Sparrailua ja tukea – Nordealta yritysohjaaja 100 nuorelle

Kevät on monille kiireistä kesätyönhakuaikaa, mutta varsinkin alle 18-vuotiaille sopivat paikat saattavat olla kiven alla. 4H-yrittäjänä nuori voi työllistää itsensä. Yrittäjyyden alkutaipaleella nuoria tukevat Nordean vapaaehtoiset yritysohjaajat. 

alt=””

Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen kasvaa koko ajan. 4H-yrittäjyys on 13–28-vuotiaille suunnattu pienimuotoisen yrittäjyyden malli. Sen kautta oman yrityksen perustaminen sujuu turvallisesti ja ohjatusti.   

4H-järjestön ja Nordean jo useamman vuoden ajan jatkunut yhteistyö mahdollistaa tänä vuonna oman yritysohjaajan 100 nuorelle. Nordean vapaaehtoiset tarjoavat apua esimerkiksi yrityksen markkinointiin, talouteen ja laskutukseen liittyvissä asioissa. Aikaisemmin kesäkuukausille painottunut yhteistyö jatkuu nyt ympärivuotisesti.  

Molemminpuolista ajatustenvaihtoa  

Yritysohjaaja Sakari Salminen (vas.) ja 4H-yrittäjä Yoseph Benjamin (oik.). Kuva: Kaarlo Kajalainen

Autopesuyrittäjä Onni Senolin ja Yoseph Benjaminin yritysohjaajana toimi vuonna 2022 Nordean rahoitusjohtaja Sakari Salminen. Yhdessä he kävivät läpi esimerkiksi kannattavuuslaskelman tekoa.  

”Taseet olivat esimerkiksi meille aika uusi konsepti. Olemme oppineet Sakarilta runsaasti, ja olemme käyttäneet hänen ideoitaan yrityksemme toiminnassa. Kirjanpidostamme on tullut paljon parempi”, kertoi Benjamin vuoden lopussa.  

Senolin mukaan Salminen oli avulias ja tältä sai paljon hyvää palautetta. Salminen korosti puolestaan sitä, ettei ohjaus ole yksipuolista tiedonantoa, vaan hän inspiroitui itsekin 17-vuotiaiden yrittäjien toiminnan seuraamisesta.  

”Pääsin aitiopaikalta seuraamaan tätä tekemistä: poikien ajatustyöskentelyä, palvelun kaupallistamista, prosessin ja tehokkuuden hiomista.”  

Nordea tukee taloustaitoja ja yrittäjyyttä 

Jokaisella nordealaisella on mahdollisuus käyttää kaksi työpäivää vuodessa vapaaehtoistyöhön edistääkseen taloustaitoja ja yrittäjyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Nordean vapaaehtoinen yritysohjaaja on 4H-yrittäjän sparraaja, kuuntelija, keskustelukumppani, motivoija, kannustaja ja palautteen antaja.  

”Meillä Nordeassa on ihan jokaisella työntekijällä hieno mahdollisuus tukea taloustaitoja ja yrittäjyyttä osallistumalla vapaaehtoistyöhön omalla työajalla. Viime vuonna mukana oli yli tuhat vapaaehtoista eri hankkeissa. Nuoria 4H yrittäjiä on vuosittain ollut tukemassa lähes sata nordealaista”, kertoo Nordean yrityspuolen yhteiskuntavastuuhankkeista vastaava Anni Ylismäki. 

Yhteistyö 4H:n kanssa on osa vapaaehtoistyökokonaisuutta, jolla Nordea tukee yrittäjyystaitoja.