Vuoden 4H-kerho tulee Kälviältä

cof

Vuoden 4H-kerho 2019 -kilpailuun osallistuttiin monipuolisella ja laadukkaalla kerhotoiminnalla. Tuomariston valitsemaksi voittajaksi nousi tyttöjen erä- ja seikkailukerho, joka toimii Kälviän 4H-yhdistyksessä. Ensimmäistä kertaa järjestetyn yleisöäänestyksen voitti puolestaan Kauhajoen 4H-yhdistyksen Safkasankarit-kerho.

Kilpailuun osallistui yhteensä 128 4H-kerhoa, joissa kerholaisina oli yhteensä 1 530 lasta. Näiden joukosta valittiin 10 finalistikerhoa. Arvioinnissa painotettiin kerholaisten uusien taitojen oppimista sekä 4H:n arvojen ja kestävän elämäntavan ilmenemistä.

Arviointikriteereitä olivat muun muassa kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa.

Kilpailun tavoitteena on antaa uusia virikkeitä ja muistuttaa toiminnallisella tavalla ohjaajia ja kerholaisia vuosittain asioista, jotka kerhotoiminnassa ovat tärkeitä.

Tyttöjen monipuoliset erä- ja seikkailutaidot voitokkaina

Voittajakerho palkitaan 4H-järjestön stipendienjakotilaisuudessa Helsingissä 27.3.2020. Palkitsemistilaisuuteen osallistuvat voittajakerhosta kolme kerholaista ja ohjaaja, jotka arvotaan halukkaiden kerholaisten ja ohjaajien joukosta.

Näin Kälviän 4H-yhdistyksen voittajakerho kuvaili toimintaansa kilpailun tuomaristolle:

”Syksyn aikana kerhossa on suoritettu hätäensiapukurssi, tehty 15 kilometrin yön yli vaellusretki teltassa nukkuen, opeteltu solmuja ja valmistettu kilpaonkilaitteet, ongittu. Kerhossa on tehty metsäretkiä ja kerrattu erätaitoja sekä opeteltu ripustamaan riippumatot. Loppuvuonna kerho oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Kälviän 4H:n ensimmäistä joulupolkutapahtumaa, jossa kerholaiset toimivat erilaisissa tonttutehtävissä. Polulle osallistui noin 400 vierasta ja se on saanut todella paljon positiivista palautetta. Tontut kävivät myös koristelemassa vanhainkodilla kuusen leikkien ja laulujen kera. Kerho on hyvä esimerkki siitä, kuinka jo vähän isommat lapset voivat olla mukana 4H-kerhotoiminnassa.”

Kolme parasta palkitaan

Vuoden 4H-kerhon valitsivat 4H-säätiön ja 4H-liiton edustajista sekä kerhonohjaajista koostuva tuomaristo. Tuomaristoon kuuluivat Tomi Alakoski, 4H-säätiön asiamies ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja, Marjaana Liukko, Virpi Skippari ja Sampo Juhajoki Suomen 4H-liitosta sekä Tampereen 4H-yhdistyksessä kokkikerhoa ohjaavat Iida Ouninkorpi ja Irina Odinokova.

Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla.

Toiseksi kerhokilpailussa sijoittui Pälkäneen 4H-yhdistyksen Salmentaan klubi, ja kolmanneksi tuli Pihtiputaan 4H-yhdistyksen Kokkikerho.

Safkasankarit kokkasivat yleisöjen sydämiin

Yleisö sai äänestää ensimmäistä kertaa omaa suosikkiaan Vuoden 4H-kerhokilpailun finalisteista. Eniten ääniä keräsi Kauhajoen 4H-yhdistyksen Safkasankarit-kokkauskerho. Kerhossa on opittu uusia taitoja, herkuteltu sekä pidetty vohvelikahvilaa. Ennen kaikkea kerhossa on syntynyt uusia ystävyyssuhteita ja osa lapsista on ollut mukana kerhossa sen alkuajoista lähtien.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä yleisöäänestyksessä ääniä tuli yhteensä lähes 1300 kappaletta. Kiitos kaikille äänestäjille sekä onnea voittajalle! Safkasankarit-kerholaisille lähetetään yllätyspalkinto.