Turvallinen 4H-harrastus

Turvallinen 4H-harrastus on lapsen ja nuoren oikeus. Turvallisuudesta huolehditaan kaikessa 4H-toiminnassa. Tutustu 4H-järjestön turvallisuusohjeisiin.

Viisi nuorta kävelee heinikossa puiden ympäröimänä.

Turvallisuus 4H-toiminnassa tarkoittaa monia asioita. Se on psyykkistä turvallisuutta, kehon koskemattomuutta, fyysisten tilojen turvallisuutta, terveysturvallisuutta sekä tietosuojaa. Turvallisuudesta on huolehdittava kaikessa 4H-toiminnassa; kerhoissa, koulutuksissa, nuorten työllistämisessä, yrittäjyydessä, tapahtumissa, leireillä ja matkoilla. 

Turvallinen 4H-harrastus -ohje 

Turvallinen 4H-harrastus -ohje kokoaa yhteen turvallisuuteen liittyvät linjaukset ja käytännöt 4H-nuorisotoiminnassa. Ohje sisältää linjauksen alaikäisten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä. Suomen 4H-liiton hallitus on hyväksynyt ohjeen käyttöön vuonna 2022. Ohje päivitetään vuosittain.

4H-nuorisotoimintaa toteuttavat vapaaehtoiset ja toimihenkilöt tutustuvat ohjeeseen suorittamalla Turvallinen 4H-harrastus -verkkokoulutuksen. Koulutuksen esittely ja kirjautumisohjeet löytyvät 4H-akatemian verkkosivuilla.

4H-tapahtumien turvallisuusohje

Turvallisuusohjeessa käsitellään 4H-yhdistysten järjestämiin leireihin ja tapahtumiin liittyviä turvallisuustekijöitä, jotka suunnittelussa ja toteutuksessa tulisi huomioida. Ohje on suunnattu 4H-yhdistyksille, toimihenkilöille ja vapaaehtoisille.

Turvallisuussuunnitelman pohja 4H-tapahtumiin

Turvallisuussuunnitelma on kuvaus siitä, miten tapahtuman turvallisuus varmistetaan. Suunnitelmaan kirjataan tapahtuman yleistiedot, nimetyt vastuuhenkilöt sekä tapahtumapaikkaan liittyvät turvallisuushuomiot.

Suomen 4H-liiton turvallisuusyhteyshenkilö on Hilkka Näse. Turvallisuusyhteyshenkilöön voi ottaa yhteyttä kaikissa lasten ja nuorten turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Hän auttaa selvittämään, miten asian kanssa olisi hyvä edetä.

Ota yhteyttä 4H-järjestön turvallisuusasioissa