Kädentaitajat -kerhoissa painottuu kestävän elämäntavan mukainen ajattelu. Kerhoissa opitaan käsityön vaiheita ideoinnista, työvaiheiden dokumentoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta aina lopputuotteiden käyttöön.

Kädentaitajat -teemakerhoja ovat  Keppihevoset ja Keppikrossarit.  Kerhojen runko pohjautuu  Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia -kirjaan. Suomen 4H-liiton julkaisema ja Lasten Keskuksen kustantama kirja sisältää tarkat ohjeet keppihevosten sekä niiden moottoripyörämäisten vastinparien, keppikrossareiden, valmistamiseen ja teemakerhojen sisältöön.

Kirja avaa näköalapaikan kaikille keppihevosten ja keppikrossareiden maailmoista kiinnostuneille. Se on tarkoitettu harrastajien virikemateriaaliksi, mutta myös harrastekerhon ohjaajille. Kirja antaa selkeät ohjeet oman keppihevosen tai keppikrossarin rakentamiseen ja varustamiseen, jotta ohjaaja voi opastaa lapsia ja nuoria tämän liikunnallisen ja kiehtovan käsityöharrastuksen pariin. ”Kirja palvelee myös luokanopettajia kouluissa, joilla on vastuulla käsityöt tai liikunnat. Opaskirja on hyvä materiaali esimerkiksi monialaisiin opintoihin tai valinnaisiin kursseihin 1.–6.-luokilla. Keppikrossari on myös erinomainen menopeli liikenteessä ajamisen harjoitteluun, vaikka koulun liikuntapäivässä.

Keppikrossarit ja keppihevoset yhdistävät käsillä tekemisen ja liikunnan ilon. Harrastuksen kautta jokainen lapsi ja nuori saa onnistumisen kokemuksia, vahvistusta osaamiselleen ja mahdollisuuden toteuttaa itselleen tärkeitä asioita. Molemmat harrastekerhot ovat avoimia tytöille ja pojille.

Parhaiten kerho soveltuu alakoulun 1.-6.-luokkalaisille. 4H-yhdistykset järjestävät Kädentaitajat -kerhoja. Lisätietoja saat oman paikkakuntasi 4H-yhdistyksestä.

Teemakerhojen  sisällys:

Keppihevoset

Tallikerta 1. Suunnittelemme kepparit
Tallikerrat 2 ja 3. Keppareiden ensihirnahdus
Tallikerrat 4 ja 5. Keppihevoselle varusteita
Tallikerta 6. Ensiaskeleet kouluratsastuksessa
Tallikerrat 7 ja 8. Esteitä rakentaen ja hypäten
Tallikerta 9. Kisat kerhossa
Tallikerta 10. Hevosilla maastoon ja piknikille
Liitteet: ponin kaava, hevosen kaava

Keppikrossarit

Varikkokerta 1. Vauhtiin kahvakrossarilla
Varikkokerta 2. Ohjaustanko valmiiksi
Varikkokerta 3. Pyörä kiinni krossariin
Varikkokerta 4. Räpättimellä moottorin äänimaailma
Varikkokerta 5. Varustellaan krossaria
Varikkokerta 6. Suunnitellaan krossarikisoja
Varikkokerta 7. Merkinantoliput liehumaan
Varikkokerta 8. Kilpailut tai tapahtuma
Varikkokerta 9. Keppikrossaajien kemut

Kädentaitajat-teema täydentyy vuosittain uusilla aiheilla. Teemakerhoja on tulossa myös teknologiaan, kierrätysmateriaaleihin ja luonnonmateriaaleihin liittyen. Kerhonohjaajana voit napata uusia tehtäviä kerhoon myös  www.toptehtavat.fi.