Metsässä virkistyy ja rentoutuu. Siellä kokee elämyksiä. Siellä voi myös harrastaa. Meillä on sinulle tarjolla runsaasti metsään ja luontoon liittyvää tekemistä.

Ovatko metsä- ja luontoasiat sinulle jotain omaan elämänpiiriisi kuulumatonta? Vai ovatko ne aina olleet sydäntäsi lähellä? Kummin vain, 4H:lla on sinulle annettavaa. Kerhoja, kursseja, kilpailuja. Tehtäviä ja työllistymismahdollisuuksia. 6–28-vuotiaille on kattava harrastuspaletti, eikä aikuisempiakaan ole unohdettu.

Koska metsässä ja luonnossa oleskelu on tutkitusti hyvä tapa irtautua mieltä rasittavista asioista, kannattaa katsoa, mikä seuraavista sopisi sinulle.

4H:n metsätoimintaa esittelevä julkaisu Työtä ja toimintaa metsästä löytyy täältä.

Kerhotoiminta

Metsä- ja luontoaiheisia kerhoja on sekä alakoulu- että yläkouluikäisille. Niissä seikkaillaan, leikitään, askarrellaan…

Pääset tutustumaan kasveihin, eläinten jälkiin, jokamiehenoikeuksiin ja erätaitoihin. Opit myös tunnistamaan marjoja ja sieniä ja vihkiytymään vaikkapa kalastuksen saloihin.

4H-Metsis-kerhossa on kivaa leikkiä ulkona kavereiden kanssa ja oppia samalla metsästä uusia juttuja.

Tehtävät, oppaat ja kilpailut

TOP-tehtäväsivustolla on monia metsään ja luontoon liittyviä hauskoja ja hyödyllisiä tehtäviä. Ne ovat käytännönläheisiä, niistä oppii uutta ja ne vaikeutuvat taitojen kasvaessa. Tehtävien avulla voi vaikkapa aloittaa lintuharrastuksen ja kehittyä siinä melkoiseksi mestariksi.

Metsään ja luontoon voit tutustua myös itsenäisesti tutkailemalla aiheisiin liittyviä oppaita. Ne johdattavat sinut luonnon ihmeelliseen maailmaan.

Luontopolkuopas opettaa sinut havainnoimaan luontoa. Sen avulla voit harjoitella myös 4H-yhdistysten järjestämiin Luontopolkukilpailuihin. Niissä 6–12-vuotiaat pääsevät osoittamaan taitojaan.

Metsätaito-opas on tehty sinulle, yli 13-vuotias, metsän salaisuuksista kiinnostunut nuori. Se opastaa sinua kiinnittämään metsässä huomiota sellaisiin asioihin, joita et ehkä muuten tulisi edes ajatelleeksi. Halutessasi voit testata tietosi ja taitosi ja osallistua 4H-yhdistysten järjestämiin metsätaitokilpailuihin, jotka on tarkoitettu 13–28-vuotiaille. Nuorena opitut metsätiedot säilyvät, ja ne voi palauttaa mieleensä aina tarvittaessa.

Kun tietää enemmän metsistä, saa niistä enemmän irti. Siten metsässä liikkumisesta tulee mielenkiintoista.

Opi metsän monet mahdollisuudet

Metsätaidoista voi olla sinulle monenlaista hyötyä tulevaisuudessa. Niiden myötä osaat esimerkiksi arvioida puun pituuden ja kasvupaikkatyypin. Ne ovat tärkeitä taitoja tuleville metsänomistajille, jotka suunnittelevat metsänhoitoa ja tekevät puukauppoja. Opit myös arvostamaan metsän ekologisia arvoja.

Metsästä työtä ja oma 4H-yritys

Jos sinulta kysytään kasvaako raha metsässä, mikä on vastauksesi? 4H:laisena voit nyökätä myöntävästi. Metsätyökurssilla opit tekemään metsätöitä ja voit työllistyä metsähommiin 4H-yhdistyksen kautta. Kurssilla tutuiksi tulevat esimerkiksi puiden istutus ja raivaussahan käyttö. Metsäiset taidot voivat siivittää sinua myös oman 4H-yrityksen perustamiseen. Näin kävi esimerkiksi Eemeli Hurstille, joka perusti Eemelin metsäpalvelut -yrityksen heti täytettyään 13 vuotta.

Kesän tienesteillä sain ostettua temppuilemiseen soveltuvan maastopyörän ja vauhdinottoköyden lumilautailua varten. Rahaa jäi vielä vaatteisiin ja muihin menoihin.

Katso videolta, millaista on olla MeTässä töissä.

 

Koukussa käsitöihin?

Oletko tekijätyyppi, joka viihtyy luonnossa? Käden taitaja saa metsänantimista aikaan vaikka mitä. Kranssit, korut, linnunpöntöt. Myös niistä on moni keksinyt liikeidean ja valjastanut mielikuvituksensa ja kykynsä oman 4H-yrityksensä palvelukseen.

Tule metsä- ja luontoaiheisen kerhon ohjaajaksi

Innostus ja kiinnostus aiheeseen ovat ne ominaisuudet, jotka kerhonohjaaja tarvitsee. Sopisiko sinulle tulla ohjaamaan esimerkiksi luontoaiheista kasvi- tai eräkerhoa? Ohjaajille valmiiksi laaditut aineistot antavat teemakerhoille sisällön. Tutustu ohjaajan oppaisiin ja katso, mikä kerhoista kiinnostaisi sinua.

Kun kasvit on kerran opetellut tuntemaan, niin ne tuntee aina.

Jos tuntuu, että luonto- ja metsäaiheinen toiminta nappaa, otathan yhteyttä lähimpään 4H-yhdistykseen.

 

 

Tallenna