Vuoden 4H-yritys -kilpailu

Ideoitko inspiroivan liikeidean ja perustit 4H-yrityksen? Kerrothan siitä muillekin osallistumalla Vuoden 4H-yritys -kilpailuun!

Vuoden 4H-yritys 2019 omassa ikäsarjassaan oli Veljekset Avuksi.

Vuoden 4H-yritykset 2021 ovat Fintage Store Helsingistä ja Emilie Design Pieksämäeltä. Vuoden 2022 4H-yritystä haetaan taas joulu–tammikuussa 2022–2023 tälle sivulle tulevalla lomakkeella.

Vuoden 4H-yritys -kilpailuun voi osallistua joka vuosi vuodenvaihteessa. Siihen voivat osallistua kaikki kuluneen vuoden aikana toiminnassa olleet 4H-yritykset.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: alle 18-vuotiaiden ja yli 18-vuotiaiden sarja. Osallistua voi sekä omalla yrityksellä että yhteistyöryhmänä. Jos 4H-yrittäjien yhteistyöryhmässä on täysi-ikäisiä, kilpailevat he vanhempien sarjassa. Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme yritystä tai yhteistyöryhmää. 

Voittajat saavat rahapalkinnot, minkä lisäksi kilpailussa jaetaan kunniamainintoja. Lomakkeeseen liität yrityksesi toimintakertomuksen, talousraportin sekä oman perustelun siitä, miksi juuri sinun yrityksesi on vuoden 4H-yritys. 

Kilpailuun osallistuvat esikarsitaan ja parhaat pääsevät Suomen 4H-liiton kokoaman asiantuntijaraadin arvioitaviksi. Raadin käsiteltäviksi pääseviltä 4H-yrityksiltä pyydetään lyhyet pitchaukset raadin päätöksen tueksi. Pitchaus tarkoittaa liikeideasi lyhyttä, tiivistä esittelemistä.

Molempien sarjojen voittanut yritys palkitaan 500 euron rahapalkinnolla. Toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa palkitaan myös rahapalkinnoin (200 € ja 100 €). Lisäksi voidaan antaa kunniamainintoja. Vuoden 4H-yritykset sekä valtakunnalliset kunniamaininnan saajat julkistetaan joka vuosi 15.3. mennessä. 

Kilpailussa arvioidaan muun muassa seuraavia asioita: 

1. 4H-yrityksen toiminta 

Miten 4H-yritys on vuoden aikana toiminut? Arvioitavia kohtia ovat muun muassa liikeidea ja innovatiivisuus, yritystoiminnan toteutus ja markkinointi, yhteistyö ja verkostoituminen, 4H-arvojen näkyminen yritystoiminnassa ja tulevaisuuden suunnitelmat. 

2. Toimintakertomus 

Kuinka selkeästi ja kuvailevasti 4H-yrityksen toimintakertomus on tehty? Voit liittää mukaan valokuvia 4H-yrityksesi toiminnasta. 

3. Talous 

Miten yritystoiminta on taloudellisesti onnistunut? 

4. Ekologisuus 

Miten ympäristönäkökulmat on otettu 4H-yrityksen toiminnassa huomioon?