikkaudesta, aromikkuudesta ja arktisuudesta. 

Kaakkois-Suomen puhtaat luonnonvarat ja aktiiviset yrittäjät tarjoavat paljon potentiaalia luonnontuotealan kasvuun. Maakunnissa toimii aktiivisia ja kasvuhaluisia luonnontuotteiden ostajia ja jalostajia ja raaka-aineelle olisikin kysyntää, mutta toimivien keruu- ja jakeluverkostojen puute rajoittaa kasvua. Töitä luonnosta -yhteistyöhankkeessa näihin haasteisiin etsittiin ratkaisuja. 

Luonnontuoteoppaat tarjoavat tietoa nuorille 

Töitä luonnosta ja Ruokaa luonnosta -hankkeet ovat yhteistyössä julkaisseet kaksi nuorille suunnattua luonnontuotteisiin liittyvää opasta. Oppaat sukeltavat luonnontuotteiden maailmaan helposti lähestyttävällä tavalla tarjoten monipuolisesti tietoa yleisimmistä luonnontuotteista sekä niiden käytöstä. 

Töitä ja ruokaa luonnosta -luonnontuoteopas innostaa ja opastaa luonnontuotteiden, kuten villiyrttien, sienten ja marjojen maailmaan. Käytännön vinkkien lisäksi opas esittelee yleisimpiä villiyrttejä ja muita luonnontuotteita sekä niihin liittyviä reseptejä. 

Töitä ja ruokaa luonnosta – Lisäansioita luonnontuotteista sisältää perustiedot yleisimpien luonnontuotteiden käsittelystä, tuotteistamisesta ja myynnistä sekä vinkkejä 4H-yrittäjyyteen luonnontuotealalla. Oppaasta saa hyödyllisiä reseptejä kotikeittiöön, mutta myös kosmetiikkaan, kuten ohjeet itsetehtyyn jalkakuorintaan ja käsivoiteeseen. 

Luonnontuoteala ja erityisesti villiyrtit ovat nousseet suureen suosioon harrastuksena ja koko ajan enemmän myös liiketoiminnassa. Oppaiden avulla saa hauskaa twistiä omaan toimintaan ja kannustammekin yhdistyksiä hyödyntämään oppaita niin 4H-yrityskoulutuksissa kuin kerhotoiminnassakin. 

Hanke toteutettiin 2019–2020. Hanke oli osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020 ja hankkeen rahoitti Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Hankkeen päätoteuttaja oli Suomen 4H-liitto ja osatoteuttajana Suomen metsäkeskus. 

Lisätiedot: