Satosankarit on 4H-järjestön metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa.

4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan, ja kesästä 2020 eteenpäin se on keskittynyt Satosankarit-toiminnan alle. Paikalliset 4H-yhdistykset toimivat marja-asemaa hoitavien nuorten työnantajina sekä järjestävät perehdytystä ja neuvontaa uusille metsämarjojen kerääjille. Aiempina vuosina Satosankarit-asemat ovat ostaneet ja välittäneet puolukan lisäksi mustikkaa, mutta tänä vuonna marja-asemat ostavat puolukkaa ja pihlajanmarjaa kuivan kesän vuoksi.

38 4H-yhdistystä työllisti tänä vuonna Satosankarit-toiminnassa paikallisia nuoria marja-asemilla, joilla ostetaan ja välitetään kotimaista puolukkaa ja pihlajanmarjaa. Satosankarit-brändin alla toimi yhteensä 40 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä. Marja-asemille työllistyy paikallisia, 18 vuotta täyttäneitä nuoria.

4H kannustaa erityisesti nuoria lähtemään mukaan metsämarjojen keruurinkeihin, joita perustetaan samoille paikkakunnille kuin missä marja-asemia on. Metsämarjoja keräämällä ja myymällä niitä Satosankarit-marja-asemille ansaitset rahaa ja samalla tuet paikallista nuorisotyötä.

Satosankarit-toiminta vuoden 2021 osalta on päättynyt.  Lue yhteenvetouutinen vuoden 2021 Satosankarit-toiminnasta täällä.

Satosankareihin liittyvää kuvamateriaalia löydät täältä: https://suomen4hliitto.kuvat.fi/kuvat/Satosankarit/.