Jokainen 4H-yrityksen perustava nuori tarvitsee itselleen yritysohjaajan. Sinun ei tarvitse olla ekspertti, joka tuntee yrittäjyyden yksityiskohdat. Tehtäväsi on olla se aikuinen, joka tukee nuorta ja on kiinnostunut jakamaan hänen kokemuksiaan.

4H-yritys on nuorelle mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti, ohjatusti ja omassa tahdissaan. 4H-yritys ei ole elinkeino, vaan se on harrastustoimintaa. Suomessa on satoja 4H-yrityksiä, ja niitä perustetaan koko ajan lisää. 4H-yrittäjänä nuori saa toteuttaa oman yritysideansa, joka voi perustua hänen omiin kiinnostuksen kohteisiinsa ja osaamiseensa. Yrityksen nuori voi perustaa itsenäisesti tai 4H:n järjestämällä yrityskurssilla.

Sinä yritysohjaajana

Yritysohjaajaksi sopivat vanhemmat, muut aikuiset, paikalliset yrittäjät. Kaikki, jotka ovat kiinnostuneet nuoresta ja hänen yrittämisestään. Ohjaajana pääset suunnittelemaan yritystoimintaa nuoren kanssa ja seuraamaan hänen kasvamistaan yrittäjyyteen. Saat myös elää mukana yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa. Sinun antisi nuorelle on tukemista, motivoimista ja kannustamista. Kaikissa niissä onnistut parhaiten, kun keskustelet, kuuntelet ja annat nuorelle palautetta.

 

Samalla, kun käyn asioita läpi yhdessä nuoren yrittäjän kanssa, tulen miettineeksi myös omaa liiketoimintaani. Yritysohjaajana toimiminen on eräänlaista itsementorointia.

Faktat 4H-yrityksestä ja -yrittäjästä

  • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
  • Nuori tekee suunnitelman yrityksestään (liiketoimintasuunnitelma)
  • Nuori tekee 4H-yrityksen perustamisilmoituksen 4H-yhdistykseen.
  • Nuori tekee kirjallisen sopimuksen yritysohjaajansa kanssa.
  • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 7 000 € / vuosi.
  • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
  • 4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
  • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa ilmoituksella 4H-yhdistykseen.
  • Nuori voi itse päättää, toimiiko hän Y-tunnuksella.

 

Yritysohjaajana saat aina tarvitessasi tukea 4H:lta. Nuori tekee kanssasi sopimuksen, jossa sovitte yhdessä ohjaukseen liittyvistä yksityiskohdista. Yritysohjaajat eivät ole juridisesti vastuussa nuorten yritystoiminnasta.

Nuoret tarvitsevat jatkuvasti uusia yritysohjaajia ideoimilleen 4H-yrityksille. Jos olet kiinnostunut toimimaan nuorelle yritysohjaajana, otathan yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen. Yhdistyksestä saat myös tietää, järjestetäänkö paikkakunnalla yritysohjaajakurssia.