Puuhailetko mielelläsi lasten kanssa? Oletko idearikas ja innostava? Oletko ehkä itse käynyt kerhoa ja haluaisit nyt jatkaa kerhonohjaajana? Tule kerhonohjaajakoulutukseen!

Osaava kerhonohjaaja -koulutuksessa opit

 • ryhmän muodostumisesta, ohjaamisen haasteista ja ohjaajan rooleista
 • kerhokauden suunnittelua
 • leikkejä ja muita hyödyllisiä menetelmiä
 • huolehtimaan kerhon turvallisuudesta

Osaava kerhonohjaaja -koulutus on kestoltaan kaksi päivää (16 tuntia). Kerhonohjaaminen on luovaa, itsenäistä ja palkitsevaa puuhaa, josta voi myös tienata rahaa.

Koulutuksen ensimmäinen päivä, Osaava kerhonohjaaja: Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen ensimmäinen päivä (8 h) muodostaa perusrungon kerhonohjaajien kouluttamiselle. Se koostuu aiheista ja sisällöistä, jotka ovat yhteisiä kaikille kerhotoimintaa järjestäville tahoille. Tähän koulutuksen ensimmäiseen päivään voivat osallistua kaikki kerhonohjaajakoulutuksesta kiinnostuneet henkilöt ja tahot. Koulutukseen sisältyy Osaava kerhonohjaaja -opas.

Laajuus

Osaava kerhonohjaaja laajuus on 0,5 opintopistettä

Koulutuksen toinen päivä, Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa: Toinen koulutuspäivä perehdyttää ohjaajat 4H-kerhojen ohjaamiseen ja se muodostuu kahdesta osiosta. Ensimmäinen osio Kerhonohjaajana 4H-yhdistyksessä (4h) koostuu 4H-järjestöön tutustumisesta ja yhdistyskohtaisista kerhotoiminnan käytänteistä. Toinen osio TOP-tehtäväsivuston käyttö (4h) perehdyttää TOP-tehtävien hyödyntämiseen kerhotoiminnassa. Toinen koulutuspäivä voidaan järjestää myös kahtena erillisenä 4 tunnin osiona.

Laajuus

Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa laajuus on 0,5 opintopistettä

Koulutuksista saa osaamismerkin, todistuksen ja opintopisteitä

Kun olet suorittanut Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen ensimmäisen päivän (8 tuntia), saat todistuksen ja voit hakea digitaalista osaamismerkkiä. Kun olet suorittanut myös Osaava kerhonohjaaja koulutuksen toisen päivän (yhteensä 16 tuntia) voit toimia 4H-yhdistyksessä kerhonohjaajana tai apuohjaajana. 4H-kerhon ohjaajana pääset hyödyntämään erikoisosaamistasi tai kiinnostustasi esimerkiksi askarteluun, eläimiin, kokkaamiseen tai metsään. Minkälaista kerhoa sinä haluaisit ohjata?

Hae digitaalista osaamismerkkiä. Osaamismerkin avulla voit näyttää osaamisesi erilaisissa sähköisessä välineissä erityisesti työtä hakiessasi. Osaamismerkin hakemista varten tarvitset kurssilta saamasi koodin sekä Open Badge Passport -tilin. Open Badge Passportiin voit vastaanottaa myös muiden kuin 4H:n myöntämät digitaaliset osaamismerkit.

Tästä klikkaamalla pääset osaamismerkin hakulomakkeeseen.

Syötä lomakkeeseen kurssilla saamasi koodi sekä muut kysyttävät tiedot. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit hakea merkin. Joskus viesti eksyy, joten kannattaa kurkata myös roskapostikansio. Merkki liitetään automaattisesti Open Badge Passport –tiliisi.

Osaava kerhonohjaaja -koulutus 0,5 op

Osaava kerhonohjaaja -koulutus valmentaa nuoria toimimaan kerhojen ohjaustehtävissä. Koulutukseen sisältyy Osaava kerhonohjaaja -opas.

Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen jälkeen osallistuja:

 • Saa valmiudet toimia ohjaajana kerhossa
 • Osaa antaa esimerkkejä ryhmäytymisen vaiheista ja tunnistaa ongelmia ryhmässä
 • Osallistuja osaa listata kerhon turvallisuussuunnittelussa keskeisiä asioita
 • Osaa suunnitella kerhokerran ja kerhokauden
 • Osaa hyödyntää leikkejä ja erilaisia menetelmiä

Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa 0,5 op

Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa -koulutuksessa osallistuja saa valmiudet 4H-kerhojen ohjaamiseen. Hän osaa kertoa 4H-järjestöstä kerholaisille ja heidän vanhemmilleen, osaa hyödyntää TOP-tehtäväsivustoa kerhotoiminnassa sekä hallitsee yhdistyskohtaiset kerhotoiminnan käytännöt.

Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa -koulutuksen jälkeen osallistuja:

 • Osaa kertoa 4H-kerhotoiminnan tavoitteista ja arvoista kerholaisille ja heidän vanhemmilleen
 • Osaa hankkia tietoa 4H:n ajankohtaisista asioita ja kampanjoista verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta
 • Osaa laatia 4H-kerhoonsa turvallisuussuunnitelman
 • Osaa käyttää TOP-tehtäväsivustoa ja hyödyntää sitä kerhotoiminnassa
 • Osaa palauttaa TOP-tehtäviä ja lisätä itse tekemiään tehtäviä sivustolle

4H-kerhonohjaaja

 • on yli 13-vuotias (jokainen yhdistys päättää itsenäisesti alaikärajan kerhonohjaajalle)
 • on vastuuntuntoinen ja luotettava
 • keksii mielellään tekemistä lapsille
 • on suorittanut 4H:n kerhonohjaajakoulutuksen

Kysy lähimmästä 4H-yhdistyksestä, milloin paikkakunnallasi järjestetään seuraava kerhonohjaajakoulutus.