Haluaisitko hoitaa omaa 4H-vasikkaa? Voit saada vasikan lahjaksi, jos olet jo aikaisemmin hoitanut lehmiä ja sinun kotitilallasi on lypsykarjaa.

Olet siis jo aikaisemmin pitänyt lehmistä hyvää huolta, hoitanut niitä ja seurannut niiden kasvua. Hienoa! Sinulla on mahdollisuus saada oma 4H-vasikka, kun osaat hoitaa sitä itse. Oletko jo osallistunut esimerkiksi ruokintapöydän lakaisuun, rehujen jakoon, vasikan juottoastioiden pesuun, eläinten harjaukseen ja pesuun sekä navetan lakaisuun? Muita sopivia töitä löydät, kun käytät nokkeluuttasi ja valppauttasi ja havainnoit isäntäväen työt ja touhut.

On hauskaa hoitaa pientä vasikkaa ja nähdä sen kasvavan. Lisävinkkejä vasikan kasvattamiseen saat 4H:n TOP-tehtävistä. Sinusta tulee melkoinen asiantuntija ja karjankasvattaja!

Vasikan sinulle voi lahjoittaa paikallinen 4H-yhdistys, joka on joko itse hankkinut vasikan tai saanut sen alkulahjoituksena esimerkiksi meijeriltä tai yksityiseltä maatilalta. Lahjoitus on huomionosoitus paikalliselle 4H-työlle

Kuka voi saada 4H-vasikan

Sinun vanhempiesi kotitilalla on jo ennestään lypsykarjaa ja tila kuuluu karjantarkkailuun. Vastaanottaessasi vasikan vanhempiesi kanssa sitoudut huolehtimaan vasikasta hyvin ja toteuttamaan sen hoidossa annettuja ohjeita jalostussuunnitelman mukaan. Vasikasta kasvanut hieho siemennetään, ja ensimmäinen lehmävasikka lahjoitetaan edelleen 4H-yhdistyksen valitsemalle 4H-nuorelle.

Jos sinulla ei ole kotona mahdollisuutta tutustua vasikan hoitoon ja navettatyöhön, kysy rohkeasti naapurista, sukulaisiltasi tai paikallisesta 4H-yhdistyksestä. He kenties pystyvät järjestämään sinulle mahdollisuuden ”opintomatkaan maalle”. Muista aina, että navetta on tilan elinkeinolle tosi tärkeä paikka, jonne ulkopuoliselta henkilöltä on ilman tilan omistajan lupaa pääsy ehdottomasti kielletty. Muista siis aina kysyä lupa ennen kuin avaat navetan oven.

Kiinnostuitko?

Ole yhteydessä paikalliseen 4H-yhdistykseen ja kerro olevasi kiinnostunut 4H-vasikan hoitamisesta. Ehkä seuraava 4H-vasikka tulee sinun luoksesi!

4H-vasikan tukena Faba

Yhteistyökumppanina toimii Faba, joka on maa- ja metsätalousministeriön hyväksymä nautarotujen jalostusjärjestö Suomessa. Faban omistavat suomalaiset kotieläinyrittäjät.
Lue lisää