Pielavesi TV on Vuoden 4H-kerho – Pielavedellä lapset vloggaa oman asuinalueen mahdollisuuksista

Vuoden 4H-kerho -kilpailuun 2020 osallistuttiin monipuolisella ja laadukkaalla kerhotoiminnalla ympäri Suomen. Tuomariston valitsemaksi voittajaksi nousi Pielavesi TV, joka toimii Pielaveden 4H-yhdistyksessä. Sarjassaan toista kertaa toteutetun yleisöäänestyksen voitti puolestaan Savonlinnan Hepokatin maatilakerho.

Blogeja ja videoita tuottava Pielavesi TV on Vuoden 4H-kerho. Pielaveden 4H-yhdistyksen kerhon tarkoituksena on kertoa paikallisille ja muille kuntalaisille oman asuinalueen mahdollisuuksista. Jokainen kerholainen osallistuu videoiden tekemiseen olemalla näyttelijä, editoija, kuvaaja, avustaja tai suunnittelija. Pielavesi TV -kerhoon kuuluu vajaa kymmenen 12–20-vuotiasta lasta ja nuorta.

”Kerhonohjaaja Alina innostui kerhon perustamisesta ja minusta se oli hyvä idea. Juttuideat tulevat nuorilta, ja kansalaisopiston yhteistyön ansiosta saamme lainata editointivälineitä ja kameroita. Kerho antaa mahdollisuuden nuorille toteuttaa omia taidetaitoja ja paikalliset toiminnat saivat lisää näkyvyyttä”, toiminnanohjaaja Liisa Raatikainen kertoo Pielaveden 4H-yhdistyksestä.

Tuomariston perusteluissa nousi erityisesti Pielavesi TV:n uudenlainen tapa toteuttaa 4H-kerhotoimintaa, jossa nuoret pääsevät tekemään omanlaista sisältöään sosiaaliseen mediaan. Tuomaristossa nähtiin, että tästäkin harrastuksesta voi löytyä vaikka oma ammatti.

Isät lähteneet mukaan kerhotoimintaan

Vuoden 4H-kerho -kilpailussa toiseksi sijoittui Kälviän 4H-yhdistyksen Isät ja pojat -kerho, jossa iseillä ja pojilla on mahdollisuus yhteiseen harrastukseen aktiivisen

Isät ja pojat -kerho sijoittui toiseksi Vuoden 4H-kerho -kilpailussa.

toiminnan ja elämyksien kautta.

Kolmas sija jaettiin tällä kertaa kahden 4H-kerhon välillä. Tervolan 4H-yhdistyksen Maatilakerho ja Hankasalmen 4H-yhdistyksen Eräkerho ylsivät molemmat jaetulle kolmannelle sijalle. Tervolan Maatilakerhossa opitaan monipuolisesti maatilan askareista oman tekemisen kautta. Hankasalmen Eräkerhossa sen sijaan opitaan yhdessä tekemällä luonnossa liikkumalla. Myös vanhemmat ovat aktiivisesti mukana Eräkerhon toiminnassa.

Yleisöäänestys toteutettiin toista kertaa. Ääniä ropisi yli 600 kappaletta ja yleisön suosikiksi nousi Savonlinnan 4H-yhdistyksen Hepokatin maatilakerho, joka sai lähes kolmasosan kaikista annetuista äänistä. Yleisön suosikkikerhoon kuuluu monenlaista aktiivista toimintaa, mutta kerholaisten ehdoton suosikki on eläinten hoivaaminen.

Kerhokilpailussa ennätysmäärä uusia osallistujia

Vuoden 4H-kerho -kilpailuun osallistui yhteensä huikeat 244 kilpailuehdotusta, mikä on yli 100 enemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioinneissa korostuivat 4H-arvojen mukainen toiminta, yhteistyön tekeminen, uudet ideat sekä lapsia ja nuoria osallistava toiminta. Kilpailun tavoitteena on antaa uusia virikkeitä ja muistuttaa toiminnallisella tavalla ohjaajia ja kerholaisia vuosittain asioista, jotka kerhotoiminnassa ovat tärkeitä.

Vuoden 4H-kerhon tuomaristo koostui 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä. Tuomaristoon kuului kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, yhteiskuntatieteiden maisteri Markku Haapasalmi, johtaja Ritva-Liisa Nisula, kansanedustaja Ilmari Nurminen ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski.

Valtakunnallisen tason voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmossijalle sijoittuneet 150 euron suuruisilla summilla.

Lisätietoja:

Marika Sarha, kasvatuspäällikkö

marika.sarha@4h.fi

p. +358 44 783 0302