Liikkuvaa autopesua pyörittävät 4H-yrittäjät saivat Nordeasta yritysohjaajan

Onni Senolin ja Yoseph Benjaminin Nordea-yritysohjaaja auttoi heitä esimerkiksi kannattavuuslaskelman teossa ja kirjanpidon kehittämisessä. Yritysohjaaja Sakari Salminen kehuu Senolin ja Benjaminin yrittäjämäistä ajattelutapaa.

Yritysohjaaja Sakari Salminen (vas.) ja 4H-yrittäjät Yoseph Benjamin (oik.) ja Onni Senol vaihtoivat ajatuksia yritysohjauksen aikana molemmin puolin. Kuva: Kaarlo Kajalainen

17-vuotiaat Onni Senol ja Yoseph Benjamin saivat idean autonpesuyritykseen, kun he huomasivat ympärillään paljon likaisia autoja.

”Pienen tutkimuksen jälkeen saimme tietää, että iso syy autojen likaisuudelle oli se, että ihmiset eivät jaksaneet viedä autoja pesulaan”, Benjamin sanoo.

4H-yritys Washee on liikkuva autopesu. Senolin ja Benjaminin perustamalla Washee.fi-sivustolla on voinut kesän 2022 aikana varata autopesuja. Senol ja Benjamin pesevät autoja asiakkaiden pihoilla ilman, että heidän tarvitsee tuoda autoa pesulaan.

Nordean 4H-yritysohjaus antoi oppeja kannattavuuteen ja kirjanpitoon

Kesän 2022 aikana nordealaiset toimivat jo toista kesää 4H-yrittäjien yritysohjaajina. Nuoret kesäyrittäjät saivat omat yritysohjaajat, jotka tukivat ja auttoivat kesän aikana, kannustaen nuorta yrittäjyyden alkutaipaleella. Tänä kesänä projektissa oli mukana reilu 70 ohjaajaa ja noin 90 nuorta.

Senol ja Benjamin halusivat mukaan Nordean yritysohjaukseen, koska uskoivat saavansa ohjauksen avulla uutta tietoa yrittäjyyteen liittyen. Senolin ja Benjaminin yritysohjaaja, Nordean rahoitusjohtaja Sakari Salminen, kertoo käyneensä heidän kanssaan läpi esimerkiksi kannattavuuslaskelman tekoa.

Sakari Salminen on toiminut aiemminkin yritysohjaajana. Kuvassa Salminen ja Yoseph Benjamin. Kuva: Kaarlo Kajalainen

”Pojilla oli selkeä tuottotavoite ja heillä oli erilaisia pakettiratkaisuja mietittynä. Heillä oli kirkkaana mielessä, että liiketoimintaa pitäisi kasvattaa. Kävimme läpi, että miten se onnistuisi”, Salminen kertoo.

Benjaminin mukaan tärkein asia, jonka Salminen on heille opettanut, on kirjanpito.

”Taseet olivat esimerkiksi meille aika uusi konsepti. Olemme oppineet Sakarilta runsaasti, ja olemme käyttäneet hänen ideoitaan yrityksemme toiminnassa. Kirjanpidostamme on tullut paljon parempi”, Benjamin kertoo.

”Sakari on ollut tosi avulias kaikissa kysymyksissä ja antanut paljon hyvää palautetta. Olemme kiitollisia, että saimme mahdollisuuden saada yritysohjaaja”, Senol sanoo.

Yritysohjaaja seuraa nuoria yrittäjiä aitiopaikalta

Sakari Salminen kehuu Senolin ja Benjaminin idearikkautta.

”Pojat olivat miettineet paikallisen golfkentän kanssa, että voisivat tehdä yhteistyötä. Somekanaviin oli myös hyviä ideoita. Yrityksen pyörittäminen ei ole pelkästään CV-merkintä, vaan siitä saa myös sellaista osaamista, mitä voi hyödyntää tulevaisuutta varten – lähtien siitä, miten ideoita jalostetaan ja kaupallistetaan.”

Salminen korostaa, että ohjaus ei ole yksipuolista tiedonantoa, vaan kertoo itsekin inspiroituvansa nuorten yrittäjien toiminnan seuraamisesta.

”Pääsen aitiopaikalta seuraamaan tätä tekemistä: poikien ajatustyöskentelyä, palvelun kaupallistamista, prosessin ja tehokkuuden hiomista.”

”Yrittäjänä saa tehdä kaikki päätökset”

Onni Senolin mukaan yrittäjänä toimiminen on parempi vaihtoehto kuin tavallinen kesätyö siksi, että yrittäjänä joutuu tekemään oman aikataulun ja ottamaan vastuuta kaikista yrityksen liikkuvista osista.

Yritysohjaaja Salminen on itsekin inspiroitunut seuratessaan Benjaminin ja Senolin 4H-yritystä. Kuvassa Salminen ja Benjamin. Kuva: Kaarlo Kajalainen

”Yrittäjyys ei tietenkään ole kaikille, koska siihen tarvitaan paljon motivaatiota ja energiaa”, Senol sanoo.

”Yrittäjänä saa tehdä kaikki päätökset yksin tai yrittäjäparin kanssa. Voi käyttää omaa luovuuttaan. Lisäksi yrittäjänä saa päättää, miten ja milloin tekee töitä, mikä oli minulle tosi tärkeää”, Benjamin lisää.

Yritysohjaaja Salmisen mukaan Senolilla ja Benjaminilla on yrittäjämäinen ajattelutapa ja he tunnistavat mahdollisuuksia kehittää yrityksensä liiketoimintaa. He ovat itseohjautuvia ja suunnitelmallisia.

”He miettivät jo nyt, miten yrityksen tai liiketoiminnan voisi myydä eteenpäin. He eivät ole rakentaneet pilvilinnoja, vaan ovat suunnitelmallisesti miettineet eri askeleita siihen, kenen kanssa voisi tehdä yhteistyötä. Kaksin voi hyödyntää ideoiden pallottelua, kun ei ole yksinyrittäjä.”

Tällä hetkellä Washee on talvitauolla. Yoseph Benjamin on talven ajaksi perustanut uuden 4H-yrityksen, Clothee.fi, joka tuo asiakkaan netistä tilaamia vaatteita kotiovelle.

4H-yrittäjäksi?

4H-yrittäjyys on 13–28-vuotiaille nuorille suunnattu pienimuotoisen yrittäjyyden malli. Toimintamalli mahdollistaa oman yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti. Vuonna 2021 4H-yrityksiä oli yhteensä noin 2 000 ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2,8 miljoonaa euroa.

Nuori, oletko kiinnostunut itsesi työllistämisestä yrittäjänä? Lue lisää 4H-yrittäjyydestä: https://4h.fi/4hyritys