4H SuomiAreenalla 2022: Tulevaisuuden kesätyötä metsästämässä

4H-järjestö kokosi asiantuntijoita ja nuoria keskustelemaan SuomiAreenan lavalle 14. heinäkuuta 2022. Lavakeskustelun aiheena oli nuorten kesätyöt ja tulevaisuuden työelämä.

4H:n SuomiAreena-panelistit keskustelivat muun muassa kesätyöhaun nykytrendeistä, nuorten yrittäjyydestä sekä siitä, millaisia työelämätaitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Keskustelulla haluttiin herättää ajatuksia siitä, kuinka voimme yhdessä ponnistella sen eteen, että jokainen nuori saisi sen ensimmäisen työkokemuksen ja pääsisi alkuun työelämän polullaan.

Kokosimme artikkeliin parhaat palat, käy katsomassa koko keskustelu MTV-palvelusta.

Porissa, kauppakeskus Puuvillassa järjestettyyn keskusteluun osallistui kuusi panelistia: 4H-yrittäjä Sina Hotti, 4H-vaikuttajanuori Rasmus Korpela, K-ryhmän rekrytointipäällikkö Ilona Castrén, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen projektiasiantuntija Sari Miettinen, Ollin maatilan yrittäjäpuoliso Maria Olli ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski. Tilaisuuden juonsi Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Saara Suomäki.

Keskustelussa pohdittiin, kuinka voimme turvata nuorten kesätyömahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa.

”Ensimmäinen kesätyökokemus luo nuorelle kuvan työelämästä. Kaikki uusi voi olla pelottavaa, mutta meidän työelämässä jo olevien vastuulla on antaa nuorille hyviä ensimmäisiä kokemuksia”, totesi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Ollin maatilan yrittäjäpuoliso Maria Olli kertoi, että kymmenen viime vuoden aikana maatila on tarjonnut yli 500 nuorelle kesätyöpaikan. Jotkut nuoret ovat monta vuotta peräkkäin maatilalla töissä. Ollin maatila työllistää nuoria muun muassa mansikan poimintaan ja myyntikojuille.

”On yhteinen yhteiskunnallinen asia, että voimme luoda nuorille kesätyöpaikkoja.”

Panelistit Porin kauppakeskus Puuvillan lavalla.

Myös K-ryhmän Ilona Castrén totesi, että K-ryhmä haluaa olla mukana tarjoamassa kesätyökokemuksia ja kantamassa kortensa kekoon. Castrén korosti, että työnantajilla on iso vastuu luoda työpaikalle avoin ja turvallinen ilmapiiri, jotta nuoret uskaltavat tuoda omia mielipiteitään esille. Näin nuoret voivat kokea myös tiiviimmin olevansa osa työyhteisöä.

 Castrén kertoi, että tänäkin kesänä K-ryhmä työllistää noin 6 000 nuorta, joista lähes puolet on alle 18-vuotiaita.

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen projektiasiantuntija Sari Miettisen mukaan olisi todella tärkeää tukea erilaisten nuorten työllistymistä – eli myös heidän, jotka eivät välttämättä ole niin reippaita ja itseohjautuvia. Työntekijä on työelämässä aina osa tiimiä, ja eri persoonat tuovat eri vahvuuksia.

”Kukaan ei voi osata yksin kaikkea, vaan pitää miettiä, että miten tiimi toimisi parhaiten. Lisäksi erilaisten ihmisten tulisi saada kokemusta myös toistensa kanssa toimimisesta jo varhaisessa vaiheessa työelämää.”

4H-yrittäjänä voi kerryttää talousosaamista ja oppia itsensä johtamista

Keskustelussa puhuttiin myös 4H-yrittäjyydestä, joka on nuorelle matalan kynnyksen tapa kokeilla yrittäjyyttä. Vielä heinäkuun puolessavälissäkään ei ole myöhäistä saada kesätöitä, sillä 4H-yrittäjänä voi työllistää itsensä omilla taidoillaan, oli se sitten siivoamista, pihatöitä tai oma harrastus.

4H-yrittäjä Sina Hotti ja juontaja Saara Suomäki.

Sina Hotti kertoo keskustelussa halunneensa ryhtyä 4H-yrittäjäksi, koska halusi työllistää itsensä. 4H-yrittäjänä ei myöskään tarvinnut tehdä isoja hankintoja alkuun. Hotti tekee 4H-yrittäjänä tilausleivontaa ja tarjoilijakeikkoja.

”On mahtavaa, kun toimittaa tuoreet pullat jonkun oven taakse ja näkee heidän hymynsä.”

Tomi Alakoski kertoi, että 4H-yrittäjien määrä kasvaa koko ajan, ja vuonna 2021 toimi noin kaksituhatta 4H-yrittäjää.

”Yrittäjänä nuori oppii esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, talousosaamista ja myyntiä. 4H-yrittäjänä olet itsesi pomo, joten vastuunkantoakin tulee harjoiteltua hieman eri tavalla kuin niin sanotuissa tavallisissa kesätöissä.”

Sina Hotti oppineensa yrittäjyydestä muun muassa itsensä johtamista ja asioiden aikatauluttamista. 4H-vaikuttajanuori Rasmus Korpela taas kertoo oppineensa 4H-yrittäjänä asiakkaiden kanssa toimimista, markkinointia ja kirjanpitoa. Hänen 4H-yrityksensä tekee pihatöitä, kotisiivousta, tilausleivontaa ja tarjoilijakeikkoja.

”Tulevaisuuden työelämässä tuskin nähdään 40 vuoden uraputkia”

Turun yliopiston Sari Miettinen sanoi keskustelussa, että osaamisen määritelmää olisi hyvä laajentaa rekrytoinnissa. Osaaminen ei tarkoita vain sitä, että on todistus koulutuksesta, vaan rekrytoivat tahot voisivat kysyä laajemmin nuorilta, mitä kaikkea he ovat tehneet harrastuksissa ja kotona.

Ilona Castrén puhuu työnhaun trendeistä. Vasemmalla Sari Miettinen ja oikealla Rasmus Korpela.

Miettinen antoi myös töitä hakeville nuorille vinkin: oman osaamisen sanoittamista kannattaa harjoitella. Jos koet olevasi reipas, mieti tarkemmin, mitä se oikein tarkoittaa? Millä tavalla olet reipas?

Keskustelussa maalailtiin myös tulevaisuuden työelämää. Ilona Castrén kertoi, että työnhaun trendeiksi ovat koronapandemian myötä jääneet ainakin organisaatioiden videohaastattelut. Lisäksi K-ryhmässä esimerkiksi ruuan verkkokauppa on tuonut uusia työpaikkoja. Hän kertoo, että ylipäätään teknologian kehitys luo uutta työvoiman tarvetta, ja K-ryhmä onkin suuri it-alan työllistäjä.

Tulevaisuuden työelämässä tuskin tullaan näkemään 40 vuoden uraputkia samassa tehtävässä, uskoi Sari Miettinen. Tulevaisuudessa yhteiskunnan tulisi tukea ihmisten työelämäkehitystä niin, että ei lokeroida ihmisiä vain työntekijöiksi tai työttömiksi, vaan väliin mahtuu laaja skaala opiskelijoita, osa-aikayrittäjiä ja niin edelleen. Tämä on tärkeää itsensä kehittämisen kannalta.