Reilu Teossa kerättiin yli 700 000 kg säkkimuovia suomalaisilta maatiloilta

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -lannoite, -siemen- ja rehusäkkikeräys tuotti 725 000 kiloa maatalousmuovia, joka menee jatkokäsittelyn kautta uusiokäyttöön. 4H-järjestöjen ja Yara Suomen koordinoimassa keräyksessä työllistyi 140 nuorta ympäri Suomea.

Reilu Teossa päästiin toista kertaa keräyksen historiassa yli 700 000 kilon. Viime vuosi 2020 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi, kun paikallisten 4H-yhdistysten nuoret keräsivät 779 000 kiloa muovia talteen suomalaisilta maatiloilta. Lannoite-, siemen- ja rehusäkit esikäsitellään Lassila & Tikanojan laitoksella Suomessa, mistä ne lähetetään osittain ympäri Suomea ja osittain Baltiaan uusiokäyttöön. Keräysmuovista valmistetaan muun muassa uusiomuovin raaka-ainetta saha- ja rakennusteollisuuteen.

Kuluneen vuoden 2021 aikana säkkikeräykseen osallistui 112 suomenkielistä 4H-yhdistystä ja 15 Finlands svenska 4H:n yhdistystä. Keräyspisteitä oli yhteensä 228, eli monella yhdistyksellä oli useampi kuin yksi keräyspiste.

Kokemäkeläinen luomuviljelijä ja karjatilallinen Heikki Riihimäki on tuonut säkkejä keräykseen jo viiden vuoden ajan. Kuva: Ilkka Loikkanen

”On hienoa nähdä, että viljelijät ovat aktiivisesti hyödyntäneet keräyspisteitä ja 4H-yhdistykset yhdessä nuorten kanssa mahdollistaneet maanlaajuisen verkoston. Haluan kiittää viljelijöitä, yhdistyksiä ja yhteistyökumppaneita merkittävästä panostuksesta ja toteutuksesta tämän vuoden keräyksessä.”, Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg sanoo.

Nuoret työllistyvät paikallisen kiertotaloustoiminnan kautta

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen. Yhteensä Reilu Teon kautta työllistyi 140 nuorta vuonna 2021. Nuoria työllistyi 64:een paikalliseen 4H-yhdistykseen, joten moni yhdistys työllisti useamman kuin yhden paikallisen nuoren.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

Kokemäen 4H-yhdistys työllisti 19-vuotiaan Salla Rakkolaisen hoitamaan paikallista keräyspistettä. Kuva: Ilkka Loikkanen

”Tänä päivänä korostuu entistä enemmän kaikessa toiminnassa se, että raaka-ainetta ei hukata ja kaikki otetaan talteen. Reilu Teko on ollut jo yli 40 vuotta tekemässä uraauurtavaa työtä kiertotalouden eteen. Kestävä elämäntapa on 4H-toiminnan ytimessä ja puhututtaa erityisesti nuoria, koska ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät päätökset vaikuttavat eniten juuri nuorten elämään tulevaisuudessa”, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Rääkkylän, Kannuksen ja Inkoon 4H-yhdistykset palkittiin

Yara muistaa joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Palkintokategorioina ovat Vuoden nousija, Vuoden tulokas sekä Vuoden työllistäjä.

Rääkkylän 4H-yhdistys sai kunniamaininnan tultuaan uudelleen keräyspaikkana mukaan toimintaan. Toisen kunniamaininnan sai Kannuksen 4H-yhdistys, joka nosti suhteessa eniten keräysmääränsä verrattuna edellisvuoteen. Vuoden työllistäjänä palkittiin Ingå 4H (Inkoon 4H-yhdistys), joka työllisti paikallisesti eniten nuoria Reilu Teon kautta. Kaikki kolme yhdistystä palkittiin 500 euron lahjashekillä.

Reilu Teko -säkkikeräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio toimii Reilu Teko -keräyksen suojelijana.

Mari Pöyhtäri

4H:n Taimiteko Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun voittaja

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuusteko -kilpailussa voittajaksi äänestettiin 4H:n Taimiteko. Voittaja valittiin kahden finalistin väliltä yleisöäänestyksellä. Finalistin valintaa perusteltiin erityisesti sillä, että teko työllistää nuoria ja tekee konkreettisia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.      4H-järjestön Taimiteko palkittiin Keskuskauppakamarin…

Ysit töihin -toiminnassa mukana olevista nuorista 59 % työllistyi kesällä 2021 – työllistyneiden nuorten määrä nousi 15 % viime vuodesta

4H:n Ysit töihin -toimintaa toteutetaan jo 90 kunnan alueella. Toiminnan tavoitteena on, että jokainen yhdeksäsluokan päättävä nuori saisi kesätöitä. 4H ja K-ryhmä ovat tehneet yhteistyötä tämän unelman saavuttamiseksi.  Ysit töihin…