Maaseudun nuorten StartUp-yrittäjyysyhteistyöhanke (2018 – 2020)

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhankkeessa tuotetaan ja rakennetaan yhteistyöllä 4H:n sekä hankkeen yhteistyöverkoston asiantuntijoiden ja ammattilaisten ohjauksella työkaluja maaseudun nuorten yrittäjyyden ja työllistämisen toimintamalleja maaseutuyrityksille, maaseudun asukkaille ja kylätoimijoille.

Young rural start-up entrepreneurs project provides tools that promote the entrepreneurship and employment for actors in rural areas. The project supports knowledge development and entrepreneurial skills of young people and strengthens their employment opportunities. It also produces peer-to-peer learning models for young start-up entrepreneurs.

 

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhanke tukee nuorten osaamista, vahvistaa heidän työelämävalmiuksia, avaa nuorille maaseudun työllistymisen mahdollisuuksia ja tukee nuorten yrittäjyysosaamista sekä tuottaa nuorten yrittäjyyttä vahvistavia vertaisverkko -toimintamalleja.

Hankkeella edistetään ihmisten hyvinvointia ja kehitetään maaseudun arkea, kylien vireyttä sekä nuorten vaikutusmahdollisuuksia, työelämävalmiuksia ja yrittäjyyttä. Hankkeella lisätään maaseudun yhdessä tekemisen meininkiä.

Hankkeen tavoitteet:

  • Edistää nuorten kiinnostuneisuutta yrittäjyyttä kohtaan ja parantaa nuorten työelämä- ja työllistymismahdollisuuksia maaseudulla.
  • Luodaan innovatiivinen maaseudun nuorten StartUp toimintamalli.
  • Löytää uutta liiketoimintaa ja uusia ansaintamahdollisuuksia erityisesti nuorille.
  • Kehittää maaseudun nuorten ja yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.
  • Lisätä maaseutualueen asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden ja yhteisöjen ymmärrystä nuorten yrittäjyydestä ja kannustaa näitä käyttämään nuorten tuottamia palveluita paikallisesti.
  • Luoda yritysohjaajaverkosto nuorille.

 Toimenpide 1: Nuoret esille

Järjestetään erilaisia Pop-Up, Bisnes-Cafe ja yrittäjyysteemapäiviä yhteistyössä koulujen, oppilaitosten sekä hankkeen yhteistyöverkoston kanssa. Paikalliset 4H-yrittäjänuoret esillä markkinoinnissa.

Toimenpide 2: Hoksaa Bisnes                                                               

Selvitetään ja kartoitetaan nuorten alueelliset ja paikalliset yrittäjyyden ja työllistymisen mahdollisuudet. Esitellään paikallisia nuorten 4H-yritystarinoita oman alueen nuorille. Yritysohjaajaverkostoa markkinoidaan potentiaalisille ohjaajille. Ideoidaan ja innostetaan nuoria kokeilemaan ja hyödyntämään omaa harrastuneisuuttaan ja digiosaamistaan uudenlaisten palvelujen kehittämiseksi.

Toimenpide 3: Nuorten vertaisoppiminen / StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.

Sovelletaan Vaikuttavuutta vertaisneuvonnalla opasta metsänomistajaryhmien ohjaamiseen saatuja kokemuksia (ESR-hanke LUKE/2017). Perustetaan kuusi nuorten maaseudun StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkostoa, jossa valmentaen autetaan ja ratkaistaan yhdessä nuorten yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten haasteita ja ongelmia. Mentorointi voi tapahtua pareittain tai ryhmämentorointina huomioiden ns. etämentoroinnin mahdollisuudet.

Toimenpide 4: Kylätoimijoiden aktivointi, yhteisöllisyys ja pienyrittäjyys

Järjestetään kylätoimijoille yhteisiä kyläinfoja ja tapahtumia, joissa innostetaan kylien asukkaita ideoimaan tulevaisuuden palvelutarpeita. Hyödynnetään Nuoret oman kylän kehittäjinä-hankkeen (2012-2015) aikana koottua ja käytännössä testattua työkirjaa nuorten kyläsuunnitelmasta. Kootaan yhteistyöverkostoja nuorten yrittäjien tueksi alueen kyläläisistä, vaaa-ajan asukkaista, paikallisista yrittäjistä, kyläseuroista ja muista toimijoista.

Toimenpide 5: Luodaan paikallinen ja alueellinen nuorten yritysohjaajaverkosto

Luodaan virtuaalinen kohtaamispaikka nuorille ja yritysohjaajille hyödyntäen digitaalisia sovellutuksia huomioiden EU-tietosuoja-asetus.

Hankkeen kesto: 1.10.2018 – 30.06.2020
Hallinnoija: Suomen 4H-liitto ry
Rahoittaja: Etelä-Savon ELY-keskus
Osatoteuttajat: Luonnonvarakeskus, Järvi-Suomen kylät ry, MTK-Etelä-Savo

 

Lisätiedot:  
Juha Intke
projektipäällikkö
+358 400 165146
juha.intke(a)4h.fi

 

 

 

 

 

Hanke somessa:

Hankkeen blogikirjoitukset

Mentori ja kilpailija samassa paketissa – Vertaisryhmä kokoaa 4H-yrittäjät isoksi yhteisöksi

Yrittäminen ei ole yksinäistä puuhaa, vaan loistava tilaisuus tutustua samanhenkisiin nuoriin erilaisine yritysideoineen. Sen lisäksi, että verkostoituminen antaa tukea ja motivaatiota omaan tekemiseen, se synnyttää kontakteja ja ihmissuhteita, joista voi…

3 + 1 syytä osallistua yritysvalmennukseen

Sulkavalla, Juvalla ja Rantasalmella järjestetään toukokuun aikana valmennustilaisuudet, joihin kuka tahansa on tervetullut oppimaan 4H-yrityksen perustamisesta ja pyörittämisestä. Tässä on sulle, 13–28-vuotiaalle nuorelle, 3+1 syytä tulla paikalle!   1: Ei…

Robotit vievät työpaikat, miten käy nuorten? – Työpajassa etsittiin valttikortteja tulevaisuuden työelämään

20 vuoden päähän on vaikea ennustaa. Mikä muuttuu vuosien saatossa, mikä pysyy ennallaan? Sopeutuuko ympäristö ilmastonmuutokseen, kiihtyykö kaupungistuminen, mullistuuko työelämä? Rantasalmella järjestettiin tiistaina työpaja, jossa nuorisoalan työntekijät suuntasivat ajatuksensa tulevaisuuteen…

”Ajan saatossa sitä kyllä huomaa oma kehityksensä” – Erään 4H-yrityksen tarina

Tammikuussa Mikkelin Metsäkeskuksella pidetyssä 4H:n Itä-Suomen alueneuvoston kokouksessa nuorisoyrittäjyydestä paikan päälle oli tullut kertomaan Maaseudun nuorten Startup-yrittäjyysyhteistyöhankkeen projektipäällikkö Juha Intke. - Olen kiertänyt Etelä-Savon maakunnan kouluja kertomassa hankkeesta nuoren 4H-yrittäjän…

Alkuvuoden kuulumisia ja ajankohtaisia metsäasioita alueneuvostossa

Tammikuisena iltapäivänä järjestettiin Mikkelin Metsäkeskuksella 4H:n Itä-Suomen alueneuvoston kokous, jossa käsittelyssä oli mm. 4H:n uusi kolmivuotisstratergialuonnos sekä Maaseudun nuorten startup-yrittäjyysyhteistyöhanke. Lisäksi tilaisuudessa esittäytyi myös 4H-yritys Hellot sekä itse Metsäkeskus kertomalla…

Duunipörssistä potkua kesätyömarkkinoille

Savonlinnan seudun suurin rekrytointitapahtuma Duunipörssi polkaistiin käyntiin helmikuisena pakkasaamuna 2.2.2019, kun Lyseon lukion juhlasaliin alkoi saapua näytteilleasettajien lisäksi myös innokkaita työ- ja opiskelupaikanhakijoita. Näytteilleasettajien joukossa oli myös Savonlinnan 4H sekä…