4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyy monia asiakirjoja, joihin kannattaa perehtyä hyvin. Vakuutusasioista on syytä ottaa selvää ja sopimuksiin pitää tutustua tarkoin. 4H-yrittäjälle tehdystä oppaasta saat tietää yrittäjälle olennaisimmat pointit.

Yrityksesi menestys riippuu sinusta itsestäsi. Siksi sen perustaminen ja kaikki sen toimintaan liittyvä on parasta suunnitella alusta asti huolellisesti. Oman yritysohjaajan puoleen kannattaa kääntyä jo yritysideoita kaavaillessaan. Myös 4H-yhdistyksestä saat apua sitä tarvitessasi. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että sinä olet se, joka toimii ja tekee päätökset. Ja jos et itse tee jotain asiaa, ei kukaan myöskään tee sitä puolestasi.

4H-yrittäjän työkirja

Vuonna 2018 uudistettu 4H-yrittäjän työkirja on opas 4H-yrityksen suunnitteluun ja 4H-yrittäjänä toimimiseen.  4H-yritystä perustava tai 4H-yrittäjänä jo toimiva nuori saa työkirjan omasta 4H-yhdistyksestään. Tämän sivun alareunasta löytyy työkirjan näytesivut.

Työkirja sisältää 4H-yrittäjän Business Model Canvasin eli 4H-BMC:n. Työkirjassa lopussa on 4H-yrittäjän sanasto, joka on varmasti hyödyllinen itse kullekin 4H-yrityksen parissa toimivalle.

 

Vapauden lisäksi hienointa yrittäjyydessä on omien arvojen saaminen esille yrityksen kautta.

4H-yrityslogo

Voit käyttää 4H-yrityslogoa markkinointimateriaaleissasi. Se ei korvaa oman yrityksesi logoa eikä sitä käytetä sen kanssa rinnakkain. Käytä valmistamissasi tuotteissa pääasiassa yrityksesi omaa logoa.

4H-yritystori

4H-yrittäjillä on oma markkinapaikka, 4H-yritystori. Käy tutustumassa ja rekisteröidy sivulle Yritystorin sivu riittää monille kotisivuksi. Yrityksestä kannattaa ehdottomasti olla kuva, sillä silloin se erottuuyritystorilla parhaiten. www.4h.fi/yritystori

 

4H-yrityksen talous

Yrittäjän tavoitteena on perustaa kannattava eli rahaa tuottava yritys. 4H-Yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista (=kirjanpito). Raha-asioiden seuranta, laskuttaminen ajallaan ja oikea hinnoittelu ovat yrityksesi taloudellisen menestyksen elinehto. Nuoren kirjasta sekä tämän sivun alalaidasta löydän valmiita pohjia yrityksesi talouden seurantaan.

Yritystoiminnan arviointi ja vuosiraportti

Yritystoimintaan kuuluu tärkeänä osana toiminnan jatkuva kehittäminen. Hyvän yrittäjän pitää olla kilpailijoita askeleen aina edellä ja huomata mihin suuntaan asiakkaiden kiinnostukset menevät.

Välillä on hyvä arvioida yrityksen toimintaa, sen avuksi löydät Nuoren työkirjasta itsearviointilomakkeen. Vuoden päättyessä 4H-yrityksestä raportoidaan 15.1. mennessä toimittamalla  4H-yhdistykseen toimintakertomus sekä talousraportti. Kätevimmin raportointi sujuu verkkolomakkeella. Osallistu myös Vuoden 4H-yritys -kilpailuun.

 

4H-yrityksen vakuutus

4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 euroa per vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
Vakuutuksesta korvataan vakuutetun toiselle henkilölle aiheuttama henkilö- ja esinevahinko sekä yrityksen valmistaman tuotteen aiheuttama henkilö- ja esinevahinko.

Tutustu vakuutukseen tarkemmin täällä

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopistettä, kun osoitat saavuttaneesi tietyt osaamisen kriteerit. Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. vapaavalintaisissa opinnoissa. Tämä hyvä mahdollisuus kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäyrittäjänä toimiessa. Syksyllä on mukava näyttää oppilaitoksessa kesäloman aikana kertynyt osaaminen.

Tutustu opintopistemahdollisuuteen tarkemmin täällä

4H-yrittäjälle digitaalinen osaamismerkkiosaamismerkki_yrittajai2016VALMIS kopio

Digitaalinen osaamismerkki on tapa näyttää osaamisensa ja saavutuksensa verkossa. 4H-yrittäjän osaamismerkkiä haetaan verkkolomakkeella.

 

 

 

 

Onko sinun 4H-yrityksesi vuoden paras?

Lue lisää