4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyy monia asioita, joihin kannattaa perehtyä hyvin. Tällä sivulla voit tutustua 4H-yrittäjän  materiaaleihin, kuten tärkeisiin lomakkeisiin. Ole kuitenkin aina yhteydessä oman paikkakuntasi 4H-yhdistykseen, josta saat apua yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

4H-yrittäjän työkirja

4H-yrittäjän työkirja on opas 4H-yrityksen suunnitteluun ja 4H-yrittäjänä toimimiseen. Työkirja sisältää  muun muassa 4H-yrittäjän liiketoimintasuunnitelman.  4H-yritystä perustava tai 4H-yrittäjänä jo toimiva nuori saa työkirjan omasta 4H-yhdistyksestään.

Tämän sivun lopusta löytyy työkirjan näytesivut.

 

”Vapauden lisäksi hienointa yrittäjyydessä on omien arvojen saaminen esille yrityksen kautta” -Jaakko 17-vuotta

4H-yrityslogo

Voit käyttää 4H-yrityslogoa markkinointimateriaaleissasi. Se ei korvaa oman yrityksesi logoa eikä sitä käytetä sen kanssa rinnakkain. Käytä valmistamissasi tuotteissa pääasiassa yrityksesi omaa logoa.

4H-yrityksen talous

Yrittäjän tavoitteena on perustaa kannattava eli rahaa tuottava yritys. 4H-yrityksen on pidettävä kirjaa tuloista ja menoista (=kirjanpito). Raha-asioiden seuranta, laskuttaminen ajallaan ja oikea hinnoittelu ovat yrityksesi taloudellisen menestyksen elinehto. 4H-yrittäjän työkirjasta sekä tämän sivun alalaidasta löydät valmiita pohjia yrityksesi talouden seurantaan.

Yritystoiminnan arviointi ja vuosiraportti

Yritystoimintaan kuuluu tärkeänä osana toiminnan jatkuva kehittäminen. Hyvän yrittäjän pitää olla kilpailijoita askeleen aina edellä ja huomata mihin suuntaan asiakkaiden kiinnostukset menevät.

Välillä on hyvä arvioida yrityksen toimintaa, sen avuksi löydät 4H-yrittäjän työkirjasta itsearviointilomakkeen. Vuoden päättyessä 4H-yrityksestä raportoidaan 15.1. mennessä toimittamalla  4H-yhdistykseen toimintakertomus sekä talousraportti. Raportoinnin teet verkkolomakkeella. Samalla lomakkeella voit osallistua 4H-yrityskilpailuun ja hakea opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta.

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

4H-yrittäjänä voit osallistua valtakunnalliseen Vuoden 4H-yrityskilpailuun.  Lue lisää kilpailusta tästä linkistä.

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopistettä, kun osoitat saavuttaneesi tietyt osaamisen kriteerit. Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. vapaavalintaisissa opinnoissa. Tämä hyvä mahdollisuus kannattaa hyödyntää esimerkiksi kesäyrittäjänä toimiessa. Syksyllä on mukava näyttää oppilaitoksessa kesäloman aikana kertynyt osaaminen.

Tutustu opintopistemahdollisuuteen tarkemmin täällä

4H-yrittäjälle digitaalinen osaamismerkki

Digitaalinen osaamismerkki on tapa näyttää osaamisensa ja saavutuksensa verkossa. 4H-yrittäjä voi käyttää digitaalista osaamismerkkiä esimerkiksi yrityksensä nettisivuilla, blogissa ja sosiaalisen median kanavissa. Digitaalisia osaamismerkkejä on myös kätevä hyödyntää sähköisen työnhaun yhteydessä. 4H-yrittäjän osaamismerkkiä haetaan verkkolomakkeella.

4H-yrityksen vakuutus

4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 euroa per vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista. Vakuutuksesta korvataan vakuutetun toiselle henkilölle aiheuttama henkilö- ja esinevahinko sekä yrityksen valmistaman tuotteen aiheuttama henkilö- ja esinevahinko.

Tutustu vakuutukseen tarkemmin tästä linkistä.

Onko sinun 4H-yrityksesi vuoden paras?

Lue lisää