Tavoitteena kesätyökokemus jokaiselle ysille

4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla yhdeksäsluokkalaisille valmennusta ja koulutusta. Toiminta koostuu kolmesta vaiheesta ja kestää koko lukuvuoden. Tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi yhdeksännen luokan jälkeisenä kesänä.

Ysit töihin -toiminta käynnistyy jälleen lukuvuoden alussa. Tuoreet yhdeksäsluokkalaiset pääsevät mukaan koko lukuvuoden kestävään toimintaan, jonka tavoitteena on opettaa nuorille työelämätaitoja sekä tukea heitä kesätyöpaikan löytämisessä. Toimintaa järjestetään jo 128 kunnan alueella. Vuonna 2022 toiminta tavoitti yli 10 000 ysiluokkalaista. 

Ysit töihin -toiminta koostuu kolmesta vaiheesta, jotka ovat Ajokortti työelämään -koulutus, 4H Cafe -tilaisuudet ja lopulta kesätyön löytäminen. Toimintaa järjestävät paikalliset 4H-yhdistykset. 

Tukea oman osaamisen sanoittamiseen 

Ajokortti työelämään on yhdessä oppilaitoksen kanssa toteutettava koulutus, jossa yhdeksäsluokkalainen perehdytetään työelämän perustaitoihin, kuten työhakemuksen kirjoittamiseen ja asiakaspalveluun.  

Kerätyistä palautteista käy ilmi, että erityisen hyödylliseksi ysiluokkalaiset ovat kokeneet neuvot oman osaamisen sanoittamiseen sekä CV:n koostamiseen. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että koulutuksessa käsiteltiin työsopimuksia.  

“Koulutuksesta sai tietoa siitä, miten ja milloin kesätöitä kannattaa hakea. Lisäksi annettiin vinkkejä siitä, mitä työhakemuksessa ja -haastattelussa kannattaa kertoa.” 

“Opin mitä työsopimuksessa pitää sopia ja mistä saa apua, jos tulee ongelmia.” 

Ysit töihin -toiminnan pääyhteistyökumppani on K-ryhmä ja Ajokortti työelämään -koulutuksissa nuoret tapaavat usein paikallisen K-kauppiaan. Kauppias jakaa oman tarinansa sekä kertoo K-kauppojen kesätyömahdollisuuksista.  

Kohtaamisia työnantajien kanssa 

Ysit töihin -toiminnan toisessa vaiheessa nuorella on mahdollisuus osallistua erilaisiin 4H Cafe -tilaisuuksiin, joissa nuoret pääsevät tapaamaan työnantajia ja kuulemaan tarjolla olevista kesätyöistä sekä saavat lisää tukea oman osaamisen sanoittamiseen.  

  • 4H Cafe / Rekry: Toteutetaan osana koulupäivää. Tilaisuudessa kuullaan työnantajien puheenvuoroja sekä tarjotaan nuorille mahdollisuus sekä live- että etäkohtaamisiin työnantajien kanssa.  
  • 4H Cafe / Á La carte: Tilaisuus, jossa nuoret kuulevat 4H:n tarjoamista työmahdollisuuksista, kuten 4H-yhdistysten kesätöistä, 4H-yrittäjyydestä ja Helppi-työnvälityssovelluksesta.  
  • 4H Cafe / Last call: Tapaamispaikka työnantajille ja niille nuorille, joilla ei vielä toukokuussa ole kesätyöpaikkaa. Tilaisuus tarjoaa viime hetken tukea töiden hankkimiseen. 
  • 4H Cafe / Tulevaisuus: Webinaarityyppinen toteutus, jonka teemana on tulevaisuuden työelämä. Tilaisuudessa katsotaan video, jolla puhuvat somevaikuttaja Nelli Orell ja tulevaisuustutkija Perttu Pölönen. Ohjaaja herättelee videon pohjalta nuoria miettimään, mitä taitoja, ammatteja ja osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. 

4H Cafe -konseptin tarkoituksena on luoda uusia käytäntöjä nuoren ja oman paikkakunnan työnantajien kohtaamiseen sekä lisätä tietoisuutta tulevaisuuden työmarkkinoiden vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Tukea halutaan kohdistaa erityisesti niihin nuoriin, joille kesätyöpaikan saaminen osoittautuu haasteelliseksi. 

Kesätyökokemuksista ensimmäinen 

Ysit töihin -toiminnan tavoitteena on, että lopulta ysiluokkalainen löytäisi itselleen kesätyön vähintään kahden viikon ajaksi. 

Työnantajat voivat toteuttaa Ysit töihin -toiminnan kautta yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla paikkakunnan nuorille heidän todennäköisesti ensimmäisen kesätyöpaikkansa. 

“Kesätyö oli avartava ja kaikin puolin ihana kokemus! Siinä pääsi oikeasti kokemaan, millaista oli työnteko ja oli mahtavaa, kun pääsi itsekin ihan monipuolisesti tekemään juttuja, vaikka olikin vain kesätyöläinen. Ihania muistoja jäi”, toteaa yksi Ysit töihin -toiminnan kautta kesällä 2023 työllistyneistä nuorista. 

Nuori voi työllistyä myös 4H:lle esimerkiksi leirinohjaajaksi tai perustaa 4H-yrityksen ja työllistää itse itsensä. Nuoria voi tilata myös keikkatöihin 4H-yhdistyksen kautta. 

“Tein kesätöitä kesäleirillä. Minusta työ oli erittäin opettavainen ja opin paljon uusia taitoja siitä, miten lasten kanssa pitää toimia eri tilanteissa ja opin myös paljon tapahtumien suunnittelusta. Pidin kaikista työtehtävistä ja kesätyökokemus oli kaikin puolin hyvä.” 

4H-järjestö toteuttaa Ysit töihin -hanketta opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Lisätietoja: