”Varmaan jonnekin kauppaan, se on aika helppo paikka”, kommentoi 15-vuotias Albin, kun häneltä kysyy tulevan kesän kesätyösuunnitelmia.
Ilona taas kertoo pitävänsä lapsista ja miettivänsä leirinohjaajaksi tai Muumimaailmaan hakemista. Jälkimmäisestä ideasta innostuu myös Tuulevi, sillä Muumimaailmassa työkavereina olisi toisia nuoria.
Albin, Malwina, Ilona, Tuulevi ja Enni ovat kaikki 14- tai 15-vuotiaita Turun Luostarivuoren koulun yhdeksäsluokkalaisia. He osallistuvat pian Turun 4H-yhdistyksen järjestämään Ajokortti työelämään -koulutukseen.
4H ja K-ryhmä tukevat yhteistyössä yhdeksäsluokkalaisten työelämätaitoja ja kesätöihin pääsyä Ysit töihin -toiminnan kautta, johon kuuluu myös osana koulupäivää suoritettava Ajokortti työelämään -koulutus. Viime kaudella Ysit töihin -toiminnassa mukana olleista nuorista 66 % työllistyi kesällä 2023. Tänä vuonna Ajokortti työelämään -koulutuksen on suorittanut jo 9249 nuorta.
Koulutuksia järjestää 111 4H-yhdistystä ja toiminta kattaa 135 kuntaa. Koulutuksessa käydään läpi työnhakuun ja työelämään liittyviä asioita, kuten hakemusten kirjoittamista, haastattelutilannetta, työsopimusta sekä työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Tavoitteena on, että nuorella olisi koulutuksen jälkeen varma olo ja tarvittava osaaminen monen kohdalla ensimmäisen kesätyöpaikan löytämiseen.
K-kauppiaan puheessa palattiin perusasioihin
Ajokortti työelämään -koulutukseen kuuluu usein paikallisen K-kauppiaan puheenvuoro. Tällä kaudella K-kauppiaita on vieraillut 250 ryhmässä ja puheenvuoron on kuullut lähes 5000 oppilasta.
Turun Luostarivuoren koulun ysit kokoontuivat lokakuisena tiistaina kuulemaan Turun K-Market Kookoksen kauppiasta Kalle Tähkäahoa.
Tähkäahon puheenvuoro käsitteli muun muassa kaupan alan ammattilaisen ominaisuuksia. Monet niistä pätevät myös kesätyöläisen kohdalla: täsmällisyys, reipas asenne, sosiaaliset taidot sekä halu oppia ja kehittyä.
Töihin voi Tähkäahon mukaan päästä ilman aikaisempaa kokemusta kertomalla CV:ssä rehellisesti omista taidoistaan ja kiinnostuksenkohteistaan sekä osoittamalla innostuksensa hakemaansa työtä kohtaan.
”Kannattaa käydä paikan päällä esittäytymässä ja kätellä silmiin katsoen. Vanhempia sen sijaan ei kannata laittaa asialle tai kysyä töitä WhatsApp-viestillä.”
Kaupan ala on Tähkäahon mukaan hyvä ponnahduslauta työelämään, vaikka oma ala löytyisikin lopulta ihan muualta. Eväiksi elämään kauppias antaa neuvon, jonka mukaan perusasiat kannattaa hoitaa hyvin, niin oma polku löytyy kyllä lopulta.
Työelämä kiinnostaa nuoria
Opinto-ohjaaja Teija Jalanne kokee, että 4H:n järjestämä Ajokortti työelämään -koulutus on tarpeellinen ja varmasti hyödyllinen. Nuoret ovat hänen mukaansa kiinnostuneita työelämäaiheista.
”Keskusteluissa on käynyt ilmi, että nuorilla on hyvin kirjava käsitys työelämästä. Luonnollisesti heitä kiinnostaa työstä saatava palkka, mutta sen muodostumisesta on melko virheellisiäkin käsityksiä.”
Ilonan ja Malwinan mukaan opon tunneilla on käyty läpi sitä, millaisiin opintoihin kannattaa hakeutua, jos haluaa tietylle alalle. Työnhaku herättää kuitenkin vielä kysymyksiä.
”Jos nyt pitäisi hakea töitä, niin päällimmäisenä olisi ajatus, että pääsenkö töihin. Ajattelen, että ainakin lukiossa haluaisin tehdä iltapäivätöitä ja saada omaa rahaa,” pohtii Malwina.
Albinin mukaan työnhaussa hankalinta on aloittaminen ja aikaansaaminen. Muut kertovat kaipaavansa neuvoja esimerkiksi CV:n tekemiseen ja työhakemuksen kirjoittamiseen. Vielä on vähän epäselvää myös se, että mistä niitä töitä kannattaa etsiä.
Rohkeasti ja avoimin mielin
Tähkäahon mukaan Luostarivuoren koulu on hyvä väylä tavoittaa nuoret, joista moni on ennestään tuttu kasvo ja hänen kauppansa asiakas.
”Toivon, että nuorille jäisi puheenvuorostani käteen se, miten hakeminen tapahtuu ja miten töihin tullaan. Perusasiat pätevät yhä, kuten kiittäminen ja silmiin katsominen.”
Tähkäahon omassa kaupassa on ollut töissä arviolta 500 eri vaiheessa olevaa opiskelijaa. Hän vuosien varrella huomannut positiivisen muutoksen erityisesti nuorten viestintätaidoissa.
Kauppias toivoo, että työnantajat olisivat rohkeita ja avoimin mielin nuoria työntekijöitä palkatessaan.
”Kaupan ala erityisesti on monelle se ensimmäinen työpaikka, eikä nuorten voi olettaa olevan valmiita ammattilaisia. Meidän tulisi olla niitä, jotka ottavat avoimin mielin nuoria vastaan ja auttavat heitä eteenpäin työuralla.”
Opinto-ohjaaja Jalanne korostaa, että etenkin peruskoulun päättävät nuoret tarvitsevat paljon ohjausta. Hän toivoo, että jo TET-harjoitteluun tuleville nuorille annettaisiin kuitenkin oikeita tehtäviä, eikä pelkkää siivoamista tai arkistopapereiden repimistä.
”Olisi tärkeää, että syntyisi myös vuorovaikutusta muiden työntekijöiden kanssa ja keskustelua esimerkiksi siitä, kuinka henkilöt ovat päätyneet kyseiseen tehtävään, mikä heistä on parasta työssä tai mitä he muuttaisivat. Nuorelle tulisi antaa myös palautetta siitä, mikä sujuu hyvin, jotta kokemus on kannustava. Se olisi todella tärkeää.”
Tärkeintä 15-vuotiaalle on tuki ja esimerkillä ohjaaminen
Nuorten joukosta löytyy harmillinen esimerkki pieleen menneestä kesätyöstä. Tuulevi kertoo kokemuksestaan, joka horjutti luottamusta työnantajiin.
”Viime kesästä jäi paha maku suuhun. Olin töissä kahvilassa, mutta sain sieltä laittomat potkut. Siitä seurasi paljon paperitöitä. Minua kohdeltiin tosi epäreilusti.”
Hän haluaa muistuttaa työnantajia, ettei nuorta kannata väheksyä tai ajatella, ettei 15-vuotias osaisi pitää puoliaan tullessaan väärinkohdelluksi.
Malwinan kokemus taas osoittaa, kuinka suuri merkitys jo lyhyellä työhön tutustumisella voi olla nuorelle. Hän pääsi TET-harjoittelussaan kurkistamaan Turun Sanomien kulisseihin ja kertoo saaneensa yhden valokuvistaan lehden etusivulle asti.
”Töissä oli vastuuta, kun piti mennä keikoille, mutta oli myös vapautta. Pääsin oikean kuvaajan mukaan tutustumaan sellaisiin paikkoihin, joihin ihmiset eivät yleensä pääse. Se oli hauska kokemus. Vastuu oli kuitenkin se pääjuttu. Lensin kerran pyörän selästä ja myöhästyin sen takia töistä, mutta muuten olin aina ajoissa.”
Jokainen nuorista toivoo työnantajilta kärsivällisyyttä ja sen muistamista, että he ovat vasta aloittelijoita työelämässä. Ilonan mukaan nuoren palkkaavan tulisi pitää heidät lähellään, olla tukena ja opastaa omalla esimerkillään.
”Meillä ei ole vielä kokemusta, mutta tulimme oppimaan ja kokeilemaan. Toivon, että työnantajalta ja työkavereilta löytyisi kärsivällisyyttä. Jotta kokemus lisääntyisi, meille pitää antaa mahdollisuus saada sitä”, Malwina kiteyttää.
”Toivon, että he ottaisivat kuitenkin huomioon sen, että me ollaan vasta 15-vuotiaita”, Enni muistuttaa.
Lisätietoja 4H:n Ysit töihin -toiminnasta: