Maalla ja metsässä

Juuremme ovat maaseudulla. Toimimalla haluamme sen pysyvän elävänä.

Miten tehdään nuotio, joka palaa hyvin? Mikä on harmaa, karvainen ja osaa lentää? Mistä aamupalasi on tullut? Missä voit kohdata 4H-vasikan? Nämä ja monta muuta juttua opit, kun olet mukana 4H:n toiminnassa, maalla ja metsässä!

Metsään ja luontoon tutustuminen

Lentävät, ryömivät ja muutkin luonnossa hiippailevat otukset tekevät tuttavuutta kanssasi 4H-luontopolulla ja teemakerhoissa. TOP-tehtäviä tekemällä saat vastauksia moneen metsäisen luonnon arvoitukseen. Opit myös rakentamaan esimerkiksi majoja ja arvioimaan kulkemasi matkan pituuden. Hauskaa ja hyödyllistä.

4H:n luontopolku on tehtävineen suunnattu 6–12-vuotiaille. Vanhempana voit siirtyä metsätaitoilun pariin. Siihenkin on saatavissa opastusta ja valmista materiaalia. Monet 4H-yhdistykset järjestävät luontopolku- ja metsätaitokilpailuja.

Metsään ja luontoon liittyvää toimintaa on kerhoista kursseihin ja työllistymismahdollisuuksiin asti. Moni myös ammentaa 4H-yritysideansa metsäluonnosta. Esimerkiksi käsistään kätevä tekee metsän antimista myyntiin vaikkapa, linnunpönttöjä, koruja ja koristeita.

Ruokailoa lapsille

Ruokakoulu on 8–12-vuotiaiden päiväleiri. Leirejä järjestävät 4H-yhdistykset koulujen loma-aikoina. Leirillä saat kokata ja opit samalla, mitä kannattaa suuhunsa pistää, jotta pysyisi mahdollisimman terveenä. Ohjelmaan kuuluu myös leikkiä, liikuntaa ja retki maatilalle. Retkellä tutustutaan viljelijän ammattiin ja suomalaisen ruoan tiehen pellolta pöytään.

4H-vasikat

4H-yhdistyksillä eri puolilla Suomea on 4H-vasikoita, joita ne ovat arvostuksen osoituksena saaneet esimerkiksi meijeriltä tai yksityiseltä maatilalta. Jos vanhemmillasi on lypsykarjaa, sinulla on mahdollisuus saada 4H-vasikka. 4H-yhdistys voi lahjoittaa vasikan, jos pystyt sitä jo itse hoitamaan. Onnekas on hän, joka vasikan saa. Se on aina iso juttu, ja siitä kannattaa olla ylpeä. Vastaanotat vasikan aina yhdessä vanhempiesi kanssa. 

Pelaa 4H-pelejä

Tuottava tuohi on metsäaiheinen strategiapeli. Pelin alussa sinulla on pieni metsäpalsta ja hieman rahaa. Pelin lopussa olet joko hyvinvoivan metsän ja paksun lompakon ylpeä omistaja tai konkurssin kokenut entinen metsätilallinen…

Marjamania on tasohyppelypeli. Pelissä autat kaikki ruokavaransa menettäneitä veljeksiä hommaamaan metsästä ruokaa talven varalle.

Aikuiset vaikuttavat 4H-metsätiimissä

Metsätiimissä sinulla, metsästä ja luonnosta kiinnostunut aikuinen, on mahdollisuus jakaa kiinnostuksesi kohteet lasten ja nuorten kanssa. Tiimit järjestävät esimerkiksi koululaisille sisällöltään monipuolista metsäistä toimintaa. Metsätiimeissä eli metsä- ja luontoalan toimijoiden verkostoissa on mukana jo laaja joukko eri metsä- ja luontoalan osaajia. Sinäkin olet tervetullut tähän vapaaehtoistoimintaan mukaan. Verkostoissa kohtaat oman alasi harrastajia ja ammattilaisia.

4H-yhdistykset toimivat

Suurin osa 4H-yhdistyksistä toimii maaseudulla. Jokainen 4H-yhdistys järjestää lapsille ja nuorille omalle kotipaikalleen sopivaa tekemistä. Kaupungit, taajamat ja kylät tarjoavat yleensä erilaisia toimintamahdollisuuksia.

Kotieläinpiha, jos mikä, tuo ensimmäisenä mieleen maaseudun. Lahden 4H-yhdistys ylläpitää Yli-Marolan 4H-kotieläinpihaa. Piha on maalaismiljöössä, vaikkakin lähes keskellä kaupunkia. Siellä pääsee katsomaan ja silittämään eläimiä, joita moni meistä on nähnyt vain telkkarissa. Kotieläinpihoja on 4H-yhdistyksillä muuallakin, esimerkiksi Virroilla. Lakeuden 4H-yhdistyksellä puolestaan on 4H-elämysmaailma. Ne ovat kaikki erinomaisia perhematkailukohteita kesäisin.

Useat yhdistykset tarjoavat 4H:laisille mahdollisuuden myös palstaviljelyyn. Lisäksi tuoremehuasemat ja marjanosto kuuluvat oleellisina osina joidenkin yhdistysten palveluihin.

Meille kaikille on tärkeää, että kotiseudulla riittää tekemistä. Anna sinäkin omalle 4H-yhdistyksellesi vinkki siitä, millaista toimintaa sinä ja kaverisi omalle kylällenne haluaisitte.

Etsi lähin 4H-yhdistys

Tutustu metsään ja luontoon

Metsässä virkistyy ja rentoutuu. Metsä opettaa. Metsä tarjoaa työtä. Siellä voi myös harrastaa. 4H-harrastuksessa on sinulle tarjolla runsaasti metsään ja luontoon liittyvää tekemistä. Lue lisää...

Satosankarit

Satosankarit on 4H-järjestön metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa. 4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan, ja kesästä 2020 eteenpäin se on keskittynyt… Lue lisää...

Ruokakoulu

Ruokakoulu on päiväleiri, joka tarjoaa lapsille hauskaa ja hyödyllistä tekemistä koulujen loma-aikana. Se sopii 8–12-vuotiaille pojille ja tytöille. Lue lisää...

4H-vasikat

Haluaisitko hoitaa omaa 4H-vasikkaa? Voit saada vasikan lahjaksi, jos olet jo aikaisemmin hoitanut lehmiä ja sinun kotitilallasi on lypsykarjaa. Lue lisää...

Tule 4H-metsätiimiin

Kutsumme sinut mukaan metsä- ja luontoalan toimijoiden verkostoon eli 4H-metsätiimiin. Kaikki, jotka kokevat lasten ja nuorten metsä- ja luontoneuvonnan tärkeäksi, ovat tervetulleita tiimiin. Lue lisää...