Nuoret keksivät ideoita ruokahävikin torjumiseksi – voittajissa korostui kehityskelpoisuus ja monipuolisuus

4H:n valtakunnallinen kilpailu Ruokahävikin torjujat keräsi kymmeniä vastauksia, kun nuoret keksivät uusia ideoita ruokahävikin torjumiseksi.

Kilpailussa oli kolme eri sarjaa, joihin tulleista vastauksista valittiin esikarsinnassa neljä parasta kustakin sarjasta tuomareiden arvioitaviksi. Tuomariston valitsemiksi voittajiksi nousivat ensimmäisessä sarjassa Jämsän 4H-yhdistyksen Safkasankarit-kokkikerho, jota vetävät kerhonohjaajat  Aada Pirnes ja Enni Pitkäniemi. Toisen sarjan voittajaksi valikoitui Kiia Rajala sekä Pro-sarjassa Hilla Nurmisto.  Arvioinnin pohjana olivat idean innovatiivisuus ja luovuus sekä käyttökelpoisuus, tuotteistettavuus ja ympäristölliset näkökohdat.

UPS! – muistisääntö auttaa torjumaan ruokahävikkiä

Ensimmäinen sarja oli suunnattu 4H-kerhoille ja kerhonohjaajille. Jämsän 4H-yhdistyksessä kerhonohjaajina toimivat 17-vuotias Aada Pirnes  sekä 16-vuotias Enni Pitkäniemi saivat tuomariston puolelleen UPS!-iskulauseella, joka ideoitiin yhdessä Safkasankarit-kokkikerholaisten kanssa . UPS!-iskulause muistuttaa ruokahävikin torjumisesta.

  • U = uudelleenkäyttö: Syödään ruoan jämät pois, esim. seuraavana päivänä, tai tekee esimerkiksi ylimääräisestä perunamuusista perunarieskoja.
  • P = päivämäärät: Järjestele ruuat jääkaappiin siten että nopeiten vanhentuvat ovat jääkaapin etuosassa, jotta ne eivät unohtuisi jääkaapin perukoille.
  • S = suunnittelu: Suunnittele etukäteen tulevan viikon ruokalista, jotta ei tule ostettua turhia asioita. Ja älä suunnittele nälkäisenä, silloin herkästi suunnittelee/ostaa liikaa.

Tuomariston mielestä UPS! on hyvä iskulause, jota voisi jatkokehittää. Esimerkiksi UPS!-magneetti tai -tarra jääkaapin oveen voisi olla hyvä muistisääntö ruokahävikin torjumisesta myös perheen pienemmille.

Porkkanaa koululaisille, ennakointia kaikille

Kilpailun toisen sarjan voittajaidean kehitteli 18-vuotias Kiia Rajala. Hänen ideansa perustu siihen, että koulun ruokala punnitsisi hävikin viikoittain. Jos hävikin määrä alittaisi aina tietyn painorajan, saisi koululaiset jonkun palkinnon, esimerkiksi uudenlaisen jälkiruuan tai vastaavan. Sitten painorajaa vähennettäisiin koko ajan ja siten myös hävikki pienenee. Tuomariston mielestä tämä oli kehityskelpoinen idea, jossa oli myös keksitty porkkana oppilaita motivoimaan.

Pro-sarjan voittajaksi valikoitui 17-vuotias Hilla Nurmisto, joka oli vastuksessaan pohtinut ruokahävikin torjumista monipuolisesti. Päällimmäisenä esiin nousi yksilön vastuu ruokahävikin torjumisessa. Muun muassa aistinvaraisuus, ennakointi ja etukäteissuunnittelu, ruoan tuunaaminen ja uudelleenkäyttö olivat tuomariston perustelut Pro-sarjan voittajan ideassa. Hilla oli hienosti myös pohtinut sitä, mitä ruoalla voi tehdä, ettei se mene hukkaan.

Kilpailun tuomareina toimivat Suomen 4H-liiton kasvatuspäällikkö Marika Sarha, BarLaurean keittiömestari Jarmo Vähä-Savo sekä Maa- ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Kahden ensimmäisen sarjan ideat palkitaan 250 € rahapalkinnoilla ja pro-sarjan idea palkitaan 500€ rahapalkinnolla.

Kilpailu on osa Bio- ja kiertotalous 4H-akatemiassa -hanketta, jonka tavoitteena on edistää nuorten työelämävalmiuksia bio- ja kiertotalouden näkökulmasta sekä auttaa nuoria näyttämään osaamisensa työnhaussa ja opinnoissa. Hanke on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hankkeeseen voi tutustua lisää tästä linkistä.

Lisätietoja:

Aino Heininen
viestintäkoordinaattori, Suomen 4H-liitto
aino.heininen@4h.fi
p. 044 783 0323