Tällä sivulla on 4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyviä materiaaleja, joihin kannattaa perehtyä hyvin. Ole kuitenkin aina yhteydessä oman paikkakuntasi 4H-yhdistykseen, josta saat apua yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

4H-yrittäjän työkirja

4H-yrittäjän työkirja on opas 4H-yrityksen suunnitteluun ja 4H-yrittäjänä toimimiseen. Työkirja sisältää  muun muassa 4H-yrittäjän liiketoimintasuunnitelman.  4H-yritystä perustava tai 4H-yrittäjänä jo toimiva nuori saa työkirjan omasta 4H-yhdistyksestään.

Tämän sivun lopusta löytyy työkirjan näytesivut.

 

”Vapauden lisäksi hienointa yrittäjyydessä on omien arvojen saaminen esille yrityksen kautta” -Jaakko 17 v.

4H-yrityslogo

Voit käyttää 4H-yrityslogoa markkinointimateriaaleissasi. Käytä kuitenkin valmistamissasi tuotteissa pääasiassa yrityksesi omaa logoa.

4H-yrityksen talous

Yrittäjän tavoitteena on perustaa kannattava eli rahaa tuottava yritys. 4H-yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista (=kirjanpito). Raha-asioiden seuranta, laskuttaminen ajallaan ja oikea hinnoittelu ovat yrityksesi taloudellisen menestyksen elinehto. 4H-yrittäjän työkirjasta sekä tämän sivun alalaidasta löydät valmiita pohjia  ja ohjevideoita yrityksesi talouden hallintaan.

Yritystoiminnan arviointi ja raportointi

Yritystoimintaan kuuluu tärkeänä osana toiminnan jatkuva kehittäminen. Hyvän yrittäjän pitää  aina olla kilpailijoita askeleen edellä ja huomata mihin suuntaan asiakkaiden kiinnostukset menevät.

Välillä on hyvä arvioida yrityksen toimintaa, sen avuksi löydät 4H-yrittäjän työkirjasta tai tämän sivun alalaidasta itsearviointilomakkeen. Vuoden päättyessä 4H-yrityksestä raportoidaan 15.1. mennessä oman digitaalisen jäsenkortin kautta.

Näin teet 4H-yrityksen raportoinnin

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi https://oma.4h.fi
 2. Valitse 4H-yritykset  –> Klikkaa yrityksesi nimeä.
 3. Valitse Seuranta  –> Klikkaa Lisää uusi raportti.
 4. Täytä pyydetyt tiedot.
 5. Paina lopuksi Tallenna.
 6. Tarvittaessa voit myöhemmin palata muokkaamaan
  seurantaraportin tietoja.
 7. Vinkki: Tee raportti heti kun yrityksesi toiminta vuodelta on
  päättynyt. Esim. kesäyritys, tee raportti kesän mentyä

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

4H-yrittäjänä voit osallistua valtakunnalliseen Vuoden 4H-yrityskilpailuun.  Lue lisää kilpailusta tästä linkistä.

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopistettä, kun osoitat saavuttaneesi tietyt osaamisen kriteerit. Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. vapaavalintaisissa opinnoissa. Tämä hyvä mahdollisuus kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäyrittäjänä toimiessa. Syksyllä on mukava näyttää oppilaitoksessa kesäloman aikana kertynyt osaaminen.

Tutustu opintopistemahdollisuuteen tarkemmin täällä

4H-yrittäjälle digitaalinen osaamismerkki

Digitaalinen osaamismerkki on tapa näyttää osaamisensa ja saavutuksensa verkossa. 4H-yrittäjä voi käyttää digitaalista osaamismerkkiä esimerkiksi yrityksensä nettisivuilla, blogissa ja sosiaalisen median kanavissa. Digitaalisia osaamismerkkejä on myös kätevä hyödyntää sähköisen työnhaun yhteydessä. 4H-yrittäjän osaamismerkkiä haetaan verkkolomakkeella.

4H-yrityksen vakuutus

4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 euroa per vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista. Vakuutuksesta korvataan vakuutetun toiselle henkilölle aiheuttama henkilö- ja esinevahinko sekä yrityksen valmistaman tuotteen aiheuttama henkilö- ja esinevahinko.

Tutustu vakuutukseen tarkemmin tästä linkistä.

MobilePay 4H-yrittäjän maksuvälineenä

MobilePay ja 4H ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on helpottaa yrittäjyyden aloittamista. MobilePay tarjoamaa nuorille maksutaparatkaisun, johon ei liity laitehankintoja tai kiinteitä kustannuksia. Lue lisää MobilePayn käytöstä.

Tietosuoja-asetus ja 4H-yrittäjän asiakasrekisteri

GDPR:n eli tietosuoja-asetuksen tarkoituksena on, että ihmiset voivat hallita henkilötietojaan paremmin. Yrittäjänä sinun on huomioitava tietosuoja-asetus ja noudatettava tietosuojaperiaatteita. Lue lisää 4H-yrittäjän asiakasrekisteristä.

4H-yrittäjän Q&A

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin 4H-yrittäjyydestä

4H-yritystori

Onko sinun 4H-yrityksesi vuoden paras?

Lue lisää