Tällä sivulla on 4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyviä materiaaleja, joihin kannattaa perehtyä hyvin. Ole kuitenkin aina yhteydessä oman paikkakuntasi 4H-yhdistykseen, josta saat apua yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

4H-akatemia on 4H-yrittäjän apuna

4H-akatemia on palvelumme 4H-yrittäjille ja muille 4H-nuorille. 4H-akatemian verkkosivuilta löydät perustiedot 4H-yrityskoulutuksista, saat ohjeet verkkokoulutuksen kirjautumiseen sekä löydät tietoa 4H-yrityksesi toimintaan liittyen.

 

4H-yrittäjän paperihommat -kokonaisuudesta löydät paljon tietoa.

 •  4H-yrityksen Q&A eli usein kysytyt kysymykset
 • 4H-yritystoiminnan suunnitteleminen ja perustaminen
 • Hinnoittelu ja kannattavuus. Näihin liittyen myös kätevät lomakkeet!
 •  Y-tunnus, kirjanpito ja verotus
 • Maksutavat ja välineet esim. MobilePay ja Eezy
 • Työturvallisuus ja tietosuoja

4H-yrittäjän työkirja

4H-yrittäjän työkirja on opas 4H-yrityksen suunnitteluun ja 4H-yrittäjänä toimimiseen. Työkirja sisältää  muun muassa 4H-yrittäjän liiketoimintasuunnitelman.  Saat työkirjan omasta 4H-yhdistyksestäsi.

Tämän sivun lopusta löydät työkirjan näytesivut.

 

”Vapauden lisäksi hienointa yrittäjyydessä on omien arvojen saaminen esille yrityksen kautta” -Jaakko 17 v.

4H-yrityksen logo

Voit käyttää 4H-yrityslogoa markkinointimateriaaleissasi. Käytä kuitenkin valmistamissasi tuotteissa pääasiassa yrityksesi omaa logoa. Sivun alalaidasta löydät logon eri muodoissa.

Yritysohjaaja

Jokainen 4H-yrityksen perustava nuori tarvitsee itselleen yritysohjaajan. Yritysohjaaja on aikuinen, joka on esimerkiksi nuoren vanhempi, sukulainen, ystävä tai paikallinen yrittäjä. Ohjaaminen on vapaaehtoistoimintaa.

Yritysohjaajasi tehtävänä on olla tukena, keskustella ja antaa palautetta. Ohjaaja pääsee suunnittelemaan yritystoimintaa kanssasi ja seuraamaan hänen kasvamistasi yrittäjyyteen. Yritysohjaaja tukee, motivoi ja kannustaa sinua yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa.

Sopimus 4H-yrityksen ohjaamisesta tehdään digitaalisesti (syyskuu 2021 alkaen). 4H-yrittäjä ilmoittaa omaan 4H-yhdistykseensä yritysohjaajansa nimen ja yhteystiedot. Sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyy automaattisesti kun 4H-yhdistys lisää yritysohjaajan 4H-yrityksen tietoihin. Jäsenrekisteri lähettää sähköpostilla hyväksymislinkin yritysohjaajan sähköpostiin.

Yritysohjaaja saa aina tarvitessaan tukea 4H:lta. Yritysohjaajat eivät ole juridisesti vastuussa nuorten yritystoiminnasta.

Yritysohjaajan tehtävästä voi lukea lisää 4H-akatemian nettisivuilta, 4h-akatemia.fi/yritysohjaaja.

 

 

4H-yrityksen talous

Yrittäjän tavoitteena on perustaa kannattava eli rahaa tuottava yritys. 4H-yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista (=kirjanpito). Raha-asioiden seuranta, laskuttaminen ajallaan ja oikea hinnoittelu ovat yrityksesi taloudellisen menestyksen elinehto. 4H-työkirjassa on ohjeita. 4H-akatemiasta löydät valmiita pohjia  ja ohjevideoita yrityksesi talouden hallintaan.

Yritystoiminnan arviointi ja raportointi

Yritystoimintaan kuuluu tärkeänä osana toiminnan jatkuva kehittäminen. Hyvän yrittäjän pitää  aina olla kilpailijoita askeleen edellä ja huomata mihin suuntaan asiakkaiden kiinnostukset menevät.

Välillä on hyvä arvioida yrityksen toimintaa, sen avuksi löydät 4H-yrittäjän työkirjasta tai tämän sivun alalaidasta itsearviointilomakkeen. Vuoden päättyessä 4H-yrityksestä raportoidaan 15.1. mennessä oman digitaalisen jäsenkortin kautta.

Näin teet 4H-yrityksen raportoinnin

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi https://oma.4h.fi
 2. Valitse 4H-yritykset  –> Klikkaa yrityksesi nimeä.
 3. Valitse Seuranta  –> Klikkaa Lisää uusi raportti.
 4. Täytä pyydetyt tiedot.
 5. Paina lopuksi Tallenna.
 6. Tarvittaessa voit myöhemmin palata muokkaamaan seurantaraportin tietoja.
 7. Vinkki: Tee raportti heti kun yrityksesi toiminta vuodelta on päättynyt. Esim. kesäyritys, tee raportti kesän mentyä

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

4H-yrittäjänä voit osallistua valtakunnalliseen Vuoden 4H-yrityskilpailuun.  Lue lisää kilpailusta tästä linkistä.

Opintopisteitä ja digitaalinen osaamismerkki

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopistettä, kun osoitat saavuttaneesi tietyt osaamisen kriteerit. Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. vapaavalintaisissa opinnoissa.

Digitaalinen osaamismerkki on tapa näyttää osaamisensa ja saavutuksensa verkossa. 4H-yrittäjä voi käyttää digitaalista osaamismerkkiä esimerkiksi yrityksensä nettisivuilla, blogissa ja sosiaalisen median kanavissa.

Tutustu opintopistemahdollisuuteen ja digitaaliseen osaamismerkkiin 4H-akatemian sivuilla.

 

4H-yritystori

Oppaat, logot ja lomakkeet

Onko sinun 4H-yrityksesi vuoden paras?

Lue lisää