4H-kerhonohjaajat

Kerhonohjaaja on 4H-kerhon sydän. Ohjaaja voi hyödyntää kerhokerroilla kaikkea osaamistaan, kuten omia harrastuksiaan.

Suomessa toimii yli 3 000 lapsille suunnattua 4H-kerhoa. Niitä ohjaa yli 3 000 koulutettua kerhonohjaajaa. Kerhon ohjaamisesta kiinnostunut voi ottaa yhteyttä lähimpään 4H-yhdistykseen, jonka yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopussa olevasta hakutoiminnosta. 

4H-kerhoja ohjaavat nuoret kerhonohjaajat ja aikuiset 4H-vapaaehtoiset sekä 4H-yhdistysten toiminnanohjaajat ja toiminnanjohtajat. 

Jokainen 4H-yhdistys päättää itsenäisesti alaikärajan kerhonohjaajalle. Apuohjaajaksi voi päästä, kun on täyttänyt 13 vuotta, ja silloin apuohjaaja toimii aikuisen kerhonohjaajan kanssa. Omaa kerhoa voi päästä ohjaamaan yksin tai parin kanssa 15-vuotiaana. Nuori kerhonohjaaja kerryttää samalla arvokasta työkokemusta ja saa palkkion.

Hyvä kerhonohjaaja on innostunut kerhostaan ja viihtyy lasten ja nuorten kanssa. Kerhonohjaaja kantaa päävastuun kerhon kokoontumisista, vastaa kerholaisten tekemisistä ja toimii roolimallina heille.

Kiinnostaako kerhonohjaajuus?

Nuori saa kerhon ohjaamisesta työkokemusta sekä palkkion. 4H-akatemian sivuilta voit lukea lisää.

4H-yhdistys perehdyttää aikuiset vapaaehtoisina toimivat kerhonohjaajat 4H-toiminnan keskeisiin sisältöihin. Nuoret kerhonohjaajat saavat koulutuksen, joka antaa paitsi varmuutta ja valmiuksia ohjaamiseen, myös digitaalisen osaamismerkin, todistuksen ja opintopisteitä. 

Opintopisteitä saa kerhonohjaajakoulutuksesta, mutta myös kerhonohjaajana toimimisesta.

TOP-tehtäväsivustolla tietoa ja materiaaleja ohjaamisen avuksi 

TOP-tehtäväsivustolla on askarteluohjeita, reseptejä, vinkkejä ja muita inspiroivia tehtäviä kerholaisille. Kerhonohjaaja voi suunnitella TOP-tehtävien avulla kerhon ohjelmaa.

Kerhonohjaajat voivat saada vinkkejä ohjaajana toimimiseen myös 4H:n uutiskirjeestä. 

TOP = Tekemällä oppii parhaiten

4H-kerholaiset pääsevät usein tekemään TOP-tehtäviä.