Suomen 4H tekee aktiivista yhteistyötä maailman 4H-järjestöjen ja Eurooppalaisen kattojärjestön, Rural Youth Europen kanssa.

Viime vuosina muun muassa Afrikan ja Suomen 4H:t ovat vahvistaneet yhteistyötään. Afrikan maista Tansanian ja Namibian 4H-järjestöt ovat suurimpia. Aktiivista 4H-toimintaa on myös Ghanassa, Gambiassa, Sambiassa, Liberiassa, Nigeriassa, Keniassa ja Kamerunissa. Aasiassa aktiivisimpia 4H-organisaatioita ovat Taiwan, Thaimaa, Etelä-Korea ja Intia. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa vahvoja 4H-organisaatioita on USA:n ja Kanadan lisäksi muun muassa Costa-Ricassa ja Jamaikalla.

Erilaisten seminaarien, kurssien ja tapahtumien sekä tutustumismatkojen lisäksi 4H-järjestön vaihto-ohjelmat ovat yksi esimerkki maailmanlaajuisesta yhteistyöstä. Suomeen tulee vuosittain vaihto-nuoria eri puolilta maailmaa ja Suomesta lähdetään maailmalle.

Maailmanlaajuista verkostoitumista

2000-luvun puolivälissä Suomen ja Tansanian 4H-järjestöt halusivat lisätä afrikkalaisten 4H-järjestöjen verkostoitumista. Vuonna 2009 toteutettiin ensimmäinen Take a lead-seminaari Tansaniassa. Seminaariin osallistui 50 järjestöjohtajaa 15 järjestöstä Afrikasta, Euroopasta ja USA:sta.

Yhdysvaltain 4H Council järjesti ensimmäisen Framer’s-tapaamisen Washingtonissa vuonna 2011. Maailmanlaajuisessa 4H-työn kehittämisryhmässä pohdittiin 4H-yhteistyön periaatteita. Mukaan oli kutsuttu 4H-vaikuttajia ympäri maailmaa: Tansaniasta, Ghanasta, Etelä-Koreasta, Costa-Ricasta, Jamaikalta, Kanadasta, Suomesta sekä Eurooppalaisen kattojärjestön, Rural Youth Europen edustaja. Viimeisin Framer´s-tapaaminen järjestettiin Calgaryssa, Kanadassa elokuussa 2013.

Korean 4H järjesti lokakuun 2014 lopussa yhteistyöseminaarin ja Kanadan 4H heinäkuussa 2017. Yhteistyöverkosto on päättänyt juhlia Maailman 4H-päivää aina 1. marraskuuta.

Rural Youth Europe (RYE)

Rural Youth Europe (RYE) on Suomen 4H-liiton Eurooppalainen kattojärjestö, johon kuuluu järjestöjä 23 eri maasta. RYE järjestää vuosittain muun muassa erilaisia kansainvälisiä kursseja, seminaareja ja tapahtumia. Yksi suurimmista tapahtumista on 4H-Rally, joka kokoaa vuosittain yhteen noin sata nuorta eri puolilta Eurooppaa. Kaikki RYE:n järjestämät tapahtumat ovat yleensä suunnattu 18-30 -vuotiaille.

4H on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Tällä hetkellä 4H toimii yli 80 maassa ja kaikilla mantereilla. Tutustu Suomen 4H:n historiaan.