Ruokaa luonnosta -yhteistyöhanke (2018-2020)

Ruokaa luonnosta -yhteistyöhankkeen tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta villiruoasta ja rakentaa ammattimainen villiruoan koulutus-, keruu-, jalostus- ja jakeluverkosto Uudellemaalle.

Ruokaa luonnosta -seminaari 1.9.2020

Huomioithan, että seminaarin ajankohta on siirretty syksylle. Ilmoittautuminen on edelleen auki.

Kutsumme sinut Ruokaa luonnosta -seminaariin kuulemaan Suomen luonnon ravintorikkaiden villiyrttien käytöstä ja niiden monista mahdollisuuksista. Seminaari sukeltaa villiruoan maailmaan, jossa ruoka- ja elämysalan ammattilaiset kertovat villiyrttien matkasta luonnosta lautaselle, lasiin ja tuotteiksi. Villiyrttien kasvava kysyntä mahdollistaa monipuolista liiketoimintaa ja tarjoaa työmahdollisuuksia nuorille ja opiskelijoille.

Kaikille avoin maksuton seminaari pidetään Laureassa ti 1.9.2020 klo 9 – 13 (Timo Auditorio Vanha maantie 9, Espoo).

Halutessasi voit ilmoittautua tilaisuuden jälkeen järjestettävälle omakustanteiselle lounaalle BarLaurean lounasravintolassa (6,80€).

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä tietosi alla olevaan lomakkeeseen.

Mitä hankkeessa tehdään

Hankkeessa koulutetaan nuoria villikasviosaajiksi ja pilotoidaan villiyrttien keruuseen, jakeluun ja jatkojalostukseen liittyviä liiketoimintamalleja. Päätoteuttaja on Suomen 4H-liitto ja osatoteuttaja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Laurean osuus hankkeessa on järjestää valmennusta ravintola-alan toimijoille villiyrttien käytöstä ruoanvalmistuksessa ja juomasekoituksissa, viestiä luonnontuotteisiin perustuvista konsepteista sektorin toimijoille ja tehdä yhteistyötä olemassa olevien, ruokaan liittyvien kilpailujen ja tapahtumien kanssa luonnontuotteiden käytön edistämiseksi.

Luonnontuoteala Suomessa

Suomen monipuolinen luonto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luontoon tukeutuvalle yritystoiminnalle. Samalla luontoa säästävien tuotteiden ja palvelujen kysyntä on lisääntynyt. Tämä luo edellytyksiä luontoon perustuvalle yrittäjyydelle, jossa sitoudutaan kestävän kehityksen periaatteisiin. Joidenkin luonnonvarojen käytöstä elinkeinotoimintaan on olemassa jo pitkät perinteet, mutta viime vuosina on syntynyt myös uutta, luontoa aikaisempaa monipuolisemmin hyödyntävää yrittäjyyttä. Useita luonnon tarjoamia mahdollisuuksia on kuitenkin vielä käyttämättä.

Mitä on villiruoka

Villiruoalla tarkoitetaan luonnonmarjoja, -sieniä, -yrttejä sekä erikoisluonnontuotteita (esim. mahla, pettu, jäkälä). Ruokaa luonnosta -hankkeessa villiruoalla tarkoitetaan erityisesti villiyrttejä. Villiruoka on kasvavan kiinnostuksen kohteena niin kotitalouksissa kuin ravintoloiden tarjonnassa. Yhä useampi ravintola ja ammattikeittiö haluaisi tarjota asiakkailleen sesonkiruokana myös villiruokaa, mutta raaka-aineen saatavuus rajoittaa tarjontaa.

Uudellemaalle on syntynyt myös useita villiyrttejä jatkojalostavia yrityksiä, joilla on tarvetta laadukkaalle raaka-aineelle. Villiyrttejä ja luonnontuotteita hyödyntävät yritykset saavat kilpailuetua suomalaisen raaka-aineen ylivoimatekijöistä kuten puhtaudesta, ravintorikkaudesta, aromikkuudesta, luomusta ja arktisuudesta.

Toimivalle villiyrttien ja luonnontuotteiden keruuverkostolle on tarvetta Uudellamaalla. Toimivaan verkostoon tulisi saada ammattimaisesti poimivia kerääjiä, jotka toimivat yritysten tarpeista lähtien. Lisäksi villiruoan keruuseen ja käsittelyyn tarvitaan koulutusta.

Toimialaselvitys

Suomen 4H-liitto on toteuttanut Uudenmaan kattavan Ruokaa luonnosta -toimialaselvityshankkeen 1.9.2017-31.3.2018 yhteistyössä Lähiruokaa Uudeltamaalta –hankkeen kanssa. Toimialaselvitys osoitti, että ammattimaiselle ja koordinoidulle villiruoan koulutus-, keruu-, jalostus- ja jakeluverkostolle on tarvetta UudellamaallaSelvitys osoitti, että ammattimaisia villiyrttien kerääjiä, jotka toimivat yritysten tarpeista lähtien sekä villiyrttien jalostajia tarvitaan lisää.

Hankkeessa järjestettiin 14.2.2018 villiruokaseminaari, jossa kerrottiin hankkeen tuloksista. Seminaarimateriaalin löydät seuraavasta kohdasta.

Seminaarimateriaali:

Ruokakasvatus 4H:ssa, Virpi Skippari

Ruokaa luonnosta hankkeen tulokset, Siiri Mäkelä & Helena Herttuainen

Luonnontuotteet -piilotettu arre, Seija Kurunmäki

NORD-T ja villiruoka, Mirka Olin

Villiyrtit ravintolaruoassa, Ossi Paloneva

***

Kysy lisää:

Pihla Kivistö
Projektivastaava/ Ruokaa luonnosta -yhteistyöhanke
044 783 0311

pihla.kivisto@4h.fi

Suomen 4H-liitto ry
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

 

Jaakko Nippala
Aluejohtaja, Etelä-Suomi
050 441 8636
jaakko.nippala@4h.fi

Suomen 4H-liitto ry
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

 

Hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014 – 2020. Hankkeen rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

Tallenna

Tallenna

Hankkeen blogikirjoitukset

Suomalaisia metsäsuhteita rakentamassa

Metsäsuhteita on Suomessa yhtä monta kuin on asukastakin. Jokaisen yksilöllisen metsäsuhteen juuret ulottuvat lapsuus- ja nuoruusaikoihin, jolloin saadaan ne ensimmäiset – ja usein kaikista merkittävimmät ja pitkäkantoisimmat – kokemukset metsästä.…

Mikä villiyrteissä viehättää?

Suomen luonnossa piilee vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Suomalainen metsä ja sen antimet pitävät sisällään kysymyksiä kulttuurista, ympäristöstä ja taloudesta. Parhaimmillaan suomalainen villiruoka voi tarjota monenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia nuorille, maatiloille ja yrityksille, kunhan liiketoiminta rakennetaan ympäristöystävällisellä tavalla.  

Lue lisää…