Maaseudun nuorten StartUp-yrittäjyysyhteistyöhanke (2018 – 2020)

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhankkeessa tuotetaan ja rakennetaan yhteistyöllä 4H:n sekä hankkeen yhteistyöverkoston asiantuntijoiden ja ammattilaisten ohjauksella työkaluja maaseudun nuorten yrittäjyyden ja työllistämisen toimintamalleja maaseutuyrityksille, maaseudun asukkaille ja kylätoimijoille.

Maaseudun nuorten StartUp -yrittäjyysyhteistyöhanke tukee nuorten osaamista, vahvistaa heidän työelämävalmiuksia, avaa nuorille maaseudun työllistymisen mahdollisuuksia ja tukee nuorten yrittäjyysosaamista sekä tuottaa nuorten yrittäjyyttä vahvistavia vertaisverkko -toimintamalleja.

Hankkeella edistetään ihmisten hyvinvointia ja kehitetään maaseudun arkea, kylien vireyttä sekä nuorten vaikutusmahdollisuuksia, työelämävalmiuksia ja yrittäjyyttä. Hankkeella lisätään maaseudun yhdessä tekemisen meininkiä.

Young rural start-up entrepreneurs project provides tools that promote the entrepreneurship and employment for actors in rural areas. The project supports knowledge development and entrepreneurial skills of young people and strengthens their employment opportunities. It also produces peer-to-peer learning models for young start-up entrepreneurs.

Hankkeen tavoitteet:

  • Edistää nuorten kiinnostuneisuutta yrittäjyyttä kohtaan ja parantaa nuorten työelämä- ja työllistymismahdollisuuksia maaseudulla.
  • Luodaan innovatiivinen maaseudun nuorten StartUp toimintamalli.
  • Löytää uutta liiketoimintaa ja uusia ansaintamahdollisuuksia erityisesti nuorille.
  • Kehittää maaseudun nuorten ja yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.
  • Lisätä maaseutualueen asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden ja yhteisöjen ymmärrystä nuorten yrittäjyydestä ja kannustaa näitä käyttämään nuorten tuottamia palveluita paikallisesti.
  • Luoda yritysohjaajaverkosto nuorille.

 Toimenpide 1: Nuoret esille

Järjestetään erilaisia Pop-Up, Bisnes-Cafe ja yrittäjyysteemapäiviä yhteistyössä koulujen, oppilaitosten sekä hankkeen yhteistyöverkoston kanssa. Paikalliset 4H-yrittäjänuoret esillä markkinoinnissa.

Toimenpide 2: Hoksaa Bisnes                                                               

Selvitetään ja kartoitetaan nuorten alueelliset ja paikalliset yrittäjyyden ja työllistymisen mahdollisuudet. Esitellään paikallisia nuorten 4H-yritystarinoita oman alueen nuorille. Yritysohjaajaverkostoa markkinoidaan potentiaalisille ohjaajille. Ideoidaan ja innostetaan nuoria kokeilemaan ja hyödyntämään omaa harrastuneisuuttaan ja digiosaamistaan uudenlaisten palvelujen kehittämiseksi.

Toimenpide 3: Nuorten vertaisoppiminen / StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkko.

Sovelletaan Vaikuttavuutta vertaisneuvonnalla opasta metsänomistajaryhmien ohjaamiseen saatuja kokemuksia (ESR-hanke LUKE/2017). Perustetaan kuusi nuorten maaseudun StartUp-yrittäjien oppimis- ja vertaisverkostoa, jossa valmentaen autetaan ja ratkaistaan yhdessä nuorten yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten haasteita ja ongelmia. Mentorointi voi tapahtua pareittain tai ryhmämentorointina huomioiden ns. etämentoroinnin mahdollisuudet.

Toimenpide 4: Kylätoimijoiden aktivointi, yhteisöllisyys ja pienyrittäjyys

Järjestetään kylätoimijoille yhteisiä kyläinfoja ja tapahtumia, joissa innostetaan kylien asukkaita ideoimaan tulevaisuuden palvelutarpeita. Hyödynnetään Nuoret oman kylän kehittäjinä-hankkeen (2012-2015) aikana koottua ja käytännössä testattua työkirjaa nuorten kyläsuunnitelmasta. Kootaan yhteistyöverkostoja nuorten yrittäjien tueksi alueen kyläläisistä, vaaa-ajan asukkaista, paikallisista yrittäjistä, kyläseuroista ja muista toimijoista.

Toimenpide 5: Luodaan paikallinen ja alueellinen nuorten yritysohjaajaverkosto

Luodaan virtuaalinen kohtaamispaikka nuorille ja yritysohjaajille hyödyntäen digitaalisia sovellutuksia huomioiden EU-tietosuoja-asetus.

Hankkeen kesto: 1.10.2018 – 30.06.2020
Hallinnoija: Suomen 4H-liitto ry
Rahoittaja: Etelä-Savon ELY-keskus
Osatoteuttajat: Luonnonvarakeskus, Järvi-Suomen kylät ry, MTK-Etelä-Savo

 

Lisätiedot:  
Juha Intke
projektipäällikkö
+358 400 165146
juha.intke(a)4h.fi

 

 

 

 

 

Hanke somessa:

Hankkeen blogikirjoitukset

Näin otat yrityksesi somet haltuun – lue 4H:n viestintäkoordinaattorin vinkit

Sosiaalinen media on loistava paikka markkinoida omaa 4H-yritystä, mutta sen tulvivassa virrassa voi olla vaikeaa erottua ja jäädä potentiaalisten asiakkaiden mieleen. Tässä 4H-liiton viestintäkoordinaattori Aino Heinisen toimivaksi todetut vinkit someaallolla surffaamiseen. Ensin…

Rentoa juttelua ja tiukkaa asiaa – tällainen on yritysvalmennus

Vaikka 4H-yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa yli 13-vuotias taustasta ja harrastuksista riippumatta, ovat Hirvensalmen yritysvalmennuksen osallistujat jo valmiiksi ammattitaitoista porukkaa. 18-vuotiaat veljekset Sami ja Jere ovat vastanneet kuutena kesänä taidekahvilan toiminnasta, ja 20-vuotias Viivi on…

”Nuori voi nähdä kotiseutunsa mahdollisuuksien silmin” — yrittäminen vahvistaa osallisuutta

Etelä-Savossa vietettiin viikko sitten osallisuusseminaaria, jossa asukkaat, päättäjät ja järjestötoimijat kohtasivat keskustellakseen siitä, kuinka kaikille eteläsavolaisille voitaisiin tarjota eväät kotikunnassa ja -maakunnassa vaikuttamiseen. Tavoitteeseen pääsemiseksi seminaarissa julkaistiin myös Etelä-Savon uusi…

Usko omiin taitoihin ja innostus tienata rahaa tekivät Topista 4H-yrittäjän

Jos pertunmaalaisessa taksissa sattuu mainitsemaan kotipihalla odottavat puutyöt, nurmikonleikkuun tai lumenluonnin, saattaa käteensä saada ProTop -yrityksen mainoslehtisen. Yritystä luotsaava Topi Toivonen, 17, on nimittäin valjastanut taksia ajavan ystävänsäkin markkinointitalkoisiin uuden yrityksen…

Yhdistyksestä on iso apu 4H-yrityksen aloittaessa toimintaansa

Savonlinnan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maija Tuunanen ei turhaan peittele ylpeyttään, kun puheenaiheena ovat savonlinnalaiset 4H-yrittäjät. Tuunanen on valmentanut kymmeniä nuoria yrittäjyyden alkutaipaleella ja antanut heille eväitä, joiden turvin monista kaupungin 4H-yrityksistä on tullut…

Seuraavalle kierrokselle – StartUp-hankkeen kuulumisia

  Ensimmäinen kierros eteläsavolaisten 4H-yrittäjien vertaisryhmätapaamisia on nyt vedetty läpi. Viimeistä, Mikkelin seudun tapaamista vietettiin eilen torstaina Koirakiven nuorisotalolle, ja yrittäjät viettivät illan pohtien 4H-yrittäjyyteen liittyviä kysymyksiä samaan tapaan kuin…