Maaseudun nuorten StartUp-yrittäjyysyhteistyöhanke (2018 – 2020)

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhankkeessa tuotetaan ja rakennetaan yhteistyöllä 4H:n sekä hankkeen yhteistyöverkoston asiantuntijoiden ja ammattilaisten ohjauksella työkaluja maaseudun nuorten yrittäjyyden ja työllistämisen toimintamalleja maaseutuyrityksille, maaseudun asukkaille ja kylätoimijoille.

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhanke tukee nuorten osaamista, vahvistaa heidän työelämävalmiuksia, avaa nuorille maaseudun työllistymisen mahdollisuuksia ja tukee nuorten yrittäjyysosaamista sekä tuottaa nuorten yrittäjyyttä vahvistavia vertaisverkko -toimintamalleja.

Hankkeella edistetään ihmisten hyvinvointia ja kehitetään maaseudun arkea, kylien vireyttä sekä nuorten vaikutusmahdollisuuksia, työelämävalmiuksia ja yrittäjyyttä. Hankkeella lisätään maaseudun yhdessä tekemisen meininkiä.

Young rural start-up entrepreneurs project provides tools that promote the entrepreneurship and employment for actors in rural areas. The project supports knowledge development and entrepreneurial skills of young people and strengthens their employment opportunities. It also produces peer-to-peer learning models for young start-up entrepreneurs.

Hankkeen tavoitteet:

  • Edistää nuorten kiinnostuneisuutta yrittäjyyttä kohtaan ja parantaa nuorten työelämä- ja työllistymismahdollisuuksia maaseudulla.
  • Luodaan innovatiivinen maaseudun nuorten StartUp toimintamalli.
  • Löytää uutta liiketoimintaa ja uusia ansaintamahdollisuuksia erityisesti nuorille.
  • Kehittää maaseudun nuorten ja yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.
  • Lisätä maaseutualueen asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden ja yhteisöjen ymmärrystä nuorten yrittäjyydestä ja kannustaa näitä käyttämään nuorten tuottamia palveluita paikallisesti.
  • Luoda yritysohjaajaverkosto nuorille.

 Toimenpide 1: Nuoret esille

Järjestetään erilaisia Pop-Up, Bisnes-Cafe ja yrittäjyysteemapäiviä yhteistyössä koulujen, oppilaitosten sekä hankkeen yhteistyöverkoston kanssa. Paikalliset 4H-yrittäjänuoret esillä markkinoinnissa.

Toimenpide 2: Hoksaa Bisnes                                                               

Selvitetään ja kartoitetaan nuorten alueelliset ja paikalliset yrittäjyyden ja työllistymisen mahdollisuudet. Esitellään paikallisia nuorten 4H-yritystarinoita oman alueen nuorille. Yritysohjaajaverkostoa markkinoidaan potentiaalisille ohjaajille. Ideoidaan ja innostetaan nuoria kokeilemaan ja hyödyntämään omaa harrastuneisuuttaan ja digiosaamistaan uudenlaisten palvelujen kehittämiseksi.

Toimenpide 3: Nuorten vertaisoppiminen / StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.

Sovelletaan Vaikuttavuutta vertaisneuvonnalla opasta metsänomistajaryhmien ohjaamiseen saatuja kokemuksia (ESR-hanke LUKE/2017). Perustetaan kuusi nuorten maaseudun StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkostoa, jossa valmentaen autetaan ja ratkaistaan yhdessä nuorten yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten haasteita ja ongelmia. Mentorointi voi tapahtua pareittain tai ryhmämentorointina huomioiden ns. etämentoroinnin mahdollisuudet.

Toimenpide 4: Kylätoimijoiden aktivointi, yhteisöllisyys ja pienyrittäjyys

Järjestetään kylätoimijoille yhteisiä kyläinfoja ja tapahtumia, joissa innostetaan kylien asukkaita ideoimaan tulevaisuuden palvelutarpeita. Hyödynnetään Nuoret oman kylän kehittäjinä-hankkeen (2012-2015) aikana koottua ja käytännössä testattua työkirjaa nuorten kyläsuunnitelmasta. Kootaan yhteistyöverkostoja nuorten yrittäjien tueksi alueen kyläläisistä, vaaa-ajan asukkaista, paikallisista yrittäjistä, kyläseuroista ja muista toimijoista.

Toimenpide 5: Luodaan paikallinen ja alueellinen nuorten yritysohjaajaverkosto

Luodaan virtuaalinen kohtaamispaikka nuorille ja yritysohjaajille hyödyntäen digitaalisia sovellutuksia huomioiden EU-tietosuoja-asetus.

Hankkeen kesto: 1.10.2018 – 30.9.2020
Hallinnoija: Suomen 4H-liitto ry
Rahoittaja: Etelä-Savon ELY-keskus
Osatoteuttajat: Luonnonvarakeskus, Järvi-Suomen kylät ry, MTK-Etelä-Savo

 

Lisätiedot:  
Juha Intke
projektipäällikkö
+358 400 165146
juha.intke(a)4h.fi

 

 

 

 

 

Hanke somessa:

Hankkeen blogikirjoitukset

Yrittää voi isommallakin porukalla, osoittaa kahvila Neliapila

Anni Rautiainen (vas.), Jonna sekä Bettiina ja Anniina Aho olivat paikalla kahvila Neliapilan avajaisissa 6. heinäkuuta 2020.  Kuva: Juha Intke 4H-yrityksen perustaminen ei tarkoita, että yritykseen kuuluisi sitoutua vuosikausiksi eteenpäin. Hyvä…

Maj, 16, toteutti yritysideansa NuorisoLeader-rahan ja yrityssetelin avulla

Kun sulkavalainen Maj Rönn, 16, päätti kesällä perustaa kauneudenhoitoalan 4H-yrityksen, hyppäsi hän suoraan syvään päätyyn ja hankki itselleen ammattikosmetologin tarvikkeet ja vuokrasi jopa työtilan. Nyt Sulkavalla toimii yritys nimeltä MajBel,…

4H:n marjanvälityspiste tarjosi Elina Kuivalaiselle, 22, kesätyön ja vastapainoa arjelle

  Tanssiopinnoilla ei ole mitään tekemistä marjojenvälityksen kanssa ja Joroinen on melkoisen kaukana Barcelonasta, mutta se ei Elina Kuivalaista, 22, haittaa. Espanjan auringon alla tanssinopettajaksi opiskeleva Kuivalainen on viettänyt kesän…

Matias, 15, myy kesätyönään itse kerättyjä marjoja ja sieniä – ”Niitä vain ilmestyy”

Tänä kesänä moni on saanut metsästä niin suuria marja- ja sienisaaliita, että niistä on riittänyt myytäväksi asti. 15-vuotiaalla Matias Hämäläisellä myyntiä on ollut niin paljon, että hän luotsaa omaa 4H-yritystä…

Voiko vielä saada kesätöitä? – Tutustu linkkivinkkeihin ja pyydä yhdistyksiltä apua

Muun muassa eläintenhoitajan töitä voi tehdä sekä 4H-yrittäjänä että paikallisen 4H-yhdistyksen palkkaamana työntekijänä. Kuva: Tiina Rinne   Tänä vuonna monet kesätöiden etsijät ja tarjoajat ovat kummallisessa tilanteessa: nuoret pohtivat, mistä löytyisi…

Yritysohjaaja tukee, tsemppaa ja nauttii itsekin yrittäjän onnistumisista

  Kun Kirsi Jylhä-Lipsasta ja Henna Arkkoa pyytää nimeämään 4H-yrittäjyyden parhaita puolia, kumpikin vastaa samalla tavalla: 4H-yrittäjyys on ennen kaikkea turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, sillä ympärillä on aina aikuisia, jotka…