4H mukana Hyönteishotellit2020-kampanjassa

4H-järjestö on mukana maa- ja metsätalousministeriön lanseeraamassa Hyönteishotellit2020-kampanjassa, jossa kannustetaan suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille.

Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat.

Muun muassa ilmastonmuutos, ympäristömyrkyt ja kaupungistuminen ovat kaventaneet pölyttäjähyönteisten luontaista elintilaa, joten hyönteiset kaipaavat ihmisten apua sopivan majapaikan löytämiseksi. Tarvitsemme pölyttäjähyönteisiä, jotta löydämme myös tulevaisuudessa lautasiltamme mustikat, omenahillon sekä muut ihanat marjat ja hedelmät.

Hyönteishotelli2020-kampanja tukee 4H:n arvoja sekä strategiaa. 4H haluaa olla mukana tukemassa luonnon monimuotoisuutta sekä kestävää kasvua tekemällä oppien.

4H-etäkerhoissa mahdollista rakentaa hyönteishotelli

Uhkaavan hyönteiskadon takia hotelleille riittää kysyntää hyönteisten maailmassa enemmän kuin koskaan. Kuten linnuille tehdään pönttöjä, voi päiväperhosille, erakkomehiläisille ja muille pihan hyönteisille perustaa hyönteishotellin vaikkapa maitopurkkiin helposti askarrellen. Hyönteishotellin rakentaminen on helppoa ja hauskaa tekemistä kerholaiselle vaikkapa yhdessä perheen kanssa viikonloppuna.

Tuusulan 4H-yhdistyksessä hyönteishotellitehtävä yhdistetään osaksi etäkerhon Metsäsalapoliisit-teemaa, jossa tutkitaan luonnon ja metsän tapahtumia. Kun hyönteishotelli on rakennettu ja ripustettu sopivaan paikkaan, metsäsalapoliiseina toimivat lapset jäävät jännittyneenä tutkimaan, tuleeko hotelliin asukkaita kevään ja kesän aikana.

”Tämä onkin jännää puuhaa pienille kerholaisille tutkia, kuinka asukkaat, eli pienet pörriäiset, löytävät kotipesän kerholaisten askartelemista hyönteishotelleista” kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Julia Mali.

Yksinkertaiset ohjeet hyönteishotellin rakentamiseksi löydät 4H:n TOP-tehtäväsivustolta tästä linkistä.

Hotellin ripustaminen ei ole jokamiehen oikeus. On tärkeää muistaa, että hyönteishotelleja voi sijoittaa vain omistamalleen maalle, ei naapurin tontille eikä yleisille viheralueille tai kaupungin puistoihin.

Lisätietoja kampanjasta sekä vinkkejä oman hotellin pystyttämiseen löytyy Hyönteishotellit2020-kampanjan verkkosivuilta www.hyönteishotellit.fi. Yleisradio toteuttaa samaan aikaan Pelasta pörriäinen -hankkeen. Kukin hyönteisten ystävä voi ilmoittaa hyönteishotellinsa Yle Luonnon verkkosivuille osoitteessa yle.fi/luonto. Sivustolla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.

Oman hotellin voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #hyönteishotellit2020, #pelastapörriäinen ja @hyonteishotellit2020, jolloin koko Suomi pääsee seuraamaan uuden ”hotelliketjun” levittäytymistä kevään ja kesän mittaan. Muista merkata kuvaasi myös @4hsuomi #4hsuomi

Lisätietoja:

Sampo Juhajoki, kehityspäällikkö

+358 50 320 9635

sampo.juhajoki@4h.fi

 

Aino Heininen, viestintäkoordinaattori

+358 44 783 0323

aino.heininen@4h.fi