Suomessa heitetään roskiin vuosittain noin 400 miljoona kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta suurin osa syntyy kotitalouksissa. Nyt keksitään lisää keinoja estää hävikin syntyminen. Lähde mukaan torjumaan ruokahävikkiä ja osallistu kilpailuun! Kilpailuaika on 1.12.2019-16.3.2020.

Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, kaupoissa, ravintoloissa, elintarviketeollisuudessa ja maatiloilla.  Suurin osa syntyvästä hävikistä pystyttäisiin estämään hyvällä etukäteissuunnittelulla. Näin säästämme aikaa, vaivaa, energiaa ja raaka-aineita.

Estä hävikin syntyminen

Tehtävänäsi on keksiä toteutuskelpoinen idea vähentää tai jopa estää ruokahävikin syntyminen. Se voi olla sinun omaan arkeesi liittyvä keksintö tai esimerkiksi vinkki kaupalle tai elintarviketeollisuudelle estää hävikkiä.

Kilpailussa on kolme sarjaa, joihin  löydät tarkemmat ohjeet alta. Lue ohjeet huolellisesti, ja osallistu sinulle sopivaan kategoriaan. Kilpailu on avoinna 1.12.2019-16.3.2020.

Parhaat ideat palkitaan upeilla rahapalkinnoilla!

Arviointikriteerit:

Arvioinnin pohjana ovat idean innovatiivisuus ja luovuus sekä käyttökelpoisuus, tuotteistettavuus ja ympäristölliset näkökohdat.

Kilpailun tuomaristo ja voittajien julkistaminen:

Tuomaristo koostuu Suomen 4H-liiton edustajista ja yhteistyökumppaneista. Töiden esikarsinta suoritetaan maaliskuussa 2020 ja voittajaideat julkistetaan kevään aikana järjestettävässä Bio- ja kiertotalous 4H-akatemiassa -hankkeen päätösseminaarissa.

Kilpailu on osa Bio- ja kiertotalous 4H-akatemiassa -hanketta, jonka tavoitteena on edistää nuorten työelämävalmiuksia bio- ja kiertotalouden näkökulmasta sekä auttaa nuoria näyttämään osaamisensa työnhaussa ja opinnoissa. Hanke on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Kilpailun rahoitus tulee 4H-säätiöltä. Hankkeeseen voi tutustua lisää tästä linkistä.

Näin osallistut

Lue seuraavat ohjeet huolellisesti. Valitse jokin seuraavista kolmesta kategoriasta, johon haluat osallistua.

Kahdessa ensimmäisessä sarjassa kilpailuvastaukset kirjoitetaan suoraan lomakkeelle. Pro-sarjassa kilpailuvastaus liitetään liitetiedostona (pdf).

1.  4H-kerhoille ja kerhonohjaajille:

Tämä sarja on suunnattu kerhonohjaajille, jotka voivat osallistua kilpailuun joko itsenäisesti tai yhdessä 4H-kerhon kanssa.

  1. Pohdi yhdessä 4H-kerholaisten kanssa, miten hyvällä etukäteissuunnittelulla voi estää ruokahävikin syntymistä. Mitä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi kauppalistan laatimisessa tai ruokahankintoja tehdessä? Mitä merkitystä on esimerkiksi ruoan säilyttämisellä tai pakkaamisella? Pohdinnat voivat liittyä sekä kotiin että kouluun.
  2. Keksikää pohdintojen pohjalta joka kodille toteutuskelpoinen keino ruokahävikin vähentämiseksi tai jopa sen estämiseksi kokonaan. Perustelkaa vastauksessanne, miten olette ideassa ottaneet huomioon etukäteissuunnittelun.
  3. Osallistu kilpailuun kirjoittamalla vastauksesi sivun alalaidassa olevalle lomakkeelle.

Parhaalle idealle annetaan 250 € rahapalkinto.*

2.  Avoin sarja 16-28-vuotiaille (ikä kilpailuaikana):

Tämä sarja on suunnattu kaikille 16-28-vuotiaille nuorille.

  1. Pohdi miten hyvällä  etukäteissuunnittelulla voi estää ruokahävikin syntymistä. Mitä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi kauppalistan laatimisessa tai ruokahankintoja tehdessä?  Mitä merkitystä on esimerkiksi ruoan säilyttämisellä tai pakkaamisella? Pohdinnat voivat liittyä sekä kotiin että kouluun.
  2. Keksi pohdintojesi pohjalta joka kodille toteutuskelpoinen keino ruokahävikin vähentämiseksi tai jopa sen estämiseksi kokonaan. Perustele vastuksessasi, miten olet ottanut huomioon etukäteissuunnittelun.
  3. Osallistu kilpailuun kirjoittamalla vastauksesi sivun alalaidassa olevalle lomakkeelle.

Parhaalle idealle annetaan 250 € rahapalkinto.*

3. Pro-sarja 16-28-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille (ikä kilpailuaikana):

Tässä sarjassa haastamme toisen asteen opiskelijat pohtimaan, kuinka ruokahävikkiä voidaan torjua hyvällä etukäteissuunnittelulla tuotannon eri vaiheissa. Innovaatiot voivat koskea esimerkiksi ruuan pakkaamista, myymistä ja/tai tuotantoa. Hävikintorjunta-idean voi ulottaa esimerkiksi ruokapakkausten kierrätettävyyden parantamiseen tai suurtalouskeittiön toimintaan. Myös toimintatapojen muutos voi vähentää merkittävästi syntyvän hävikin määrää tai vaikuttaa ruokaan liittyvien päästöjen syntyyn.

  1. Keksi toteutuskelpoinen idea ruokahävikin vähentämiseksi tai jopa sen estämiseksi kokonaan. Perustele vastauksessasi, miten olet ottanut huomioon ideassasi etukäteissuunnittelun.
  2. Osallistu kilpailuun laatimalla ideasi yhdelle A4 kokoiselle Word- tai PDF-dokumentille ja lataa se sivun alalaidassa olevan lomakkeen kohtaan ”Valitse tiedosto”. Muistathan kirjoittaa dokumenttiin myös  oma nimesi!

Parhaalle idealle annetaan 500€ rahapalkinto.*

*Palkinto luokitellaan veronalaiseksi tuloksi. Palkinnon vastaanottajan tulee ilmoittaa saamansa palkinnon arvo tulorekisteriin. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö. Lisätietoja palkintojen verotuksesta löydät verottajan sivuilta.

 

Vinkki:

Tutki ja mieti mistä eri sektoreiden hävikit voisivat koostua ja mitä niille voisi tehdä. Alla muutamia sivuja, joilta voit etsiä lisätietoa:

4H Safkasankarit4H Safkasankarit – ohjaajan opas

https://www.ruokatieto.fi/ruokahävikki | yle.fi

Tietoa ruokahävikistä – Hävikkiviikko 2019

Ruokahävikki ja ruokajärjestelmän kiertotalous – Luonnonvarakeskus

https://www.vtt.fi/palvelut/biotalous

Hävikkireseptit käyttöön – Ruokahävikkiä vähentämällä hillitset ilmastonmuutosta Fortum

 

Lisätietoja

Lisätietoja antaa viestintäkoordinaattori Aino Heininen aino.heininen@4h.fi