Kulttuurien välinen kylä (2016)

Kulttuurien välisen kylän rakentajat on kehittämishanke, joka testaa ja toteuttaa 4H-järjestön kehittämiä tuotteita ja palveluja maahanmuuttajien kotouttamisessa.

4H-järjestön pääkumppanina on AFAES-järjestö (Africans and European association). Tämä hanke on rahoitettu Folke Bernadotten muistosäätiön tuella. Paikallistasolla yhteistyökumppaneina ovat kunnat, oppilaitokset, vastaanottokeskukset ja useat muut maahanmuuttajien kanssa työtä tekevät organisaatiot. Hanke toteutetaan vuonna 2016.

Toiminta hankkeessa

Kulttuurien välisen kylän rakentajat -hankkeessa päätoimintamuotoina ovat MOD-koulutus, tapahtumien järjestäminen ja ammatillisten kurssien pitäminen nuorille, joiden tausta on erilainen. MOD tulee sanoista: Moninaisuus-Oivallus-Dialogi. Koulutus herättelee oivalluksiin ja antaa kävijöilleen valmiuksia kohdata arjen moninaisuutta.

MOD-koulutuksia on järjestetty  Savitaipaleella, Kokkolassa, Lappeenrannassa, Toivakassa ja Järvenpäässä. Yhteensä näille kursseille on osallistunut lähes sata henkilöä.

Oulussa järjestettiin 4H-järjestön toimihenkilöille seudullinen yhteistyöpäivä, jonka aikana perehdyttiin maahanmuuttajakysymyksiin ja pohdittiin 4H:n mahdollisuuksia toimia vahvasti kotouttamistyössä.

Tapahtumia järjestettiin useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Mukana olivat seuraavat paikkakunnat: Juuka, Nurmes, Vaasa, Joutseno, Ranua, Savonlinna, Masku-Rusko-Vahto ja Kaarina. Kokemukset tapahtumista olivat erittäin myönteisiä ja toivottiin, että näitä voitaisiin järjestää tulevaisuudessa lisää.

4H:n ammatillisia kursseja on järjestetty Kontiolahdella, Pieksämäellä, Turussa ja Ranualla. Kurssien järjestämisessä haasteina olivat nuorten motivointi, kieleen liittyvä ilmaisu, asioiden ymmärtäminen, ihmisten asenteet ja ennakkoluulot. Kaikkien niiden osalta, jotka osallistuivat kursseille, palaute oli hyvää, ja kurssit koettiin tarpeellisiksi.

mod-toivakka-003mod-kurssilta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvia MOD-koulutuksesta Toivakassa 3. – 4.10.2016. Siellä pohdittiin mm. omia ennakkoluuloja erilaisten toiminnallisten menetelmien avulla.logo-mod-koulutus-cutted

 

Tallenna

Hankkeessa mukana