Yrittäjyyttä ja hyvinvointia Lapin nuorille -hankkeen toteuttaja Suomen 4H-liitto on valtakunnallisesti toimiva keskusjärjestö, jonka jäseninä paikalliset 4H-yhdistykset toteuttavat nuorisotoimintaa omilla paikkakunnillaan. Lapissa toimii yhteensä 10 aktiivista paikallisyhdistystä.
YRHY-hanketta ovat rahoittaneet Lapin aluehallintovirasto ja LähiTapiola Lappi, ja hankkeen tavoitteena on ollut lisätä lappilaisten nuorten työllistymistä ja yrittäjyyttä sekä osallisuutta yhteiskuntaan.
Pakopelejä ja yrittäjyyden sanansaattajia
Hankkeen yrityskoordinaattoreiksi rekrytoitiin 4H-toiminnanjohtajat Anu Davidila Torniosta ja Tuija Sääskilahti Posiolta. Hankkeessa valmistettiin nuorille suunnattuja yrittäjyysaiheisia pakopelejä ja niitä hyödynnettiin monipuolisesti muun muassa kouluvierailuilla, messuilla ja muissa tapahtumissa.
Yrityskoordinaattorit ovat olleet yhteydessä kaikkiin Lapin kuntiin edistääkseen nuorten yrittäjyyskasvatusta. Tapaamisissa on keskusteltu yrittäjyyden merkityksestä paikallisen koulutuksen ja kunnallisen päätöksenteon näkökulmasta. Hanke vahvisti yhteistyötä myös toisen asteen oppilaitosten kanssa.
Paikallisista nuorista muodostettiin vaikuttajaryhmä nimeltään Lapin VaNut. Nuoret tulivat Torniosta, Kemistä, Simosta, Tervolasta, Kolarista, Ranualta, Posiolta, Savukoskelta, Inarista ja Sallasta. Ryhmän tavoitteena on ollut toimia yrittäjyyden sanansaattajana omissa kunnissaan sekä osallistua yrittäjyystapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen. Nuorten näkemyksiä hyödynnettiin myös muun hanketoiminnan suunnittelussa.
Kesäyrittäjyysseteli käyttöön Lapin seudulla
Hankkeessa kehitettiin etänä toteutettava 4H-yrityskoulutus, jota yrityskoordinaattorit järjestivät vuoden mittaan kahdeksan kertaa. Yrityskoulutukseen osallistui 43 nuorta eri puolilta Lappia. Nuorten antama palaute oli erittäin positiivista: koulutusten kokonaisarvosana oli 4,35 asteikolla 1 (erittäin huono) – 5 (erittäin hyvä).
Hanke on lisännyt merkittävästi tietoisuutta yrittäjyysmahdollisuuksista, mikä on havaittavissa nuorten kasvaneena kiinnostuksena 4H-yrittäjyyttä kohtaan. Hankkeen järjestämiin 37 eri tilaisuuteen on osallistunut 1 793 nuorta.
Kuntatasolla hanke on edistänyt yrittäjyyskasvatusstrategian käyttöönottoa, ja sen myötä useat Lapin kunnat ovat kiinnostuneet kesäyrittäjyysseteleistä. Tällä hetkellä kesäyrittäjyysseteli on käytössä kahdeksassa Lapin kunnassa. Kesäyrittäjyyssetelit tukevat nuorten käytännön yrittäjyyskokeiluja ja vahvistavat kuntien sitoutumista yrittäjyyskasvatukseen. Hankkeen vaikutus on ulottunut myös kuntiin, joissa ei ole 4H-yhdistystä, sillä uusia 4H-yrityksiä on perustettu myös näillä alueilla.
Hankkeen aikana perustettiin yhteensä 58 uutta 4H-yritystä, mikä on huomattava lisäys aiempaan vuoteen verrattuna. Tämä osoittaa hankkeen onnistuneen innostamaan nuoria yrittäjyyteen ja luomaan uusia toimintamahdollisuuksia eri puolilla Lappia.
Jatkohankkeen tavoitteena vakiinnuttaa yrittäjyyskasvatus Lapin kunnissa
4H sai jatkorahoituksen Yrittäjyyttä ja hyvinvointia Lapin nuorille 2.0 -hankkeelle. Vuonna 2025 jatketaan toimintaa Lapin alueella keskittyen nuorten yrittäjyysmahdollisuuksien ja taloustaitojen edistämiseen.
Konkreettisina toimenpiteinä jatketaan etäyrityskoulutuksia ja myös liikkuvan 4H Business Labin toimintaa pop-up-tilaisuuksina esimerkiksi oppilaitoksissa ja nuorisotiloissa. Tavoitteena on myös vahvistaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä edistää kesäyrittäjyyssetelin käyttöönottoa. 4H-yrittäjille tarjotaan lisäksi mahdollisuus saada opintopisteitä yrittäjyydestä ja työllistyä kesätyönä tai ympärivuotisesti yrittäjyydellä.
Uutena toimintana YRHY 2.0 -hankkeessa kokeillaan nuorten yrityslähettiläs -toimintaa. Toiminnan tavoitteena on tuoda yrittäjyyttä esille helposti samaistuttavalla tavalla. Yrityskoordinaattorit jatkavat yrityskoulutusten kehittämistä ja yhteistyön vahvistamista kuntien ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli Lapin 4H-yhdistyksille ja vakiinnuttaa laajamittainen yrittäjyyskasvatus osaksi alueen toimintaa. Rahoittajina jatkavat Lapin aluehallintovirasto ja LähiTapiola Lappi.
”Hankkeen toiminta on lisännyt merkittävästi nuorten kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Erityisen iloinen olen siitä, että olemme pystyneet tarjoamaan matalan kynnyksen mahdollisuuksia yrittäjyyteen myös alueilla, joilla ei ole paikallista 4H-yhdistystä. Yrityskoordinaattorien sitoutuminen ja työ ovat olleet avainasemassa hankkeen onnistumisessa. On hienoa, että saamme jatkaa tätä tärkeää työtä uuden hankkeen myötä,” toteaa hankkeen projektipäällikkö, Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Mari Niska.