Metsässä virkistyy ja rentoutuu. Metsä opettaa. Metsä tarjoaa työtä. Siellä voi myös harrastaa. 4H-harrastuksessa on sinulle tarjolla runsaasti metsään ja luontoon liittyvää tekemistä.

Ovatko metsä- ja luontoasiat sinulle uusia tai kaukaisia? Vai ovatko ne aina olleet sydäntäsi lähellä? 4H-harrastus vie sinut lähelle luontoa. Kerhoissa kavereiden kanssa tekemistä, kurssilla uuden oppimista tai työtä suomalaisen luonnon ja metsän parissa.

Koska metsässä ja luonnossa oleskelu on tutkitusti hyvä tapa irtautua mieltä rasittavista asioista, kannattaa katsoa, mikä seuraavista sopisi sinulle.

4H:n metsätoimintaa esittelevä julkaisu Työtä ja toimintaa metsästä löytyy täältä.

Kerhotoiminta

Metsä- ja luontoaiheiset kerhot on sekä alakoululaisille. Niissä tutkitaan, seikkaillaan, leikitään ja liikutaan.

Pääset tutustumaan kasveihin, eläinten jälkiin, jokamiehenoikeuksiin ja erätaitoihin. Luonnossa liikkuminen, luonnon monimuotoisuus ja metsän elämä tulevat tutuksi kerhossa yhdessä tehden.

Metsäsalapoliisit-kerhossa on kivaa leikkiä ulkona kavereiden kanssa ja oppia samalla metsästä uusia juttuja.

Metsä ja luonto -aiheen tehtäviä

TOP-tehtäväsivustolla on monia metsään ja luontoon liittyviä hauskoja ja hyödyllisiä tehtäviä. Ne ovat käytännönläheisiä, niistä oppii uutta ja ne vaikeutuvat taitojen kasvaessa. Tehtävien avulla voi vaikkapa aloittaa lintuharrastuksen ja kehittyä siinä melkoiseksi mestariksi.

Kun tietää enemmän metsistä, saa niistä enemmän irti. Siten metsässä liikkumisesta tulee mielenkiintoista.

Opi metsän monet mahdollisuudet

Tiesitkö, että Suomessa 600 000 yksityistä henkilöä omistaa metsää? Metsätöiden käytännön osaamisesta voi olla sinullekin monenlaista hyötyä tulevaisuudessa. Ne ovat tärkeitä taitoja tuleville metsänomistajille, jotka suunnittelevat metsänhoitoa ja tekevät puukauppoja. Opit myös arvostamaan metsäluontoa uudesta näkökulmasta.

Metsästä työtä ja oma 4H-yritys

Jos sinulta kysytään kasvaako raha metsässä, mikä on vastauksesi? 4H:laisena voit nyökätä myöntävästi. Metsätyökurssilla opit tekemään metsätöitä ja voit työllistyä metsähommiin 4H-yhdistyksen kautta. Kurssilla tutuiksi tulevat esimerkiksi puiden istutus ja raivaussahan käyttö. Metsäiset taidot voivat siivittää sinua myös oman 4H-yrityksen perustamiseen. Näin kävi esimerkiksi Eemeli Hurstille, joka perusti Eemelin metsäpalvelut -yrityksen heti täytettyään 13 vuotta.

Kesän tienesteillä sain ostettua temppuilemiseen soveltuvan maastopyörän ja vauhdinottoköyden lumilautailua varten. Rahaa jäi vielä vaatteisiin ja muihin menoihin.

Katso videolta, millaista on olla 4H-metsäyrittäjä

Tule metsä- ja luontoaiheisen kerhon ohjaajaksi

Innostus ja kiinnostus aiheeseen ovat ne ominaisuudet, jotka kerhonohjaaja tarvitsee. Sopisiko sinulle tulla ohjaamaan esimerkiksi Metsäsalapoliisit- kerhoa? Ohjaajille valmiiksi laaditut aineistot antavat teemakerhoille sisällön. Tutustu ohjaajan oppaisiin ja katso, mikä kerhoista kiinnostaisi sinua.

Kun kasvit on kerran opetellut tuntemaan, niin ne tuntee aina.

Jos tuntuu, että luonto- ja metsäaiheinen toiminta on sinun juttu, otathan yhteyttä lähimpään 4H-yhdistykseen.

Tallenna