4H on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Tällä hetkellä 4H toimii yli 80 maassa ja kaikilla mantereilla.

Kansainvälisyydellä onkin tärkeä merkitys 4H-järjestöjen toiminnassa eri puolilla maailmaa. Suomen 4H-järjestö on aktiivisesti mukana maailmanlaajuisessa, eurooppalaisessa ja pohjoismaisessa yhteistyössä.

Globaali yhteistyö

Olemme olleet alusta asti mukana vuonna 2014 perustetussa maailman 4H-verkostossa (Global 4H-Network) sekä sen alaisessa Euroopan 4H-järjestöjen ryhmässä. Tärkeänä osana yhteistyöverkoston toimintaa vietetetään joka vuosi 1. marraskuuta maailman 4H-päivää (Global 4H-day). Verkosto järjestää seminaareja ja tapahtumia, joiden kohderyhmiä ovat sekä toimihenkilöt että nuoret.

4H-järjestön vaihto-ohjelmat (IFYE ja SIRYE) ovat yksi esimerkki maailmanlaajuisesta yhteistyöstä. Suomeen tulee vuosittain nuoria eri puolilta maailmaa ja Suomesta lähdetään maailmalle. Tärkeä merkitys globaalissa yhteistyössä on ollut myös kehitysyhteistyöhankkeilla, joita Suomen 4H on toteuttanut Tansaniassa ja Namibiassa.

Viime vuosina muun muassa Afrikan ja Suomen 4H:t ovat vahvistaneet yhteistyötään. Afrikan maista Tansanian ja Namibian 4H-järjestöt ovat suurimpia. Aktiivista 4H-toimintaa on myös Ghanassa, Gambiassa, Sambiassa, Liberiassa, Nigeriassa, Keniassa ja Kamerunissa. Aasiassa aktiivisimpia 4H-organisaatioita ovat Taiwan, Thaimaa, Etelä-Korea ja Intia. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa vahvoja 4H-organisaatioita on USA:n ja Kanadan lisäksi muun muassa Costa Ricassa ja Jamaikalla.

Rural Youth Europe (RYE)

Rural Youth Europe (RYE) on eurooppalainen yhteistyöjärjestö organisaatioille, jotka tekevät työtä erityisesti maaseudulla asuvien nuorten parissa. Mukana toiminnassa on järjestöjä 18 eri maasta. RYEurope järjestää vuosittain useita 18-30-vuotiaille nuorille tarkoitettuja kursseja, seminaareja ja tapahtumia, joihin lähetämme nuoria. Tunnetuin tapahtumista on Rally, joka kokoaa vuosittain yhteen noin sata nuorta eri puolilta Eurooppaa. Rural Youth Europen toimisto sijaitsee Helsingissä.

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaissa 4H-toimintaa on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomessa toimii aktiivisesti Finlands svenska 4H, joka tarjoaa toimintaa ruotsinkielisille lapsille ja nuorille. Tärkein pohjoismaisen yhteistyön muoto on joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismainen 4H-leiri, joka on tarkoitettu yli 14-vuotiaille nuorille. Pohjoismaisten järjestöjen johtajat tapaavat vuosittain.