Kansainvälinen yhteistyö

4H:lla on maailmassa lähes 10 miljoonaa jäsentä. Suomen 4H-järjestö on muun muassa verkostojen, tapahtumien ja vaihtojen kautta yhteydessä muun maailman 4H-järjestöihin. Vietämme myös vuosittain maailman 4H-päivää 1. marraskuuta.

4H:n kautta voit helposti ja turvallisesti valita juuri sinulle sopivan tavan kansainvälistyä niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen 4H-järjestö on aktiivisesti mukana maailmanlaajuisessa, eurooppalaisessa ja pohjoismaisessa yhteistyössä. 

Pohjoismaissa 4H-toimintaa on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tärkein pohjoismaisen yhteistyön muoto on joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismainen 4H-leiri, joka on tarkoitettu yli 14-vuotiaille nuorille. Pohjoismaisten järjestöjen johtajat tapaavat vuosittain. 

Rural Youth Europe (RYE) on eurooppalainen yhteistyöjärjestö organisaatioille, jotka tekevät työtä erityisesti maaseudulla asuvien nuorten parissa. Mukana toiminnassa on järjestöjä 18 eri maasta. RYEurope järjestää vuosittain useita 18–30-vuotiaille nuorille tarkoitettuja kursseja, seminaareja ja tapahtumia, joihin lähetämme nuoria. Tunnetuin tapahtumista on Rally, joka kokoaa vuosittain yhteen noin sata nuorta eri puolilta Eurooppaa. Rural Youth Europen toimisto sijaitsee Helsingissä. 

Euroopan unionin Erasmus+-ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuden hakea rahoitusta erilaisiin nuorten projekteihin. Näistä 4H:lle tutuin on kansainvälinen Youth in Action -nuorisovaihto. Tässä nuorisovaihdossa nuoret suunnittelevat muiden maiden nuorten kanssa vaihdon ohjelman, jonka he toteuttavat yhden ryhmän kotimaassa. 

4H-yhteistyö koko maailmassa 

Maailmassa on yli 80 4H-järjestöä kaikissa eri maanosissa, ja 4H:lla on maailmassa lähes 10 miljoonaa jäsentä. Suomen 4H on ollut mukana maailman 4H-verkostossa (Global 4H-Network) sekä sen alaisessa Euroopan 4H-järjestöjen ryhmässä perustamisvuodesta 2014 asti. Verkosto järjestää seminaareja ja tapahtumia, joiden kohderyhmiä ovat sekä toimihenkilöt että nuoret. Lisäksi 4H-järjestöllä on vaihtokohteita ympäri maailmaa. 

Tärkeänä osana maailman 4H-verkoston toimintaa vietetään maailman 4H-päivää vuosittain 1. marraskuuta. Maailman 4H-päivä eli Global 4H Day on päivä, jolloin 4H:laiset eri puolilla maailmaa juhlivat 4H-toimintaa. Päivää on vietetty vuodesta 2014 lähtien.