Mitä  keittiössä syntyy yhdistämällä vastuullisuus, hauskuus ja herkullisuus? Ainakin Safkasankareiden Pop up -hävikkikahviloita ja ruokaelämyksiä. Safkasankarit kokkaa kestävästi -kerhossa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille.

Yksi Safkasankareiden teemoista on kestävä kokkaus.  Kerhon päätteeksi suunnitellaan ja toteutetaan Pop up -hävikkikahvila päiväksi. Safkasankareissa opit  toimimaan vastuullisesti, sillä ilmastonmuutos haastaa meidät kaikki miettimään omia elintapojamme.

Sähkön- ja vedenkulutuksen tarkkailu, jätteiden määrän vähentäminen ja  lajittelu ovat vastuullisen ruoanvalmistuksen kulmakiviä. Suurin vaikutus on kuitenkin sillä, mitä ruokaa päätetään ostaa ja miten paljon ruokaa päätyy pois heitettäväksi. Vastuullinen kokkailija suosii edullista, mahdollisuuksien mukaan kasvispainotteista ja sesongin mukaista perusruokaa, ja valitsee kotimaista, luomua, lähiruokaa ja Reilun kaupan tuotteita.

Tutustu Safkasankarit kokkaa kestävästi -teemakerhon ohjaajan aineistoon.

Pop up -kahvila on ruokaelämys

Kerhokauden lopuksi tarjotaan uudenlaisia ruokaelämyksiä, sillä kerholaiset suunnittelevat ja toteuttavat Pop up -kahviloita.

Jos kysessä on hähikkikahvila, voitte itse keksiä tarjottavat tai pyytää paikalliselta kauppiaalta vaikka tummuneita banaaneja ja valmistaa asiakkaille herkullista banaanikakkua. Hävikin välttäminen on yritystoiminnassa tärkeää kestävän kehityksen ja myös yrityksen kannattavuuden kannalta. Jos myytäviä tuotteita päätyy roskiin, päätyy roskiin myös yrittäjän omaisuutta. Safkasankarit pääsevät miettimään, miten hävikkikahvila poikkeaa tavallisesta kahvilasta ja mitkä ovat sen vahvuudet.  Kiinnostavaa on myös pohtia, miten viestiä asiakkaille kahvilan taustalla olevista kestävän kehityksen ajatuksista.

Safkasankarit-kerhoissa on monta erilaista teemaa

Safkasankarit -teemakerhon tavoitteena on herättää kiinnostus yrittäjyyttä ja ruoan valmistusta kohtaan. Safkasankareissa lapset kokkaavat, leipovat ja järjestävät paikallisia tapahtumia ruoan ympärillä. Kerhossa opitaan itse tekemällä, tutkimalla ja kokeilemalla. Safkasankarit  oppivat tuotteiden ideointia, valmistusta, kehittämistä, hinnoittelua sekä markkinointia ja tuotteiden myyntiä.

Safkasankarit -kerhoissa voidaan käsitellä monia erilaisia teemoja ja kerhojen huipennuksena perustetaan oma pop up -kahvila. Miltä kuulostavat Safkasankarit-leivoskahvila, Safkasankareiden hävikkikahvila tai vaikkapa Kattaus maailmasta -kahvila?

Parhaiten kerho soveltuu alakoulun 3.-6.-luokkalaisille. 4H-yhdistykset järjestävät  Safkasankarit-yrityskerhoja. Kysy, mahdutko sinäkin mukaan herkulliselle matkalle. Lisätietoja saat oman paikkakuntasi 4H-yhdistyksestä.