4H-harrastajia yli 180 000, tutustu toimintaamme!

4H-järjestön vuosi 2022 oli lähes kaikilla mittareilla ennätysvuosi: jäsenmäärä, koulutusten määrä, 4H-yrittäjien ja työllistettyjen nuorten määrä sekä 4H-yritysten liikevaihto nousivat.

Valtakunnallisesti toimivana nuoriso- ja kansalaisjärjestönä 4H koostaa toimintatilastoja vuosittain ympäri Suomea tapahtuvasta toiminnastaan. 4H:n toimintatilastot kartoittavat mm. kerhotoiminnan, koulutusten, nuorten työllistämisen ja 4H-harrastuksessa mukana olevien lasten ja nuorten määriä.

4H:n jäsenmäärä nousussa

4H-harrastuksessa oli mukana yli 45 000 jäsentä vuonna 2022. Heistä yli 38 000 oli nuorisojäseniä eli 6–28-vuotiaita. Kasvua vuoteen 2021 verrattuna on lähes 2 000 jäsentä ja näistä suurin osa on nuorisojäseniä.

4H:n jäsenyys on kerhotoimintaa, ystäviä, tekemällä oppimista, koulutuksia, kansainvälisyyttä, yrittäjyyttä ja ensimmäisiä työkokemuksia. Liity mukaan toimintaamme!

4H-harrastukseen osallistui vuonna 2022 lähes 180 000 lasta ja nuorta. Kasvua edellisvuoteen tuli 30 000 harrastajan verran eli 4H kiinnostaa lapsia ja nuoria yhä enemmän.

4H-harrastus tarjoaa erilaisia kerhoja ja leirejä lapsille eli 6–12-vuotiaille, kouluyhteistyönä esimerkiksi ylä- ja alakoululaisten metsäpäiviä sekä 13–28-vuotiaille nuorille muun muassa työelämäkoulutuksia, arvokkaita ensimmäisiä työkokemuksia ja yrittäjyyttä tuetusti. Löydä itsellesi sopiva tapa harrastaa 4H:ssa.

4H-yhdistykset kohtaavat lapset ja nuoret paikallisesti

Paikallisia 4H-yhdistyksiä oli 194 vuonna 2022. Yhdistykset toteuttavat käytännön 4H-nuorisotyötä omalla alueellaan. Yhdistysten koko vaihtelee, osa toimii yhden kunnan alueella ja jotkut useamman kunnan alueella.

Yhdistyksen toiminnasta vastaa pääasiallisesti palkattu toiminnanjohtaja. Yhdistyksissä voi olla myös muita palkattuja työntekijöitä, kuten toiminnanohjaajia ja hanketyöntekijöitä.

Yhdistykset ovat itsenäisiä toimijoita ja niillä on oma hallintonsa ja hallituksensa, mutta ne ovat Suomen 4H-liiton jäsenjärjestöjä. Voit etsiä paikallisia 4H-yhdistyksiä täällä.

Kerhoissa ja koulutuksissa suurimmat osallistujamäärät

4H:n kerho-, leiri- ja koulutustoiminta on järjestön suurinta toimintaa osallistujamäärillä mitattuna. 4H:n kerhoihin osallistui 46 000 lasta vuonna 2022. Kerhoja järjestettiin eri puolella Suomea yli 3 500. Kerhoissa lapset kokkailevat, seikkailevat metsässä, askartelevat ja liikkuvat.

Lasten kasvun tukena toimivat nuoret, Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen käyneet kerhonohjaajat, joista suuri osa on alle 18-vuotiaita. Kerhoihin ovat tervetulleita kaikki 6–12-vuotiaat lapset. Tutustu 4H:n kerhoihin täällä!

4H-akatemian koulutuksiin osallistui 47 000 nuorta vuonna 2022. 4H-akatemia on monipuolinen tekemisen ja oppimisen ympäristö erityisesti 13–28-vuotiaille.​ Useista koulutuksista saa lisäksi opintopisteitä ja osaamismerkkejä.

Akatemiassa on tarjolla monenlaisia koulutuksia niin nuorille kuin aikuisille vapaaehtoisille, esimerkiksi:

  • Ajokortti työelämään -koulutus
  • 4H-yrityskoulutus
  • Osaava kerhonohjaaja -koulutus
  • 4H-yhdistyksen hallituksen jäsenen peruskoulutus
  • 4H-yritysohjaajakoulutus

Voit tutkailla 4H-akatemian koulutustarjontaa täällä.

4H-yritysten määrä ylitti ensi kertaa 2 000

4H-järjestön yksi strategisista painopistealueista on mahdollistaa alle 18-vuotiaille nuorille heidän ensimmäiset työkokemuksensa joko palkkatöissä tai yrittäjinä.

4H:n kautta työllistyi 6 200 nuorta vuonna 2022 ja heille maksettiin yli 4,24 miljoonaa euroa palkkatuloa. Näistä nuorista lähes 4 900 oli 13–17-vuotiaita eli 4H tarjoaa monelle nuorelle heidän ensimmäisen, tärkeän työkokemuksensa.

Nuoret voivat työllistyä oman paikkakunnan 4H-yhdistykseen esimerkiksi kerhonohjaajaksi tai yhdistyksen kautta vaikkapa paikalliseen yritykseen. Ennen työllistymistään nuoret oppivat työelämän pelisääntöjä muun muassa Ajokortti työelämään -koulutuksissa. Paikalliset 4H-yhdistykset hoitavat työnantajavelvoitteet ja vastaavat siitä, että nuorten työllistäminen toteutuu vastuullisesti.

Tänäkin kesänä 4H ja kumppanit K-ryhmä ja Duunitori tarjoavat nuorille mahdollisuuden löytää sen ensimmäisen kesätyöpaikan.

Vuonna 2022 toimi ennätykselliset 2 050 4H-yritystä! Uusia 4H-yrityksiä perustettiin yli 1 100. Nuorten perustamien yritysten liikevaihto oli huikeat 3,27 miljoonaa euroa. Liikevaihdossa on nousua yli 500 000 euroa edellisvuoteen verrattuna.

Kun nuori on käynyt 4H-yrityskoulutuksen, hän voi perustaa oman yrityksen jo 13-vuotiaana ja saa siihen tukea ja neuvontaa omasta 4H-yhdistyksestään. Lue lisää 4H-yrittäjyydestä, joka tukee nuorten omaehtoista työllistämistä ja opettaa heille tärkeitä talous- ja työelämätaitoja.

Lisätietoja 4H:n toimintaluvuista: