Pienlannoitesäkit ja niiden lavahuput ovat polyeteenimuovia. Muovin lyhenne on LD-PE. Muoveja valmistetaan raakaöljyn tislauksen sivutuotteena saatavista kaasumaisista hiilivedyistä.

Nämä kaasut kiinteytetään, jolloin niitä kutsutaan polymeereiksi. Näistä polymeereistä valmistetaan muoveja lisäämällä niihin erilaisia täyte- ja lisäaineita.

Muovit helpottavat jokapäiväistä elämäämme. Kaupasta ostettu leipä ei kuivu helposti, kun se on pakattu muovipussiin. Jogurttiannos pysyy syöntikelpoisena pitkään tiiviissä ja kätevässä muovipikarissa. Ilman muoveja olisi moni elämälle tänä päivänä tuiki tarpeellinen keksintö ja laite jäänyt kehittämättä.

Muovit hajoavat luonnossa varsin hitaasti. Jos ne jäävät luontoon, voivat ne säilyä siellä vuosikymmeniä pilaten maisemaa. Tämän takia on tärkeää huolehtia siitä, että käytetyt muovipakkaukset kerätään talteen ja toimitetaan kierrätykseen.

Näin lannoitesäkit käytetään uudelleen

4H-nuorten keräämät ja pakkaamat 40 kg lannoitesäkit ja lavahuput kuljetetaan rekalla likaisen muovin käsittelylaitokselle. Käsittelylaitoksella säkit jauhetaan silpuksi ja pestään vedellä.

Pesun jälkeen muovisilppu kuivataan ja se sulatetaan pieniksi muovirakeiksi eli granulaatiksi. Valmis muovigranulaatti kelpaa muoviteollisuuden raaka-aineeksi

Tällaista muovin kierrätystä kutsutaan suljetuksi kierroksi. Siinä jätteeksi muodostunut aine palaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.