Mitä  keittiössä syntyy yhdistämällä vastuullisuus, hauskuus ja herkullisuus? Ainakin Safkasankareiden Pop up -hävikkikahviloita ja ruokaelämyksiä. Safkasankarit kokkaa kestävästi -kerhossa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille.

Vuonna 2019 Safkasankareiden teemana on kestävä kokkaus.  Kerhon päätteeksi suunnitellaan ja toteutetaan Pop up -hävikkikahvila päiväksi. Safkasankareissa opit  toimimaan vastuullisesti, sillä ilmastonmuutos haastaa meidät kaikki miettimään omia elintapojamme.

Sähkön- ja vedenkulutuksen tarkkailu, jätteiden määrän vähentäminen ja  lajittelu ovat vastuullisen ruoanvalmistuksen kulmakiviä. Suurin vaikutus on kuitenkin sillä, mitä ruokaa päätetään ostaa ja miten paljon ruokaa päätyy pois heitettäväksi. Vastuullinen kokkailija suosii edullista, mahdollisuuksien mukaan kasvispainotteista ja sesongin mukaista perusruokaa, ja valitsee kotimaista, luomua, lähiruokaa ja Reilun kaupan tuotteita.

Tutustu Safkasankarit kokkaa kestävästi -teemakerhon ohjaajan aineistoon.

Pop up -hävikkikahvila on ruokaelämys

Kerhokauden lopuksi tarjotaan uudenlaisia ruokaelämyksiä, sillä kerholaiset suunnittelevat ja toteuttavat Pop up -hävikkikahviloita. Voitte itse keksiä tarjottavat tai pyytää paikalliselta kauppiaalta vaikka tummuneita banaaneja ja valmistaa asiakkaille herkullista banaanikakkua.

Hävikin välttäminen on yritystoiminnassa tärkeää kestävän kehityksen ja myös yrityksen kannattavuuden kannalta. Jos myytäviä tuotteita päätyy roskiin, päätyy roskiin myös yrittäjän omaisuutta.

Safkasankarit pääsevät miettimään, miten hävikkikahvila poikkeaa tavallisesta kahvilasta ja mitkä ovat sen vahvuudet.  Kiinnostavaa on myös pohtia, miten viestiä asiakkaille kahvilan taustalla olevista kestävän kehityksen ajatuksista.

Safkasankarit-kerhoissa on vuosittain vaihtuva teema

Safkasankarit -teemakerhon tavoitteena on herättää kiinnostus yrittäjyyttä ja ruoan valmistusta kohtaan. Safkasankareissa lapset kokkaavat, leipovat ja järjestävät paikallisia tapahtumia ruoan ympärillä. Kerhossa opitaan itse tekemällä, tutkimalla ja kokeilemalla. Safkasankarit  oppivat tuotteiden ideointia, valmistusta, kehittämistä, hinnoittelua sekä markkinointia ja tuotteiden myyntiä.

Kerhon runko muodostuu vuosittain vaihtuvasta teemasta, mutta osallistujat saavat myös itse vaikuttaa siihen, mitä kerhossa tehdään. Vuonna 2018 Safkasankarit suunnittelivat leivoksia, 2019 kerhoissa keskitytään kestävään kokkaukseen ja vuonna 2020 tutustutaan eri maiden ruokakulttuureihin.

Parhaiten kerho soveltuu alakoulun 3.-6.-luokkalaisille. 4H-yhdistykset järjestävät  Safkasankarit-yrityskerhoja. Kysy, mahdutko sinäkin mukaan herkulliselle matkalle. Lisätietoja saat oman paikkakuntasi 4H-yhdistyksestä.