Meillä ja maailmalla

Kansainvälisty 4H:ssa! 4H on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Tällä hetkellä 4H toimii yli 80 maassa ja kaikilla mantereilla.

On rikkaus tutustua muiden maiden kulttuureihin, ja siksipä 4H tarjoaa siihen lukuisia mahdollisuuksia. 4H:n kansainvälinen toiminta on sekä monipuolista että hauskaa! Voit helposti ja turvallisesti valita juuri sinulle sopivan tavan kansainvälistyä niin Suomessa kuin ulkomailla. 4H:ssa maailma on sinun!

Voit esimerkiksi lähteä ulkomaille vaihtoon tai erilaisille kursseille. Yksi kiva tapa kansainvälistyä on toimia vaihtoperheenä Suomeen tulevalle vaihtarille. Teemme tiivistä yhteistyötä myös Rural Youth Europen kanssa.

 

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisyydellä on tärkeä merkitys 4H-järjestöjen toiminnassa eri puolilla maailmaa. Suomen 4H-järjestö on aktiivisesti mukana maailmanlaajuisessa, eurooppalaisessa ja pohjoismaisessa yhteistyössä.

Globaali yhteistyö

Olemme olleet alusta asti mukana vuonna 2014 perustetussa maailman 4H-verkostossa (Global 4H-Network) sekä sen alaisessa Euroopan 4H-järjestöjen ryhmässä. Tärkeänä osana yhteistyöverkoston toimintaa vietetetään joka vuosi 1. marraskuuta maailman 4H-päivää (Global 4H-day). Verkosto järjestää seminaareja ja tapahtumia, joiden kohderyhmiä ovat sekä toimihenkilöt että nuoret.

4H-järjestön vaihto-ohjelma IFYE on esimerkki maailmanlaajuisesta yhteistyöstä. Suomeen tulee vuosittain nuoria eri puolilta maailmaa ja Suomesta lähdetään maailmalle. Tärkeä merkitys globaalissa yhteistyössä on ollut myös kehitysyhteistyöhankkeilla, joita Suomen 4H on toteuttanut Tansaniassa ja Namibiassa.

Viime vuosina muun muassa Afrikan ja Suomen 4H:t ovat vahvistaneet yhteistyötään. Afrikan maista Tansanian ja Namibian 4H-järjestöt ovat suurimpia. Aktiivista 4H-toimintaa on myös Ghanassa, Gambiassa, Sambiassa, Liberiassa, Nigeriassa, Keniassa ja Kamerunissa. Aasiassa aktiivisimpia 4H-organisaatioita ovat Taiwan, Thaimaa, Etelä-Korea ja Intia. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa vahvoja 4H-organisaatioita on USA:n ja Kanadan lisäksi muun muassa Costa Ricassa ja Jamaikalla.

Eurooppalainen yhteistyö

Rural Youth Europe (RYE) on eurooppalainen yhteistyöjärjestö organisaatioille, jotka tekevät työtä erityisesti maaseudulla asuvien nuorten parissa. Mukana toiminnassa on järjestöjä 18 eri maasta. RYEurope järjestää vuosittain useita 18-30-vuotiaille nuorille tarkoitettuja kursseja, seminaareja ja tapahtumia, joihin lähetämme nuoria. Tunnetuin tapahtumista on Rally, joka kokoaa vuosittain yhteen noin sata nuorta eri puolilta Eurooppaa. Rural Youth Europen toimisto sijaitsee Helsingissä.

Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuden hakea rahoitusta erilaisiin nuorten projekteihin. Näistä 4H:lle tutuin on kansainvälinen Youth in Action – nuorisovaihto. Tässä nuorisovaihdossa nuoret suunnittelevat muiden maiden nuorten kanssa vaihdon ohjelman, jonka he toteuttavat yhden ryhmän kotimaassa.

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaissa 4H-toimintaa on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomessa toimii aktiivisesti Finlands svenska 4H, joka tarjoaa toimintaa ruotsinkielisille lapsille ja nuorille. Tärkein pohjoismaisen yhteistyön muoto on joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismainen 4H-leiri, joka on tarkoitettu yli 14-vuotiaille nuorille. Pohjoismaisten järjestöjen johtajat tapaavat vuosittain.

Etsi lähin 4H-yhdistys

4H-vaihdot

Haikailetko maailmalle? 4H:ssa lennähdät matkaan helposti, edullisesti ja turvallisesti. Eripituisia vaihtoja (min 3 viikkoa ja max 3 kuukautta) järjestetään mm. Euroopan maihin, USA:han, Kanadaan ja Taiwaniin. Lue lisää...

Vaihtoperheeksi

Miltä kuulostaa parin viikon kansainvälinen meininki tavallisen arjen tiimellyksessä? Ruoanlaittoa ja lautapelejä englanniksi? Yes please! Lue lisää...

Global 4H Day 1.11.

Global 4H Day on päivä, jota vietetään vuosittain 1. marraskuuta. Tänä Maailman 4H-päivänä 4H:laiset eri puolilla maailmaa juhlivat 4H-toimintaa. Maailmassa on yli 80 4H-järjestöä kaikissa eri maanosissa. Uusimpia jäseniä 4H:n… Lue lisää...