4H-järjestön metsä- ja ilmastoaiheinen koulukiertue It´s about taimi kohtaa syksyllä 1000 ysiluokkalaista

4H:n keväällä pilotoima It´s about taimi -koulukiertue jatkuu jälleen marraskuussa. It’s about taimi on ilmainen, yhdeksäsluokkalaisille suunnattu vuorovaikutuksellinen etäoppitunti, jossa pohditaan metsien ja kestävien valintojen merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Liina-Lyydia Jämsä on yksi It´s about taimi – koulukiertueen lähettiläistä.

It´s about taimi -koulukiertue vierailee kymmenillä eri paikkakunnilla marras-joulukuun aikana. Tavoitteena on kohdata noin 1000 yhdeksäsluokkalaista ympäri Suomen. It´s about taimi -oppitunteja pitävät innokkaat ja koulutetut lähettiläät, jotka ovat metsätieteiden opiskelijoita. Yksi heistä on 24-vuotias Liina-Lyydia Jämsä, joka on ollut kiertueella mukana kevään pilotoinneista asti.

”Kevään oppituntimme olivat aivan mahtava startti kiertueellemme! Työtapamme ovat kehittyneet edelleen ja odotan jatkoa innolla muiden lähettiläiden kanssa. Hain alun perin mukaan, koska metsät ovat todella tärkeitä ja on etuoikeus päästä kertomaan niistä. On huippua saada työskennellä nuorten kanssa ja puhua tärkeistä teemoista tulevaisuuden innovoitsijoille”, Jämsä kommentoi.

It´s about taimi -etäoppitunti tarjoaa yhdeksäsluokkalaisille opetussuunnitelmaan pohjautuvaa laadukasta opetusta. Tavoitteena on, että jokainen It’s about taimi -oppitunnin käynyt nuori ymmärtää, kuinka puut toimivat hiilinieluina ja oppii, kuinka tehdä itse valintoja, jotka tukevat metsien kestävää käyttöä. Tunnilla pohditaan myös, mitä uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita voidaan korvata puupohjaisilla materiaaleilla.

”Työotteemme tuo konkretiaa metsien vaikutuksista ja mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ihan yhden taimen tasolta. Mielestäni se on erityisen merkityksekästä”, Jämsä jatkaa.

Nuoria mietityttää ilmastonmuutos – It´s about taimi pyrkii vastaamaan nuorten epävarmuuteen

Lähes 40 prosenttia viime kevään It´s about taimi -pilotointeihin osallistuneista ysiluokkalaisista vastasivat oppitunneilla toteutetussa Kahoot-kyselyssä ilmastonmuutoksen mietityttävän jonkin verran. Yli kymmenen prosenttia vastasi, että ilmastonmuutos mietityttää paljon. Kahoot-kyselyyn vastasi 240 ysiluokkalaista kevään etäoppitunneilla.

Liina-Lyydia Jämsän mielestä on oleellista pyrkiä kohtaamaan oppilaat tärkeän aiheen parissa. Oikean tiedon saaminen, omien vaikutusmahdollisuuksien tiedostaminen ja kestävien valintojen tekeminen voi hälventää nuorten epävarmuuden tunnetta.

”Olen saanut ilahtua usein, miten mukavasti nuoret ovat ottaneet vastaan oppitunnit. Nuoret ovat ruutujenkin takaa uskaltaneet osallistua ja innostua. Sellaisessa ilmapiirissä on ollut mukavaa saada puhua tärkeistä asioista”, Jämsä kiteyttää kevään kokemuksia oppitunneilta.

It´s about taimi tuo tietoa myös muille aiheesta kiinnostuneille nuorille, jotka eivät pääse oppitunnille osallistumaan. Koulukiertueelle on luotu sivusto, jossa kaikki voivat oppia metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. www.itsabouttaimi.fi  -sivustoon ja sen sisältöihin voi tutustua kuka tahansa itsenäisesti. Kannustamme kävijöitä jakamaan sivua omissa somekanavissaan ja jakamaan tietoa eteenpäin. Jakojen pohjalta istutamme yhden taimen jokaista jakoa kohden aina 2000 taimeen saakka 4H:n Taimiteko-toiminnan kautta kesäkuussa 2022.

It´s about taimi -hanketta rahoittavat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö. Yhteistyökumppanina toimii PEFC Suomi.