Maaseudun nuorten StartUp-yrittäjyysyhteistyöhanke (2018 – 2020)

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhankkeessa tuotetaan ja rakennetaan yhteistyöllä 4H:n sekä hankkeen yhteistyöverkoston asiantuntijoiden ja ammattilaisten ohjauksella työkaluja maaseudun nuorten yrittäjyyden ja työllistämisen toimintamalleja maaseutuyrityksille, maaseudun asukkaille ja kylätoimijoille.

Young rural start-up entrepreneurs project provides tools that promote the entrepreneurship and employment for actors in rural areas. The project supports knowledge development and entrepreneurial skills of young people and strengthens their employment opportunities. It also produces peer-to-peer learning models for young start-up entrepreneurs.

 

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhanke tukee nuorten osaamista, vahvistaa heidän työelämävalmiuksia, avaa nuorille maaseudun työllistymisen mahdollisuuksia ja tukee nuorten yrittäjyysosaamista sekä tuottaa nuorten yrittäjyyttä vahvistavia vertaisverkko -toimintamalleja.

Hankkeella edistetään ihmisten hyvinvointia ja kehitetään maaseudun arkea, kylien vireyttä sekä nuorten vaikutusmahdollisuuksia, työelämävalmiuksia ja yrittäjyyttä. Hankkeella lisätään maaseudun yhdessä tekemisen meininkiä.

Hankkeen tavoitteet:

  • Edistää nuorten kiinnostuneisuutta yrittäjyyttä kohtaan ja parantaa nuorten työelämä- ja työllistymismahdollisuuksia maaseudulla.
  • Luodaan innovatiivinen maaseudun nuorten StartUp toimintamalli.
  • Löytää uutta liiketoimintaa ja uusia ansaintamahdollisuuksia erityisesti nuorille.
  • Kehittää maaseudun nuorten ja yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.
  • Lisätä maaseutualueen asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden ja yhteisöjen ymmärrystä nuorten yrittäjyydestä ja kannustaa näitä käyttämään nuorten tuottamia palveluita paikallisesti.
  • Luoda yritysohjaajaverkosto nuorille.

 Toimenpide 1: Nuoret esille

Järjestetään erilaisia Pop-Up, Bisnes-Cafe ja yrittäjyysteemapäiviä yhteistyössä koulujen, oppilaitosten sekä hankkeen yhteistyöverkoston kanssa. Paikalliset 4H-yrittäjänuoret esillä markkinoinnissa.

Toimenpide 2: Hoksaa Bisnes                                                               

Selvitetään ja kartoitetaan nuorten alueelliset ja paikalliset yrittäjyyden ja työllistymisen mahdollisuudet. Esitellään paikallisia nuorten 4H-yritystarinoita oman alueen nuorille. Yritysohjaajaverkostoa markkinoidaan potentiaalisille ohjaajille. Ideoidaan ja innostetaan nuoria kokeilemaan ja hyödyntämään omaa harrastuneisuuttaan ja digiosaamistaan uudenlaisten palvelujen kehittämiseksi.

Toimenpide 3: Nuorten vertaisoppiminen / StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.

Sovelletaan Vaikuttavuutta vertaisneuvonnalla opasta metsänomistajaryhmien ohjaamiseen saatuja kokemuksia (ESR-hanke LUKE/2017). Perustetaan kuusi nuorten maaseudun StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkostoa, jossa valmentaen autetaan ja ratkaistaan yhdessä nuorten yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten haasteita ja ongelmia. Mentorointi voi tapahtua pareittain tai ryhmämentorointina huomioiden ns. etämentoroinnin mahdollisuudet.

Toimenpide 4: Kylätoimijoiden aktivointi, yhteisöllisyys ja pienyrittäjyys

Järjestetään kylätoimijoille yhteisiä kyläinfoja ja tapahtumia, joissa innostetaan kylien asukkaita ideoimaan tulevaisuuden palvelutarpeita. Hyödynnetään Nuoret oman kylän kehittäjinä-hankkeen (2012-2015) aikana koottua ja käytännössä testattua työkirjaa nuorten kyläsuunnitelmasta. Kootaan yhteistyöverkostoja nuorten yrittäjien tueksi alueen kyläläisistä, vaaa-ajan asukkaista, paikallisista yrittäjistä, kyläseuroista ja muista toimijoista.

Toimenpide 5: Luodaan paikallinen ja alueellinen nuorten yritysohjaajaverkosto

Luodaan virtuaalinen kohtaamispaikka nuorille ja yritysohjaajille hyödyntäen digitaalisia sovellutuksia huomioiden EU-tietosuoja-asetus.

Hankkeen kesto: 1.10.2018 – 30.06.2020
Hallinnoija: Suomen 4H-liitto ry
Rahoittaja: Etelä-Savon ELY-keskus
Osatoteuttajat: Luonnonvarakeskus, Järvi-Suomen kylät ry, MTK-Etelä-Savo

 

Lisätiedot:  
Juha Intke
projektipäällikkö
+358 400 165146
juha.intke(a)4h.fi

 

 

 

 

 

Hanke somessa:

Hankkeen blogikirjoitukset

Visio vie yritystä eteenpäin

Raha ei saa ihmisiä tänä päivänä liikkeelle. Tarvitaan visio, sanoo pieksämäkeläinen mainostoimistoyrittäjä Juho Lehtola. Neljä vuotta sitten viestintää opiskellut Lehtola päätti perustaa oman mainostoimiston, joka pyrki — ja pyrkii edelleen…

Savonlinnan alueen nuoret keskustelivat 4H-yrittämisestä ja markkinoinnista

Kuinka 5 000 henkilön festivaalin ja 4H-yrityksen markkinointi eroavat toisistaan? Mitkä säännöt pätevät kaikkeen markkinointiin, ja mitkä valttikortit 4H-yrittäjän kannattaa heittää pöytään? Kourallinen Savonlinnan alueen 4H-yrittäjiä kokoontui viime tiistaina kahvila…

Olemme mukana Elävä maaseutu-messuilla Joroisissa 17.8.

Maaseudun nuorten StartUp- yrittäjyysyhteistyöhanke on mukana Elävä Maaseutu -messuilla. Osastolla esillä hanke- ja nuorten 4H-yritystoimintaa sekä mahdollisuus kokeilla virtuaalilaseja. Paikalla 4H-yritykset ja yrittäjät: Cupcakemadness, Katariina Turunen, Savonlinnasta Taikuri kuutio, Tuomas…

Taikuri kuutio – harrastuksesta 4H-yritykseksi

  Sulkavan lukion yrittäjyyslinjalla opiskelevan Tuomas Piiroisen  4H-yritystoiminta käynnistyi hänen vanhempien kannustuksesta kokeilla yrittäjyyttä liittyen hänen harrastukseensa Rubiikin kuutioiden parissa. Kipinän harrastukseensa hän oli saanut isoveljeltään ja aluksi tämän älypeliin…

Tienaa marjoja ja sieniä keräämällä – Rantasalmen 4H:n marja-asema aloitti toimintansa

Oletko innokas marjojen kerääjä, löytyykö läheltäsi sienimetsä tai jäikö omasta puutarhasadosta satoa yli oman tarpeen? Nyt voit tienata rahaa myymällä marjat ja sienet 4H:n marja-asemille, joista esimerkiksi yksi sijaitsee Rantasalmella.…

Kahvila Tovi – ideasta omaksi 4H-yritykseksi

 

Punkaharjulla, aivan Johanna Oraksen taidekartanon takaa löytyy punainen navettarakennus. Sisältä paljastuu nuorten 4H-yrittäjien Topias Paanasen, 14  ja Viljami Paanasen, 17 jo toista kesää avoinna oleva Kahvila Tovi.

Keväällä 2019 Savonlinnan vuoden 4H-yritykseksikin palkitun Tovin idea lähti toisen 4H-kahvilan esimerkistä.

Oman 4H-yrityksen pyörittäminen on mukavaa, koska se on hauskaa ja siitä saa hyvin työkokemusta

Työnjako hoituu kätevästi isoveli Viljamin leipoessa kotona kahvilassa myytävät leivonnaiset ja Topiaksen homma on vuorostaan palvella asiakkaita.

Kahvilasta löytyy monenlaista purtavaa, niin makean kuin suolaisen nälkään. Erityisruokavaliot ovat myös otettu huomioon.

– Oman 4H- yrityksen pyörittäminen on mukavaa, koska se on hauskaa ja siinä saa hyvin työkokemusta, Topias toteaa.

Muita nuoria hän kehottaa rohkeasti kokeilemaan 4H-yrittäjyyttä. Siinä ei häviä mitään ja se on riskitön tapa työllistää 13 – 28 – vuotiaana itsensä. 

Pääasiassa heinäkuussa avoinna olevassa kahvilassa on varsin vilkasta,  kun oopperavieraat poikkeavat kahville viereisessä taidenäyttelyssä käytyään.  Kiire ei kuitenkaan haittaa, sillä työ on mielekästä.  Lisäksi 4H-yrittäjinä toiminen on joustavaa, sillä pojat saavat itse päättää kahvilan asioista, kuten kesän aukioloajoista.

Kahvila Tovi  on avoinna ti-su klo  12 -15  2.7. – 28.7. Punkaharjulla, Johanna Oraksen taidekartanon vieressä. 

 

Kiinnostuitko 4H-yrittäjyydestä? Lisätietoa saat tästä

Ota myös hankkeemme somet haltuun:

Facebook

Instagram: @yritysreportteri4H

 

Lue lisää…