Viestinnän harjoittelijan blogi: 4H:ssa sain viestiä tärkeänä pitämistäni aiheista

Valtiotieteiden maisteri Jenni Tuhkanen oli huhtikuusta elokuun 2021 loppuun Suomen 4H-liiton viestinnän harjoittelijana. Jennin tehtävänä oli vastata opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Kadonneen kesätyön metsästys -kampanjan viestinnästä. Jenni kertoo blogissa harjoittelukokemuksestaan.

”Aloitin samaan aikaan viestinnän harjoittelijana Suomen 4H-liitossa, kun valmistuin valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Harjoittelu alkoi juuri sopivaan aikaan, sillä olin ehtinyt nauttia jo hetken opintojeni päättymisestä ja kerätä energiaa uusiin haasteisiin.

Aiempi käsitykseni 4H-järjestöstä liittyi vahvasti 4H-kerhoihin. Jo työhaastatteluun valmistautuessani kuitenkin huomasin, että kerhot ovat vain yksi osa 4H:n monipuolista toimintaa. Luettuani 4H:n nuorten yrittäjyys- ja työllistämistoiminnasta olin aivan innoissani ja ajattelin, että järjestön toiminta on hyvin konkreettista ja vastaa omia arvojani.

Nuorten hyvinvoinnin edistäminen on kiinnostanut minua yliopisto-opinnoista lähtien, muun muassa maisterintutkielmassani tutkin nuorten tulevaisuudennäkymiä Pohjois-Karjalan maaseudulla. 4H-liitossa sain mahdollisuuden viestiä tärkeänä pitämieni nuorten asioiden parissa.

Minut palkattiin Kadonneen kesätyön metsästys -hankkeeseen, jossa tarjottiin viime hetken kesätyömahdollisuuksia toistaiseksi ilman kesätöitä jääneille 15–17-vuotiaille nuorille. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa tavoitteenamme oli työllistää 250 nuorta kesän aikana. Omalla vastuullani oli suunnitella ja toteuttaa viestintäkampanja hankkeen pohjalta.

Koin kampanjaviestinnästä vastaamisen merkitykselliseksi tehtäväksi, sillä koronapandemian aikana nuorten kesätyöpaikat ovat olleet kortilla. Harjoitteluani sävyttikin antoisa tunne siitä, että hankkeen avulla pystyimme parantamaan nuorten kesätyötilannetta ja mahdollistamaan heille tärkeitä ensimmäisiä työkokemuksia. Kampanjassa sain laittaa parhaimman osaamiseni likoon, sillä työnkuvaani kuului monipuolisesti erilaisia viestinnän tehtäviä. Kesän aikana muun muassa laadin viestintäsuunnitelman, kirjoitin tiedotteita sekä uutisia, tuotin sisältöä sosiaaliseen mediaan, valokuvasin ja hoidin kumppanuusyhteistyötä.

Työskentelin pääosin etänä harjoitteluni ajan, mutta se ei kuitenkaan estänyt minua tulemasta osaksi 4H:n lämmintä työyhteisöä. Harjoitteluni aikana olin jatkuvasti vuorovaikutuksessa eri toimihenkilöiden kanssa, ja ympärilläni oli useita asiantuntevia sekä ystävällisiä kollegoita. Satunnaiset toimistopäivät toivat mukavaa vaihtelua etätyöarkeen, kuin myös Pirkkalaan ja Turkuun tekemäni työmatkat. Kummallakin työmatkalla pääsin valokuvaamaan nuoria ja viestimään nuorten työllistämisestä.

Harjoittelun aikana sain sekä jalostaa aiempaa osaamistani että oppia uutta. Erityisen tyytyväinen 4H:ssa olin siihen, että sain mahdollisuuden ottaa vastuuta ja käyttää luovuuttani useaan eri otteeseen. Viestinnälliset taitoni kehittyivät rutkasti neljän kuukauden aikana.

Kiitos mahtavasta kesästä Suomen 4H-liiton työyhteisölle!”

Jenni Tuhkanen

Jutun ohessa esiintyvät 4H Cafe -kuvat ovat Jennin hankkeeseen liittyvillä työreissuillaan ottamia kuvia.